Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalerna och grova misstagen i ”På spåret”

Detta är ”På spåret” i SVT
Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg, tidigare domaren och programledaren i SVT:s långkörare ”På spåret”. Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Lindström och Kristian Luuk leder programmet sedan säsongen 2009/2010. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Grova bortklippta skämt, totalt felaktiga frågor och experter som fallerar fullständigt inom sina egna ämnen.

Allt har hänt i SVT:s ”På spåret” – till och med allvarliga olyckor.

– Jag gick ner på knä med blodet sprutande, berättade dåvarande programledaren Ingvar Oldsberg efteråt.

Fredrik Lindström och Kristian Luuk leder ”På spåret”.Foto: SVT

SVT tvingades be om ursäkt efter pinsamma misstagen

Ett avsnitt av ”På spåret” som sändes i januari 2016 visade sig innehålla flera allvarliga fel.

Programmet bytte plats på Iran och Irak på en karta över Mellanöstern men det var inte nog med det. I en annan fråga skulle deltagarna, Fredrik Wikingsson och Filip Hammar samt Viveca Sten och David Lagercrantz, svara på vilka udda sporter som förekommit i OS.

Ett alternativ som påstods vara rätt vara pudelklippning som enligt domaren Fredrik Lindström var en uppvisningsgren år 1900 – det visade sig dock vara ett brittiskt aprilskämt från 2008.

”Pudelklippning har aldrig varit med i OS, inte ens som uppvisningsgren. Vi skäms som hundar och som om inte detta var nog så bytte vi plats på Iran och Irak. Vi ber om ursäkt och kan bara lova ytterligare ansträngning när det gäller vår faktakoll”, skrev redaktionen på ”På spårets” officiella Facebooksida.

Anna Ekström och Göran Hägglund tävlade i ”På spåret” 2016.Foto: BO HÅKANSSON / SVT

Ministerns tabbe – om egna ämnet

När Anna Ekström, i dag socialdemokratisk utbildningsminister, tävlade med tidigare KD-ledaren Göran Hägglund 2016 svarade hon fel på vad VVS står för.

– Värme, vatten, sanitet, sa Ekström, som då var generaldirektör för Skolverket, i programmet.

Det korrekta svaret är dock värme, ventilation och sanitet. När Anna Ekström fick veta att hon svarat fel skämdes hon rejält – då hon i sitt dåvarande arbete skrev under kursplanen för VVS-utbildningen på gymnasiet.

– Det här är så fruktansvärt pinsamt. Jag är med och beslutar om kursplanerna till de som blir utbildade till det programmet, sa hon i ”På spåret”.

Efteråt berättade Anna Ekström: 

– Jag kände mig mycket skamsen, men jag hoppas att med det här lilla felet så kanske jag kan fästa lite uppmärksamhet på VVS-området.

Ingvar Oldsberg plåstras om efter olyckan i studion.Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Ingvar Oldsbergs blodiga olycka i studion

När det första avsnittet för säsongen 2006 skulle spelas in råkade dåvarande programledaren Ingvar Oldsberg ut för en allvarlig olycka. 

När han skulle göra entré i studion slog han huvudet hårt i en stång som var dold under stora tygdraperier.

– Jag tog rejält med sats och slog i stången så att jag gick ner på knä med blodet sprutande, berättade Ingvar Oldsberg efteråt.

Triple & Touch, som uppträdde i programmet, blev vittnen till olyckan.

– Det såg absurt ut. Vi trodde att han skojade och alla skrattade. Sedan fattade vi vad som hänt och att han nästan svimmade av. Det höll på att bli en skräcksituation, berättade bandmedlemmen Ken Wennerholm.

Lyckligtvis satt ett gäng sjuksköterskor från Alingsås i publiken som ryckte in och plåstrade om Oldsberg som så småningom kunde genomföra ”På spåret”-inspelningen.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i ”På spåret” 2008.Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Filip och Fredrik avslöjade resultatet i förväg

När Filip Hammar och Fredrik Wikingsson tävlade i ”På spåret” 2008 bröt de mot programmets hederskodex och avslöjade i förväg hur det hade gått för dem i tävlingen.

Det var när programledarduon gästade Annika Lantz pratshow i Sveriges Radio P4 som de nämnde hur det hade gått för dem under inspelningarna.

– Oj, det fick vi kanske inte säga. Jag ber om ursäkt till människorna på SVT i Göteborg, sa Fredrik Wikingsson efteråt.

När Aftonbladet senare pratade med Annika Jardin, pressansvarig på SVT, ville hon inte kommentera duons avslöjande.

– Vi kommenterar aldrig hur det går i ”På spåret”. Jag vill varken bekräfta eller dementera vad de säger, sa hon men betonade att man inte skulle agera mot Filip och Fredrik.

– Nej. Något sånt här har faktiskt aldrig hänt förut. Och som sagt – lyssnarna behöver ju inte tro på allt de hör.

Ronny Svensson och Anne-Lie Rydé i ”På spåret”.Foto: SVT

Ronny Svensson fallerade på filmfråga

Ronny Svensson är en av Sveriges mest välkända filmexperter. Men när han ställde upp i ”På spåret” 2017, i lag med Anne-Lie Rydé, visade det sig att recensenten inte var särskilt bra på att svara på filmfrågor.

I ett av programmen misslyckades han med två olika filmfrågor – varav en rörde Ben Affleck-filmen ”Argo” som vann en Oscar för bästa film så sent som 2012.

– Jag kommer inte på vad den heter, det är en ren skandal, sa han i programmet.

– Fattar du hur mobbad jag kommer bli för det här? Ben Affleck, Oscarvinnare och allt och så kommer man inte på det.

Nästa fråga handlade om den hyllade filmen ”The imitation game” från 2014 där Benedict Cumberbatch spelade den kände brittiske matematikern Alan Turing som knäckte nazisternas Enigma-chiffer under andra världskriget.

– Det kommer jag få leva med länge, sa Ronny Svensson efter filmdebaclet.

– Jag är beredd på en skitstorm från vänner och fiender. Men det är bara att bjuda på. Jag får trösta mig med att jag imponerade på mig själv med att kunna svaret på flera saker jag inte trodde att jag kunde.

Ellinor Persson och Dick Harrison i ”På spåret” 2005.Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Dick Harrisons kärleksmiss – inför frun

Historieprofessorn Dick Harrison har vunnit ”På spåret”-två gånger tillsammans med SVT-profilen Ellinor Persson, 2005 och 2013. Men det betyder inte att han inte begått misstag i programmet.

Harrison har själv skrivit om sina ”På spåret”-missar i en krönika i Svenska Dagbladet

Den allra värsta inträffade när orkestern spelade musik av tysk kompositör som bosatt sig i England. Harrison och Persson lyckades gissa rätt – svaret var Händel.

”Jag råkade dessutom häva ur mig att 'det här har jag aldrig hört i mitt liv'. Problemet var att jag hade gjort det. Musikstycket var 'Lascia ch'io pianga', som en sopran sjöng på vårt bröllop”, skriver Harrison i Svenska Dagbladet.

Vad som gjorde det hela ännu var att hustrun satt i publiken i studion och hörde alltihop.

”Till råga på allt zoomade kameran in henne när det rätta svaret avslöjades och jag bekände dundertabben inför hela Sverige. Det var så lagom lustigt. Men det blev bra tv”, skriver Harrison.

Robert Aschberg och Camilla Lundberg i ”På spåret”.Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget/SVT

Robert Aschbergs grova skämt klipptes bort

När Robert Aschberg tävlade med Camilla Lundberg 2008 drog ett skämt i studion som fick såväl programledaren Ingvar Oldsberg som domaren Björn Hellberg att bryta ihop.

Det grova skämtet, som bland annat innehöll avföring och könsorgan, blev dock för mycket för SVT som valde att klippa bort det när det var dags för sändning.

– Eftersom att ”På spåret” är ett bandat program så visste jag ju att de kunde klippa bort det jag sa om de inte tyckte att det var städat nog. Och det har de alltså gjort, har han berättat.

Skämtet finns dock på Youtube där det har visats över 1,2 miljoner gånger. Och det är fortfarande ett starkt minne hos dem som var på plats.

– Jag minns när Robert Aschberg drog ett skämt som absolut inte hörde hemma i ett sånt familjeprogram och jag och Ingvar kunde inte sluta skratta. Vi skrattade ju inte åt innehållet, utan att en person som Aschberg, som jag respekterar otroligt plötsligt drar ett sånt grovt skämt, har Björn Hellberg berättat för Göteborgs-Posten.

Augustifamiljen tvingades bort.Foto: SVT

Håkan Hellströms kompband fick sparken

De var ett uppskattat husband i ”På spåret” i tio säsonger men precis innan den förra säsongen skulle avslutas kom beskedet att Augustifamiljen, som också är Håkan Hellströms kompband, petas – något som väckte ilska och förtvivlan bland programmets fans.

Inte heller programledaren Kristian Luuk verkade särskilt nöjd med SVT:s beslut och kallade Augustifamiljen för ”magiska killar” i ett inlägg på Instagram.

”Det har varit en oförglömlig resa och en ära. Jag älskar er!”, skrev han också

SVT förklarade dock att Augustifamiljen måste ersättas för att öka mångfalden i programmet.

– Det är viktigt att vi är representativa på alla plan, även när det gäller kön, sa Christina Hill, programchef i Göteborg, efter beskedet.

– Vårt uppdrag är att hela tiden skruva, det får inte stå för still. Det måste följa med sin tid och det måste hända grejer för tittarna.

Kapellmästaren Stefan Sporsén berättade att det kändes ledsamt att tvingas lämna ”På spåret”.

– Vi har gjort vårt bästa för att vara progressiva inom vår del av programmet. Vi har försökt bredda det musikaliska uttrycket både med låtval och artister, sa han.

Den här säsongen har ”På spåret” i stället fyra alternerande husband.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.