Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skäringers val att bara stänga av – för familjen

Därför stängde Mia Skäringer ner sina sociala medier
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Med allt jobbigt som händer i världen kan det vara svårt att orka ta till sig allt på nyheterna och sociala medier.

Humordrottningen Mia Skäringer säger att hon själv tvingades ta ett steg bort, och fokusera på sig själv och sin familj för att inte bryta ihop.

– Då måste jag bli ego och stänga dörrarna, för att ta hand om mina barn, ta hand om mitt liv, ha kvar min ork, säger Mia Skäringer i podcatsen ”Skäringer och Mannheimer”.

2020 har börjat tungt med ett Australien i brand, internationella politiska konflikter och en svår flygolycka med 17 döda svenskar – och det kan vara svårt att orka ta till sig alla hemska nyheter på sin kammare.

I senaste avsnittet av Mia Skäringers och Anna Mannheimers podcast ”Skäringer och Mannheimer” diskuterar vännerna utmaningen kring att orka med samtiden.

– Om man är skör av någon anledning – man har jobbat för mycket, eller man har ett skov av någonting eller man inte mår bra – då klarar man inte av att se en koala dö av bränder. Mår man bra kan man tycka ”ja, det är fruktansvärt, men jag tittar bort, eller jag får göra något”, men mår man dåligt och det blir för många sådana där yttre grejer, då är man helt hudlös, då går det rätt in. Man sitter bara och gråter, säger Anna Mannheimer.

Valet att stänga av: ”Inget gott för någon”

Mia Skäringer konstaterar att hon var tvungen att pausa från sociala medier och nyheter, bara för att inte tappa all ork.

– Man blir handlingsförlamad. Jag fick göra så att jag fick täppa till och ta bort nyhetsflashar och inte vara inne på Instagram och ta till mig allt detta, för jag kände att då gör jag ju inget gott för någon, säger hon i podcasten och fortsätter:

– Då måste jag bli ego och stänga dörrarna, för att ta hand om mina barn, ta hand om mitt liv, ha kvar min ork. Och göra smarta val som påverkar det stora någonstans, annars blir allt bara en sörja.

Mia Skäringer byter fokus

Mia Skäringer menar att det är viktigt att fokusera på sig själv innan man tar hand om världen – men att det är väldigt svårt att ge sig själv den friheten och tiden.

– Att se om sitt eget hus behöver inte vara av ondo, ibland måste man få säga att nej, nu måste jag skapa ordning här, för har jag inte ordning här, då kan jag inte gå ut och göra något bra för någon annan heller. Men det är svårt att ta sig den, att tycka att man är värd det, säger hon i podcasten.

Expressen har sökt Mia Skäringer för en kommentar.

Hör Helena Bergströms fina hyllning till Mia Skäringer:

Helena Bergström: Mia Skäringer är otroligt värdefull för mig

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.