Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarp kritik mot SF för
lyxjakt och sexklubb

Nattklubben VIP Room i Cannes
Lyxjakten Naughty by Nature kostar en halv miljon i veckan att hyra
Jonas ForsFoto: / FOTOGRAF PETER JOENSSON
Rolf Lassgård som Ove i "En man som heter Ove"Foto: Johan Bergmark

SF:s ledning ska ha festat på en lyxyacht i Cannes och vistats på en klubb där personalen poserar nakna på bardisken, skriver SVT Kulturnyheterna.

Dessutom ska en av filmcheferna hamnat i slagsmål med en filmproducent - och det riktas skarp kritik från filmbranschen.

– När svenska filmarbetare jobbar arslet av sig och så dyker det upp champagnefester, yachter och lättklädda flickor. Är det det som pengarna från Ove går till, säger regissören Hannes Holm till SVT.

Tidigare medarbetare uppger att ett 20-tal kvinnor lämnat SF Studios sedan 2013 på grund av bolagets råa, sexistiska jargong.

I en intervju med SVT Kulturnyheterna under tisdagen kritiserade "En man som heter Ove"-regissören Hannes Holm produktionsbolaget SF Studios. Detta då SF Studios fått mer än 40 miljoner i filmstöd av statliga Svenska Filminstitutet sedan 2013 - alltså skattepengar - och dessutom, enligt Hannes Holm, ska ha tagit 30 procent av filmens budget.

Han menade att det normala i branschen var mellan tio och tjugo procent.

– Tjugo är högt. Och vi får inte glömma bort att en stor del av budgeten är statliga pengar. Där finns det en moralisk aspekt. Det är samhället, det är våra pengar, det är vi som betalar in skatt och ger bland annat till landsting, och en skvätt till film, sa Hannes Holm till SVT på tisdagen.

Under filmfestivalen i Cannes som hölls den 11 till 22 maj använde SF Studios lyxyachten "Naughty by nature" som enligt uthyrningssidan för båten kostar runt 51 000 euro, motsvarande runt en halv miljon kronor, i veckan att hyra.

Enligt uppgift till Resumé ska en av båtens delägare vara SF Studios styrelseordförande Mikael Lövgren.

Hannes Holm kritiserade SF Studios

Dessutom berättar tidigare medarbetare för Kulturnyheterna om hur SF Studios vd Jonas Fors flera gånger besökt den ökända klubben VIP Room i Cannes. På klubben är personalen naken på bardisk och scen och att få ett bord på nattklubben kostar runt 26 000 kronor per kväll.

– När jag sitter i Sverige och jobbar och får höra talas om det här vilda festandet nere på Rivieran och får läsa om dem i tidningen, då blir jag väldigt arg och irriterad. När svenska filmarbetare jobbar arslet av sig och så dyker det upp champagnefester, yachter och lättklädda flickor. Är det det som pengarna från Ove går till, säger Hannes Holm till SVT.

SVT Kulturnyheterna hade i flera veckor sökt både vd Jonas Fors och andra ansvariga på SF Studios, men ingen ville bli intervjuad.

När Expressen försökte kontakta personer i ledningen för SF Studios på tisdagskvällen ville flera personer inte kommentera uppgifterna. Andra gick inte att nå för en kommentar - däribland vd:n Jonas Fors och SF:s styrelseordförande Ulrika Saxon.

Stefan Klockby, informationschef för SF Studios, skrev i ett mejl om yachten där festerna ska ha pågått:

"I samband med SF Studios närvaro under filmfestivalen i Cannes hyr bolaget en båt för de flesta av bolagets aktiviteter under festivalen. Kostnaden för båten understiger de kostnaderna för de alternativ som fanns tillgängliga för boende, evenemang, mötes- och arbetslokaler för vår internationella försäljningsverksamhet. Vad gäller nattklubben VIP-Room i centrala Cannes så förlägger eller finansierar bolaget inga aktiviteter på det etablissemanget".

Alice Bah Kuhnke: "Osmakliga uppgifter"

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skrev i ett sms till Expressen:

"Det är osmakliga uppgifter som kommit till allas kännedom under kvällen. Jag ser fram emot att Filminstitutet nu ser över om det behövs ytterligare regler för att säkerställa att samhällets pengar går till dom som faktiskt behöver gör film".

Under onsdagen trädde flera kvinnor, som tidigare varit anställda i bolaget, fram och vittnade om en sexistisk jargong inom SF Studios.

– Det är en mobbingkultur, en sexism och ett översitteri, parat med en affärsmoral som är sjaskig, säger en av kvinnorna i Kulturnyheterna.

Sedan 2013 har ett 20-tal kvinnliga anställda lämnat arbetsplatsen.

Samtidigt skickades ett pressmeddelande ut från SF Studios där man skrev att nattklubbsbesöken betalats ur medarbetares egen ficka, och tillbakavisade uppgifterna om att det ska ha varit en strippklubb.

Anklagas för att ha sexistisk jargong på SF Studios

Vd:n Jonas Fors skrev i ett mejl till Kulturnyheterna på kvällen där han berättade att han besökt VIP-Room och uttalade sig om uppgifterna på att det inom SF Studios är en sexistisk grabbkultur.

"Jag ser naturligtvis allvarligt på om det uppfattas på det sättet. Det stämmer inte med de värderingar jag och det här företaget drivs av. Vi har hälften kvinnor i ledningsgruppen och i ledande befattningar. Vi har 60 procent kvinnor bland våra medarbetare. Men vi ska utvärdera detta och se vad vi kan göra för att bli ännu bättre", skrev Jonas Fors.

Ulrika Saxon, styrelseordförande för SF, uttalade sig dagen efter.

"Naturligtvis följer vi som ägare den kritik som riktas mot SF, och som SF nu har att bemöta, och vi följer från styrelsens sida upp detta med SF:s ledning", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Filmkritikern Nils Petter Sundgren har följt turerna kring det skandalomsusade produktionsbolaget SF Studios.

Och han har reagerat på uppgifterna om att SF Studios tog 30 procent av "En man som heter Oves" budget – samtidigt som regissören Hannes Holm menade att 10-20 procent är kutym.

– Att SF snor åt sig mycket av den totala budgeten, det är diskutabelt i allra högsta grad. Jag förstår att Filminstitutet är förbannade. Det är statliga pengar som de ska förvalta, säger Nils Petter Sundgren.

Jonas Fors: "Kommenterar inte avtalen"

På onsdagen skrev Jonas Fors i sitt mejl till SVT att Hannes Holms kritik, och att företaget ska ha tagit 30 procent av filmens budget, inte stämde.

"Vi producerar film och tv-drama av hög kvalitet med kommersiell potential. Vi har en affärsrelation med en lång rad producenter och kreatörer och vi kommenterar inte avtalen oss emellan. Generellt följer våra produktionsavtal branschstandard och granskas av SFI i de fall produktionerna beviljats stöd. Dessutom granskas de ju av övriga parter då det ofta rör sig om samproduktioner. Vi har inte till min kännedom någonsin haft en marginal i närheten av de 30 procent som nämns i ert inslag. De ligger som regel kring 10 procent", skrev vd:n.

Till den senaste tidens uppmärksammade skandaler finns också uppgifter om ett slagsmål där en av svensk films toppchefer ska ha varit inblandad.

Chefen uppges ha slagit till en norsk filmproducent, uppgifter som även Expressen tagit del av.

– Det finns flera vittnen till vad som hände och jag ser väldigt allvarligt på den saken. Därför har jag varit i kontakt med både norsk och fransk advokat, har filmproducenten sagt till Aftonbladet om händelsen.

Han påstår att han slagits två gånger. Han själv ska ha varit helt passiv när han överfölls, påstår han.

– Jag var fullständigt passiv. Två smällar har jag fått, har han sagt till Aftonbladet.

Representanter för SF Bio AB har varit i kontakt med Expressen och vill poängtera att SF Studios och SF Bio är två helt skilda bolag med olika ägare.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Jonas Fors utan framgång.

 

LÄS MER: Presschefen: "Båten var billig och bra"

LÄS MER: Kvinnorna flyr från SF: Sexistisk stämning

LÄS MER: SF hyrde lyxbåten av sin egen ordförande

LÄS MER: Nils Petter Sundgrens hårda kritik mot SF

LÄS MER: Bah Kuhnke: "Det är osmakliga uppgifter"

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.