Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skäringer och Mannheimers känga till Plura och Lundell

Enligt Mia Skäringer råder det fortfarande helt olika villkor för män och kvinnor i underhållningsbranschen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

För Mia Skäringer Lázár och Anna Mannheimer ser villkoren för män och kvinnor i underhållningsbranschen fortfarande helt olika ut.

I en stor intervju med Femina konstaterar de att män som Plura Jonsson och Ulf Lundell kan komma undan med vad som helst.

– Det finns inga tabun kvar hos männen.

Duon gör supersuccé med sin podd ”Skäringer & Mannheimer” och når ett par hundra tusen lyssnare i veckan.

När de båda Göteborgskomikerna möttes för några år sedan märkte de snart vilken fin tonträff det var.

– Vi är väldigt olika i nästan allt, ålder, uppväxt och liv, men samtidigt som Mia är så jävla rolig har hon något sorgset i sig, säger Anna Mannheimer till Femina.

Skäringer: ”Otänkbart”

De sticker ut i en underhållningsbransch präglad av manliga egon. Det var inte därför de började podda, men de upplevde att det fanns ett behov av fler kvinnliga röster

Tre år har gått sedan metoo skakade om artistbranschen och samhället i stort.

Men enligt Anna Mannheimer och Mia Skäringer Lázár ser villkoren för män och kvinnor fortfarande helt olika ut i deras bransch.

– Med all respekt för Plura men att en äldre kvinnlig artist hade suttit så full som Plura gjorde i ”Så mycket bättre”, är otänkbart. Eller Ulf Lundell som i en dokumentär på tv kan prata om att han inte har tagit hand om sina barn ”för att kvinnorna och spriten har ställt till det för honom” – och få förståelse. För ”han har ju en så fantastisk låtskatt”, säger Skäringer Lázár till Femina och tillägger:

– Skulle en kvinna göra samma sak hade man sett de där ledsna barnen framför sig.

Anna Mannheimer har podden ”Skäringer & Mannheimer” ihop med Mia Skäringer.
Foto: JAN WIRIDEN

Inga tabun kvar

Båda är överens om att kvinnor som samarbetar professionellt allt för ofta placeras i ”väninneträsket”, något Skäringer beskriver som förminskande för Femina.

– Jag har varit med om det när jag har jobbat på tv tidigare och fått en bra relation till en kvinnlig kollega. I stället för att se det som två begåvade tjejer som Hasse och Tage eller Filip och Fredrik, blir det ”två tjejer”.

Som kvinnliga komiker har de fortfarande otrampad mark att gå. Mannheimer och Skäringer Lázár berättar för Femina att de som kvinnor kan ta poänger genom att skoja om blygdläppar och poolvatten som sugs upp i livmodern, medan männen har avverkat alla tabun.

– Män har kunnat röra sig i alla rum, från sexiga till fula med sina stjärtar och magar. Vi har inte kunnat visa de sidorna alls, varken roliga, fula eller våra kroppar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.