Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skarsgårds kritik efter höga dödstalen: ”Stora misstag”

Socialministern bemöter kritiken i coronakommissionens nya rapport.
Skådespelaren Stellan Skarsgård kommenterar i en intervju med The Guardian Sveriges höga dödstal under pandemin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Skarsgård lyfter fram Sveriges höga dödstal under coronapandemin som han skyller på privatiseringarna inom äldreomsorgen och regionstyret av vården.
Foto: SOFIA SABEL / DN TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skarsgård pekar också på att många svenskar åkte till Alperna och förde hem covid-19.
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Stjärnskådespelaren Stellan Skarsgård, 70, riktar hård kritik mot den svenska äldreomsorgen i en intervju med brittiska The Guardian.

Skarsgård lyfter fram Sveriges höga dödstal under coronapandemin som han skyller på privatiseringarna inom äldreomsorgen.  

– Förhållandena var inte goda nog. Och de hade mycket personal som inte förstod svenska eftersom de var billigare, säger han. 

Stellan Skarsgård svarar öppenhjärtigt på frågor som The Guardian låtit sina läsare ställa till honom. 

På frågan ”Vad betyder det för dig att vara svensk?” menar skådespelaren att landets världsledande sociala skyddsnät och sjukvård gjorde att det var som att växa upp i ”en bubbla”. 

Sedan kommer han in på coronapandemin. 

– Pandemin slog väldigt hårt mot Sverige i början eftersom den kom när alla skolor hade vinterlov och alla svenskar åkte till Alperna och åkte skidor och förde hem covid-19, säger Stellan Skarsgård. 

Den svenska coronastrategin har tidigare kritiserats för att man varken testade eller smittspårade de svenska sportlovsresenärerna när de kom hem från smittklusterområden i Alperna. 

Coronakommissionens svidande kritik

”Sveriges hantering av pandemin har präglats av senfärdighet. De inledande skyddsåtgärderna var otillräckliga för att stoppa eller ens kraftigt begränsa smittspridningen i landet”, skrev den av regeringen tillsatta coronakommissionen i sin rapport som släpptes i slutet av oktober. 

Coronakommissionen har även, i ett delbetänkande från december förra året, slagit fast att Sveriges strategi att skydda de äldre misslyckades grovt

Stellan Skarsgård tar också upp de höga dödstalen på äldreboenden.  

– De höga dödstalen i början kom också från faktumet att de hade privatiserat många vård- och omsorgsboenden, men de var också kommunstyrda, vilket betydde att varje liten skithåla i Sverige förmodades att se över dem. Förhållandena var inte goda nog. Och de hade mycket personal som inte förstod svenska eftersom de var billigare, säger Stellan Skarsgård till The Guardian. 

Kommissionen pekade i sitt delbetänkande bland annat på de ”sedan länge välkända strukturella bristerna” inom äldreomsorgen, och att dessa orsakade ett problem när viruset slog till. 

”Dessa brister gjorde att äldreomsorgen stod oförberedd och illa rustad att hantera en pandemi. De anställda i äldreomsorgen lämnades i stor utsträckning ensamma att hantera krissituationen”, skrev kommissionen. 

– Så det var många stora misstag, men vi har kunnat leva ett förhållandevis normalt liv i Sverige och vi har inte haft fler dödsfall per capita än England, säger Stellan Skarsgård till The Guardian

”Smittspridningen mer dramatisk än myndigheterna redovisade”

Coronakommissionen kom med hård kritik mot den svenska coronahanteringen tidigare i höstas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.