Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skäringer lyfter taket – i en gnistrande final

Vem är Mia Skäringer?
Mia Skräringer med ”No more fucks to give”.
Foto: Mini Gemoll
Bilder från kvällens final, här tillsammans med Silvana Imam på scen.
Foto: Mini Gemoll
”Mia Skäringer har nått en särställning som humorsveriges absoluta stuperstjärna”, skriver Expressens Aino Oxblod.
Foto: Mini Gemoll

Mia Skäringer har blivit en av Sveriges absolut största, och hennes show ”Avig Maria – No more fucks to give” har gjort succé i hela Sverige under ett års tid.

I ett gnistrande ”final fuck” sätter ”Solsidan”-profilen punkt för en rekordkantad turné – och lyfter taket på Tele2 Arena.

Mia Skäringer har sedan premiären av ”Avig Maria – No more fucks to give” för ett år sedan nått en särställning som humorsveriges absoluta superstjärna.

Väldigt få svenska artister säljer ut Tele2 Arena på egen hand. Att göra det med en humorshow har nog aldrig hänt förut - och frågan är om det kan hända igen. Skulle Schyffert och Lindström klara av att fylla fotbollsarenan? Johan Glans? Ytterst tveksamt. Om de skulle göra göra det efter att dessutom ha fyllt Globen gång efter gång efter gång, och spelat för fulla arenor i hela landet under ett års tid? Absolut inte.

Samtidigt är det nästan förminskande att kalla ”Avig Maria – No more fucks to give” för en humorshow, när det är så mycket mer. Koreograferat shownummer med dansare och pyroteknik byts av mot välformulerad feministisk analys som får publiken att skrika av skratt. Samtidigt vågar hon blanda humormonologerna med något så oväntat som oironiska sångnummer. Det verkar vara få saker Skäringer inte klarar av på scenen – och hennes ”Running up that hill” är riktigt bra.

Mia Skäringer balanserar mästerligt mellan humor och allvar. Det spelar ingen roll hur gammal man är eller om man har barn – när hon pratar om att kompromissa bort sig själv för den goda stämningen eller obekväma gynbesök är igenkänningsfaktorn så hög att alla skrattar. 

Men emellanåt fastnar skrattet i halsen. Hon drar sig inte för att prata om ätstörningar, sexuella övergrepp eller traumatiska barnafödslar – ämnen som de flesta kvinnor har egna erfarenheter av. Och kvinnor är det gott om i Tele 2 Arena den här lördagskvällen.

Finalen är laddad med extra stjärnglans i form av gästartister som Molly Sandén, Silvana Imam och Moto Boy, utöver Skäringers sedvanliga karaktärer Gulletussan och Tabita. Den sistnämndas råbarkade kritik mot Jean-Claude Arnault är ett av showens mest bejublade segment.

Det finns ett enormt sug efter att höra kvinnors berättelser – så mycket är tydligt – och Skäringer lyckas vara rolig, allvarlig, sårbar och smart medan hon ger sin.

Hon säger kanske inget som inte redan har sagts - men hennes enorma genomslag gör henne ändå till en av 10-talets viktigaste feministiska ikoner. Sverige ska vara tacksamt att MIa Skäringer velat ge ett final fuck.

The final fuck

Vem: Mia Skäringer blev känd för hela svenska folket med humorserien ”Mia och Klara”. Sedan dess har hon gjort roller i serier som ”Solsidan”, undersökt normer med SVT-programmet ”Kroppshets” och skrivit boken ”Dyngkåt och hur helig som helst”, som också blev en show.


Var: Inför 24 143 personer i Tele2 Arena i Stockholm.


Vad: Det som skulle varit den stora finalen på Skäringers hyllade show ”Avig Maria – No more fucks to give”. På grund av sjukdom tvingades Skäringer dock ställa in två föreställningar i Lidköping och Kristianstad, som hon tar igen nästa helg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.