Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skäringers kärleksbrev till idolen Gösta Ekman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: JOHAN ADELGREN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Mia Skäringer fick chansen att träffa Gösta Ekman och hon kunde inte förstå hur han satt framför henne och åt en ostmacka – han var och är fortfarande hennes största idol. 

Där och då, med ett glas vin bestämde Skäringer sig för att skriva ett kärleksbrev till Ekman – och så skickade hon det via hans fru Marie-Louise Ekman. 

– Även om jag hade druckit ett glas vin, så kan jag lova dig att det var det finaste brevet i världen, men det var ju att jag skulle gå vägen via hans fru som känns lite kladdigt, berättar Skäringer i ”Skäringer & Mannheimer”.  

Mia Skäringer, 43, har gjort succé i ”Solsidan” och med sin hyllade show ”No more fucks to give” och det finns säkert många där ute som ser upp till henne. Själv har Mia Skäringer också en idol – skådespelaren Gösta Ekman. 

När Mia Skäringer var 30 år fick hon dessutom chansen att jobba med honom under två veckor och hon blev helt betagen och bestämde sig för att skriva ett kärleksbrev.  

– Inte ett kärleksbrev från en kvinna till en man, men från den lilla flickan som fick träffa sin stora idol, berättar komikern i sin podcast ”Skäringer & Mannheimer”. 

Skäringer hade svårt att förstår att hon fick se sin största idol i sin vardag. 

”Jag kunde inte tro att det var sant”

– Jag fick de se denna människa sitta och äta en knäckebrödsmörgås med ost på i en matsal. 

– Jag satt som långben när han äter majskolv, så satt jag. Jag kunde inte tro att det var sant. 

Gösta Ekman hade ingen mobiltelefon och ända sättet att komma i kontakt med honom var alltså brev. Så Skäringer satte sig ned och skrev ut alla sina känslor – samtidigt som hon tog ett glas vis. Gösta Ekmans kontaktuppgifter hade hon inte. Däremot hade hon hans fru Marie-Louise Ekman, som då var chef på Dramaten, arbetsmejl. Så efter det där vinet skickade hon kärleksbrevet till henne. De hade nämligen kommit i kontakt med varandra tidigare i jobbsammanhang. 

Gösta blev jätteglad för brevet

Mia Skäringer berättar i podcasten att hon så här i efterhand funderade på om Marie-Louise Ekman tyckte att hon var helt tappad. 

– Även om jag hade druckit ett glas vin, så kan jag lova dig att det var det finaste brevet i världen, men det var ju att jag skulle gå vägen via hans fru som känns lite kladdigt. 

Men Gösta Ekman blev jätteglad för brevet och Mia Skäringer berättar att situationen var oundviklig. 

– Jag var ju tvungen att berätta för honom, så länge han levde, hur mycket han har betytt för mig. 

– Det är min största idol, det har det alltid varit och kommer alltid vara. 

Gösta Ekman var en enormt folkkär skådespelare och regissör. Han dog den 1 april 2017 efter att drabbats av cancer en andra gång. 

 – Vi hade väldigt roligt och det var hela tiden spännande, år efter år. Det var någonting som fungerade overkligt bra mellan oss, har Marie-Louise Ekman berättat efter sin makes död. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.