Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalen på slottet

Bilar på led. SVT:s produktionsbolag lånade lyxbilar från Mercedes utan att betala. Produktplaceringen uppges vara värd miljoner.
Foto: FOTO: SVT

"Stjärnorna på slottet" skakas av en stor skandal.  

Expressen kan idag avslöja att SVT-produktionen gett Mercedes gratisreklam för miljoner - mot att de fick låna lyxbilarna gratis. 

- Det är en allvarlig sak och kan bryta mot våra sändningsregler säger Tomas Olsson, projektledare på SVT till Expressen.

I succéprogrammet ”Stjärnorna på slottet” ses Britt Ekland, Jan Malmsjö, Peter Stormare, Arja Sajonmaa, och Magnus Härenstam färdas i lyxbilar av märket Mercedes Benz.

 Bilarna, som exponeras flitigt i programmet, är värda mellan en halv miljon kronor och en miljon kronor vardera och kostar tusentals kronor per dag att hyra.

 När produktionsbolaget Meter Film på uppdrag av SVT bokade bilarna var SVT:s order tydliga – betala för hyran, totalt omkring 50 000 kronor, för fem bilar under en vecka:

 – Det får absolut inte ske någon produktplacering hos oss i SVT så det här diskuterade vi väldigt kraftfullt. Jag sa att jag hoppades att det skulle skötas på ett bra sätt och då sa de på Meter att de betalat för bilarna de lånade till programmet, säger Tomas Olsson, projektledare på SVT.

Lånade helt gratis

 Expressen kan dock avslöja att någon betalning aldrig gjordes, utan att Meter Film krävde att få låna de fem lyxbilarna helt gratis av Mercedes Benz:

 – De ville inte hyra bilar utan ringde och frågade om vi kunde tänka oss att låna ut fem stycken till deras inspelning, säger Fredrik Anell, Mercedes Benz kommunikationschef.

 Meter Films producent Tina Graffman bekräftar att det var så det gick till, att produktionsbolaget aldrig betalade någon bilhyra:

 – Nej. Vi ringde till Mercedes och de hade bilar som stod nere i Skåne i somras så då fick vi låna dem. För mig är det inga konstigheter, säger hon.

”Strider mot alla regler”

 När SVT:s projektledare 

 Tomas Olsson får höra om gratislånet, blir han upprörd:

 – Det strider mot alla regler i världen. Jag blir väldigt förvånad när jag får höra att det var så här det gick till, säger han när Expressen kommer med informationen.

 Nu väntar krismöte med produktionsbolaget. Han anklagar produktionsbolaget för att ha gått bakom ryggen på SVT.

 – Jag ska naturligtvis prata med dem om det här. Så här får det inte gå till.

 Mercedes Benz är mycket nöjda med sitt samarbete med Meter Film och SVT. Trots att de inte fick några pengar för hyrbilarna så tjänar de stora summor pengar på att visa upp sina bilar i tv-succén:

 – Man ska inte sticka under stol med att för vår del är det en väldigt bra exponering för oss. Vi är väldigt nöjda, säger Fredrik Anell på Mercedes Benz.

Reklamen värd miljoner

 Henrik Ström, tv-strateg på kommunikationsbyrån Carat, värderar reklamen som det exklusiva bilmärket nu får i ”Stjärnorna på slottet” till miljonbelopp:

 – Bilarna syns ju frekvent i programmet och dessutom har de med bilar av olika modeller så att de också får visa upp bredden där, självklart är det värt väldigt mycket, säger han.

 Hur mycket?

 – Ja, att säga att reklamen som Mercedes Benz får är värd miljoner är i alla fall inte att överdriva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.