Skandalerna och bråken i SVT:s ”Så ska det låta”

Robert Wells, Peter Harryson och Anders Berglund var originaluppsättningen i ”Så ska det låta”
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Pianisterna Robert Wells och Anders Berglund har god kontakt än i dag, och ska uppträda tillsammans i vår.
Foto: LEIF HALLBERG / EXP

"Så ska det låta" har i 22 år roat svenska folket.

Blod, svett och tårar har kantat programmet – som växte sig populärt i ledning av Peter Harryson, Robert Wells och Anders Berglund. 

– Jag är mest förvånad över att det fungerar fortfarande, säger Anders Berglund.

Underhållningsprogrammet ”Så ska det låta” fyller 22 år. 

Sedan premiären i januari 1997 har kända ansikten tävlat med sina låtkunskaper i SVT.

Genom åren har programledare och lagledare varierat. Originaluppsättningen bestod av programledaren Peter Harryson – samt lagledarna och tillika pianisterna Robert Wells och Anders Berglund. 

– Ska man vara lite kaxig, så byggde vi upp programmet. Det var helt nytt, ingen som visste hur det skulle göras. Vi var pionjärer på den tiden, säger Anders Berglund till Expressen.

Programidén kom från Irland – och var ursprungligen trettio minuter lång. Nu var det upp till trion att få formatet att flyga i Sverige i en hel timme. 

Sagt och gjort. Hemligheten? Trions vänskap.

– Det var en kemi oss tre emellan och det tror jag smittade av sig på publiken. Våra gäster kände sig trygga och tyckte vi var kul, säger Anders Berglund.

Trions slut ”Så ska det låta” – gemensamt beslut

I nio år underhöll Anders, Robert och Peter svenska folket på bästa sändningstid. Men efter 103 program tyckte SVT att det räckte och trion fick sluta.  Ett beslut som då  kritiserades av Anders Berglund.

– Självklart måste man fylla på med yngre, men det är märkligt att man glömmer de äldre. Vi i gamla gänget hade en blandning som var charmig och spännande, sa han då till Aftonbladet.

Programmets artistansvarige Jonny Alrup höll inte med – i en intervju med Aftonbladet sa han:

– Vi måste få en ny artistgeneration. Och många av våra äldre gäster har varit med fem gånger. Jag tror inte att de kan tillföra så mycket mer. 

I dag ser Anders Berglund annorlunda på vad som skedde.  

– Det var vi överens om. Det var ganska lagom tyckte jag. Vi hade gjort så pass många program och det var dags att gå vidare för alla, säger Anders Berglund.

Pianisten saknar inte tiden i ”Så ska det låta”.

– Inte alls. Det var jättekul då, men i dag är det historia.Stolt är han dock över trions insats.

– Robban, jag och Peter byggde upp det här. Vi hade fantastiska tittarsiffror och det är ingen som har slagit faktiskt. Över 3 miljoner tittare på slutet, det var helt otroligt, säger Anders Berglund.

Varför valde ni då att sluta? 

– Man ska sluta när man är som bäst. Har man nått sådana höjder finns det ingen anledning att fortsätta. 

Anders Berglund: ”Förvånad att det fungerar fortfarande”

Efter att trion slutade 2005 ville SVT förnya formatet med Peter Settman som programledare. I åtta år axlade han rollen, därefter tog Kalle Moraeus över.

Men 2017 tvingade SVT Kalle Moraeus, motvilligt, att ge facklan vidare till Sarah Dawn Finer – vars insats som programledare får godkänt av Anders Berglund.

Trots att han själv inte tittar på programmet.

– Sarah Dawn Finer gör ett jättebra jobb. Det gjorde hon förra säsongen med, även om jag inte följer det så mycket personligen.

Pianisten understryker att det inte går att jämföra programmet i dag – med hur det var förr. Formatet ändras beroende på vilka som medverkar.

– Jag är mest förvånad över att det fungerar fortfarande. För det är ganska lika, det är samma saker. Det som händer är att det kommer nya artister – och det är ju nytt, säger Anders Berglund.Skandalerna vi minns i ”Så ska det låta”

2010 valde SVT att göra sig av med pianisterna Stefan Gunnarsson och Putte Nelsson. Kanalen motiverade beslutet med att man tittade efter kvinnliga förmågor och ville utveckla programmet – någonting Putte Nelsson inte tyckte om och kallade kvotering.

Pianisterna Marika Willstedt och Angelica Alm blev nya lagledare samtidigt som Peter Settman ersattes med Kalle Moraeus.

År 2008 medverkade Carola i programmet – och tappade texten upprepade gånger. SVT tvingades fuska för att hjälpa stjärnan.

– Flera av mina nummer klipptes bort för att Carola skulle få mer plats, har motståndaren Anna "Sahlene" Sahlin tidigare berättat.

Året innan, 2007, var SVT också flitiga i redigeringen. Då för att skydda Claes Malmberg. Skådespelaren gjorde en improviserad breakdance i programmet – men kroppen sa nej.

– Det var nog på gränsen. Jag var blå om läpparna, berättade han. 

För musikalstjärnan Ola Forssmed slutade ”Så ska det låta”-deltagandet på akuten. Stjärnan slog sig blodig under sitt avslutningsnummer – men sekvensen klipptes bort ur programmet som sändes 2010.För två år sedan skapade Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thors medverkan rubriker. 

I programmet sjöng hon Timbuktus låt ”Det löser sig” – som handlar om abort. När politikern kom till textraden ”Fan va lätt att va efterklok, ska det bli nytt liv för vi hade sex ihop” pekade hon på sin gravidmage. 

Några år tidigare hade hon sagt i en intervju med Världen i dag att man behöver ”ha en nollvision och göra mer i abortfrågan”. Programmet anmäldes av tittare som menade att SVT tappat i sin opartiskhet.

”Så ska det låta” visas i SVT på söndagar klockan 20.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYR?N

Sarah Dawn Finer

Sångerskan tog över som programledare när säsongen startade 2018 Hon är den första kvinnliga programledaren i det 22 år gamla programmet.

Foto: OLLE SPORRONG

Kalle Moraeus

Programledare mellan 2014 och 2017. Kalle Moraeus fick inte fortsätta som programletare för "Så ska det låta" då SVT ansåg att programmet behövde förnyas för att upprätthålla populariteten.

Foto: YLWA YNGVESSON

Peter Settman

Skådespelare och programledaren höll i ”Så ska det låta” från 2006 till 2013, då han valde att lämna programmet. Peter Settman är känd för en bredare publik främst genom Ronny och Ragge, Så ska det låta och Dansbandskampen. 

Foto: ROGER VIKSTRÖM

Peter Harrysson

Peter Harrysson blev den första att programleda ”Så ska det låta” när det hade premiär 1997. 

Originaluppsättningen bestod av programledaren Peter Harrysson och lagledarna och pianisterna Robert Wells och Anders Berglund.Harrysson fortsatte som programledare ända fram till 2005. Han hade som tradition att hälsa till sin mamma i slutet av varje avsnitt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.