Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Skärgårdsdoktorn" – så gick det sen

Kärlek, död, mobbning och skärgårdsidyll – kombinationen i dramat "Skärgårdsdoktorn" förtrollade svenska folket.
Nästan två miljoner personer följde läkaren Johan Steen och hans dotter Wilma i tv-dramat i slutet på 1990-talet.
Så här gick det för skådespelarna i succéserien.

 1. 1. Rekryteringskonsult och PR-ansvarig

  Ebba Hultkvist Stragne. Foto: SVT
  Ebba Hultkvist Stragne, 32
  Ebba Hultkvist Stragne blev som tolvåring Skärgårdsdoktorns dotter med hela svenska folket. Hon charmade tittarna med sin karaktär Wilma Steen.
  Ebba Hultkvist Stragne fortsatte med skådespelarkarriären efter att ha medverkat i samtliga seriens 18 avsnitt. Hon spelade huvudrollen i filmen "Festival" från 2001 och hade även en roll i Skärgårdsdoktorn-regissören Kristian Petris film "Detaljer" från 2003.
  Hon utbildade sig till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm och har arbetat inom förlagsbranschen, varit volontär för Röda korset och har gjort karriär som PR-konsult.
  Trots utbildningen från Handelshögskolan har hon återkommit till skådespelaryrket flera gånger, bland annat när hon spelade huvudrollen i Askungen på Maximteatern i Stockholm 2012. Hon deltog även i TV4:s program Let's Dance 2007, där hon tävlade tillsammans med Jonathan Näslund.
  Ebba arbetar nu som rekryteringskonsult och även PR-ansvarig på rekryteringsfirman Bohmans nätverk. Hon bor i Stockholm och har fått barn med sin man juristen Philip Stragne.
 2. 2. Sexbarnspappan gav röst åt Shrek

  Samuel Fröler. Foto: Martina Huber
  Samuel Fröler, 59
  Samuel Fröler hade flera succéer bakom sig när han tog sig an huvudrollen i Skärgårdsdoktorn. Rollen i Skärgårdsdoktorn gjorde honom till doktor Johan Steen på Saltö med hela svenska folket.
  När serien sändes i repris 2013 kommenterade Samuel Fröler kändisskapet och att han fortfarande förknippas med rollen så här:
  – Folk är väldigt glada och jag får mycket positiva kommentarer om serien fortfarande. Så det är bara trevligt.
  Frölers skådespelarkarriär efter serien har fortsatt med nya huvudroller och återkommande medverkan på Stockholms stadsteater. Han spelade strax efter seriens avslut i actionfilmen "Livvakterna", därefter har bland annat spelat mot Alicia Vikander i hennes genombrottsfilm "Till det som är vackert" som kom 2009.
  Hans stämma är även känd bland svenska Shrek-fans, då det är han som ligger bakom det gröna odjurets röst.
  Samuel Fröler har även medverkat i pjäserna "Juloratoriet", "En handelsresandes död" och "Ett drömspel" på Stockholms stadsteater.
  Spelar i pjäsen "Du är väl googlebar, lille vän!", i regi av Ann Petrén, på scener runtom i landet.
  Samuel Fröler bor i Stockholm är gift och har sex barn.
 3. 3. Har spelat mot Fröler flera gånger efter serien

  Sten Ljunggren. Foto: SVT
  Sten Ljunggren, 77
  Sten Ljunggren spelar Axel Holtman – den före detta skärgårdsdoktorn i serien. Holtman hade räknat med att hans dotter Eva skulle komma tillbaka från Afrika till Saltö för att ta över hans klinik. I stället är det hans svärson Johan Steen, som tillsammans med dottern Wilma, flyttar till ön och driver kliniken.
  Den skadeglada Axel Holtman fortsätter då att ta emot patienter. Spänningen mellan honom och svärsonen Johan Steen blir en stark motor i serien.
  Sten Ljunggren har efter "Skärgårdsdoktorn" medverkat i en rad filmer och tv-serier. Han spelade den ensamme Birger i Lukas Moodyssons klassiker "Tillsammans" och har även haft roller i "Populärmusik från Vittula", julkalendern "Barna Hedenhös uppfinner julen" och i SVT-succén "Lasermannnen".
  Parallellt med filmrollerna har han fortsatt sin karriär på Stockholms stadsteater. Han och Samuel Fröler har mötts i ett flertal produktioner efter Skärgårdsdoktorn, däribland komedin i "I nöd eller lust" från 2015 och "Gösta Berlings saga" på Stadsteatern.
  Sten Ljunggren tilldelades 2011 medaljen Litteris et Artibus, för framstående konstnärliga insatser, av kung Carl XVI Gustav.
  Sten Ljunggren är gift med skådespelerskan Barbro Oborg, som bland annat är känd från tv-klassikern "Pistvakt" respektive filmen "Mig äger ingen". Paret bor i Stockholm och de har tre barn tillsammans.
 4. 4. Barnbarn och gym

  Helena Brodin Foto: SVT
  Helena Brodin, 80
  Helena Brodin medverkade i samtliga av seriens avsnitt som den barska sjuksköterskan Berit Rapp som arbetar på kliniken på Saltö.
  Helena Brodin är en Dramaten-veteran av rang som spelat i otaliga pjäser på teatern i Stockholm. Hon har även medverkat i tv-serier och filmer så som "Hedebyborna" och "Goda Grannar". Skärgårdsdoktorn och Richard Hoberts film "Födelsedagen", som kom ut år 2000, blev hennes sista roller i rutan innan hon pensionerade sig.
  Helena Brodin berättar i en intervju med Jönköpings-posten inför sitt 80-årsfirande om livet efter teatern och hur hon ägnar sin tid åt sina barnbarn, sommarhuset i Småland och gymträning. Hon säger till tidningen att hon inte saknar teatern:
  – Det är ändå en ständig stress, en anspänning, med det livet. Jag känner att det var ganska lagom att sluta när jag gjorde.
  Hon är gift med författaren och poeten Gösta Friberg. Paret har arbetat tillsammans på ett bokprojekt om William Shakespeare och gav 2006 ut bocken "Täcknamn Shakespeare: Edward de Veres hemliga liv". De bor i Stockholm och har tre barn ihop.
 5. 5. Flitigt anlitad röst till tecknade filmer

  Göran Engman. Foto: - - / SVERIGES TELEVISION
  Göran Engman, 63
  Göran Engman spelar den udda skärgårdsbon Sören Rapp i serien.
  Efter Skärgårdsdoktorn har Göran Engman fortsatt medverka i tv-produktioner med roller i bland annat julkalendrarna "Barna Hedenhös uppfinner julen" och "Piratskattens hemlighet".
  Han har främst hållit i gång som skådespelare på teaterscenen i Uppsala, där han har en fast plats i Uppsalas stadsteaters ensemble.
  Där har han medverkat i föreställningarna "Kungarna på Fyris", "Kung Lear" och "Always on my mind" där han tolkade Elvis Presley. Göran Engman är en van sångare och har även tolkat Frank Sinatra i en musikalshow på Uppsala stadsteater.
  Göran Engman är också en flitigt anlitad röst till tecknade filmer. Han har haft mindre roller i en rad storfilmer som "Happy feet", "Hitta Nemo", "Polarexpressen" och som boven Skinner i "Råttatouille".
  Göran Engman har barn och är gift med teaterchefen Lisa Hugoson.
 6. 6. Har tolkat starka kvinnor

  Foto: Lars Epstein / DN
  Gunilla Röör, 56
  Gunilla Röör spelar Helena Solberg som dyker upp i fem avsnitt i Skärgårdsdoktorn. Efter Skärgårdsdoktorn har hon medverkat i otaliga film- och tv-produktioner, däribland "Beck" och "Bibliotekstjuven".
  Hon har framför allt spelat på Stockholms stadsteater och medverkar bland annat i "Rickard III" och "Ett drömspel". Där har hon tolkat starka kvinnor som Frida Kahlo, Gertrude Stein och Karin Boye.
  2007 utsågs hon till adjungerad professor i scenisk gestaltning med inriktning mot filmskådespeleri vid Göteborgs universitet.
  Röör har tidigare prisats med Guldbaggen för sina roller i filmerna "Freud flyttar hemifrån" och "Sommaren". I höst medverkar hon tillsammans med operasångerskan Malena Ernman i föreställningen "Maratondansen" på Stockholms stadsteater.
  Gunilla Röör är gift och har en son tillsammans med skådespelaren Per Sandberg.
 7. 7. Roll i Kubricks sista film

  Marie Richardson. Foto: Per Broman
  Marie Richardson, 57
  Marie Richardson spelade Wilmas frånvarande mamma Eva Steen. Hennes karaktär är som bekant på välgörenhetsuppdrag i Afrika, medan Johan och Wilma gnetar på i skärgården. Marie Richardson medverkar som Eva i tre avsnitt.
  Marie Richardsons hade redan uppnått mycket i sin skådespelarkarriär när hon medverkade i Skärgårdsdoktorn. Efter serien har hon fortsatt att göra roller i såväl tv-serier som film och på teatern.
  Hon spelar rollen som Eriks mamma i "Ondskan" 2003 och syns i "Torka aldrig tårar utan handskar" från 2012 respektive "Känn ingen sorg" från 2013 där hon sjöng in en cover på Håkan Hellströms "Kom igen Lena!".
  Marie Richardson har gjort flera stora roller på Stockholms stadsteater, bland annat hade hon huvudrollen i "Allt om min mamma" 2008 och i "Candida" 2014.
  Hon gjorde även en roll i Stanley Kubricks sista film "Eyes wide shut", där Nicole Kidman och Tom Cruise medverkade.
  Marie Richardson har två barn med sin make skådespelaren Jakob Eklund. Paret har spelat mot varandra i ett flertal filmer och är särskilt kända för sina roller i polisfilmerna om Johan Falk.