Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalen skakar kungahuset – tidigare kungen går i exil

Juan Carlos.Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA
Kung Felipe och hans far Juan Carlos.Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

Tidigare i veckan kom det överraskande beskedet att Spaniens tidigare kung, Juan Carlos, lämnar landet – efter anklagelser om inblandning i en korruptionsskandal.

Ingen vet nu var i världen Juan Carlos befinner sig.

Spanska medier spekulerar intensivt i var den tidigare kungen Juan Carlos befinner sig, efter det oväntade beskedet tidigare i veckan att han lämnar landet.

82-åringen meddelade sin flytt i ett öppet brev på hovets hemsida.

Brevet lämnade inga detaljer om kungens nya destination – men medierna pekar ut olika platser. La Vanguardia hävdar att Juan Carlos begett sig till Portugal, där han befinner sig för att inom kort ta sig vidare till Dominikanska Republiken. ABC, en annan dagstidning, menar att han redan är i Dominikanska Republiken. Medan El Confidential pekar ut Portugal, Frankrike eller Italien som möjliga ställen.

Portugisisk media skriver att Juan Carlos är i landet, i staden Estoril or Cascais, rapporterar BBC.

Juan Carlos brev: ”Offentliga följder”

Bakgrunden till Juan Carlos beslut tros vara att han anklagas för att vara inblandad i en korruptionsskandal. Han misstänks ha tagit emot 65 miljoner euro av det saudiska kungahuset utan att betala skatt. Misstankarna är nu under utredning. Juan Carlos har valt att inte kommentera anklagelserna, men så länge han stannar i landet riskerar han att ställas inför rätta.

Juan Carlos blev kung i Spanien 1975, efter diktatorn Francisco Francos död. 2014 abdikerade Juan Carlos från tronen, som efterträddes av sonen Felipe.

I sitt officiella brev skriver den tidigare monarken att han lämnar Spanien på grund av ”de offentliga följder som tidigare händelser i hans privata liv genererar”, och hoppas att det ska ge hans son Felipe ”lugn” att kunna utföra sina kungliga plikter.

Enligt spanska hovet har kung Felipe förmedlat ”respekt och tacksamhet till sin far för beslutet.”

”En väldigt annorlunda tid för världens kungahus”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.