Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skäringers ilska – efter Biancas bilder: ”Upprörd”

Allt du behöver veta om Mia Skäringer.
Mia Skäringer riktar kritik mot influencer-industrin.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Anna Mannheimer.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Influencern Bianca Ingrosso.
Foto: Stella Pictures
Stina Wollter fick sitt konto nedsläckt av Instagram – något som orsakade protester.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
När Stina Wollters Instagram-konto släcktes ner drog Mia Skäringer paralleller till tv-serien ”Hanmaids tale”, där kvinnor övervakas och kontrolleras.

Mia Skäringer riktar skarp kritik mot influencers som tjänar miljontals kronor på att få unga kvinnor att köpa varor och tjänster.

Hon menar att sociala medier-industrin har förgiftats – och influencern Bianca Ingrosso pekas ut som exempel.

– Det blir oerhört tydligt hur skevt det är, säger Mia Skäringer i podcasten ”Skäringer och Mannheimer”. 

Komikerna Mia Skäringer, 42, och Anna Mannheimer, 56, diskuterar sociala medier i sin populära podcast ”Skäringer och Mannheimer”, och de är bekymrade över vad de ser hända.

De reagerar kraftigt på en händelse där konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter, 55, fått sitt konto borttaget. Anledningen var att hon ansågs bryta mot Instagrams regler om nakenhet.

Det som fick appjätten att släcka ner Stina Wollters konto var att hon publicerat en konstnärlig svartvit bild på sin nakna kropp, där man främst ser mage och ben, men också en del könshår. En harmlös bild, protesterade många. Efter påtryckningar gav Instagram efter och aktiverade Stina Wollters konto igen. 

Mia Skäringers ilska: ”Blir så upprörd”

Skäringer och Mannheimer lyfter problemet med att naturliga kvinnokroppar censureras på Instagram – medan andra bilder där lättklädda kvinnor poserar utmanande får vara kvar utan följder.

– Sen går man då in på andra konton och ser att där finns det bröst som trycker sig mot rutor, det är rakade muttor som också trycker sig fram, det är arslen med stringtrosor där man ser konturen av blygdläpparna. Man ser bröstvårtor, man ser ungefär allting. Men det är smala kvinnor, säger Mia Skäringer.

– Jag blir så upprörd.

Enligt Skäringer och Mannheimers teori styrs mycket i sociala medier av ekonomiska krafter.

Podduon är kritiska till att stora förebilder på nätet tjänar enorma pengar på att uppmana följarna att köpa produkter eller tjänster – som ofta har med utseende att göra. Bianca Ingrosso, 24, en av Sveriges mest framgångsrika influencers och framgångsrik entreprenör, pekas ut som exempel.

– Om vi tar någon som säljer mycket saker och är väldigt smal och modellig, vi behöver inte nämna namn, säger Mia Skäringer.

– Men som Bianca Ingrosso till exempel, säger Anna Mannheimer.

– Ja, till exempel. Och vad som händer om man följer Stinas konto är att människor kanske känner att de duger mer som de är, och att livet inte bara går ut på att köpa saker. Folk kanske inte springer i väg och köper, köper och köper. Då kanske det också bidrar till att det är ”dåligt” med sådana konton, för då är inte ruljangsen med pengarna där, säger Mia Skäringer.

Bianca Ingrosso: ”Ett jättehäftigt nytt yrke”

I en tidigare intervju med P4 Extra kommenterade Bianca Ingrosso sin roll som influencer.

– Jag tycker det är ett jättehäftigt nytt yrke som många äldre i den här världen inte förstår. Vi jobbar som entreprenörer som når ut till väldigt många och kan påverka dem.

– Jag är jättetacksam att jag får möjlighet att influera och påverka så många men jag är också ung själv, så jag håller fortfarande på att utvecklas och hitta mig själv. Så ibland känns det jobbigt jag ska ha alla svaren och aldrig får göra något fel, för att jag är en förebild för många. Men jag är också en människa som måste lära mig av mina misstag.

För två år år sedan blev det uppmärksammat när Mia Skäringer gjorde en parodi av influencern Isabella ”Blondinbella” Löwengrip i ett klipp på Instagram. Mia Skäringer förklarade senare att det inte var en kritik av Löwengrip som person, utan som varumärke.

”Vidare funderar jag också mycket på hur det påverkar andra unga kvinnor och mammor. Denna allmänna influensa som handlar om saker, produkter och utseende. Vara som. Äga mer. Väga mindre. Träna oftare. Bli lika lycklig som. Om bara. Sen. När. Pissa på nuet. Det som är. Här. Nu. Du. Jag”, skrev Skäringer på Instagram. 

Expressen har sökt Mia Skäringer och Bianca Ingrosso.

https://www.instagram.com/p/B269pxlHjNv/

LÄS MER: Mia Skäringers vassa kritik mot nya modet

LÄS MER: Mia Skäringers avklädda protest

Tv-profilen väljer att berätta varför hon inte uppdaterat på Youtube.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.