Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu träder stjärnorna fram – efter skandalen

Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

Hollywood skakas av en skandal.

Den Oscarsbelönade producenten Harvey Weinstein, 65, anklagas för att ha utsatt flera kvinnliga skådespelare för sexuella övergrepp. 

Weinstein har nu fått sparken från sitt företag – och skandalen växte ytterligare när fler kvinnor trädde fram med vittnesmål i tidningen The Yorker. 

Samtidigt berättar Gwyneth Paltrow att hon utsattes för sexuella trakasserier av Weinstein när hon var 23 år gammal – och hennes dåvarande pojkvän Brad Pitt ska ha konfronterat Weinstein efter händelsen. 

Skandalen har växt fram under de senaste dagarna. Harvey Weinsten jobbade på företaget The Weinstein Co, som han startade tillsammans med sin bror, och har producerat flera stora filmer.

Men under de senaste dagarna har flera kvinnliga skådespelare gått ut och berättat hur Weinstein har utsatt dem för sexuella övergrepp.

Fler kvinnor träder fram

Totalt ska det röra sig om cirka tolv kvinnor, skriver den brittiska tidningen The Guardian, och skandalen växte ytterligare under tisdagen när fler kvinnor klev fram med sina vittnesmål. 

Det är i tidningen The New Yorker som tre kvinnor, den italienska skådespelerskan Asia Argento, den tidigare skådespelerskan Lucia Evans och en kvinna som vill vara anonym, anklagar Hollywood-producenten för våldtäkt, något som Weinstein via sin talesperson förnekar bestämt, skriver den brittiska tidningen The Guardian.  

Fyra andra kvinnor har tidigare berättat att Weinstein tafsade på dem utan deras tillåtelse och att det kan "klassas som sexuellt övergrepp".

Skådespelerskor som Mira Sorvino och Rosanna Arquette har också berättat att de utsatts för sexuella kränkningar av Harvey Weinstein.

Trakasserade Gwyneth Paltrow 

Under tisdagen berättar Hollywoodstjärnan Gwyneth Paltrow att även hon utsattes för sexuella trakasserier av Weinstein.

Det var i början på 90-talet när hon var 23 år gammal och skulle medverka i filmen "Emma" som filmens producent, Harvey Weinstein, la sin arm på hennes lår och förklarade att de borde bege sig till ett sovrum för en massage, skriver New York Times.

Paltrow vägrade att göra som producenten sa, och när hennes dåvarande pojkvän, Brad Pitt, fick höra vad som hänt valde han att konfrontera Weinstein. 

– Då trodde jag att jag skulle få sparken, berättar Gwyneth Paltrow till tidningen.

Angelina Jolie också drabbad 

Men det slutar inte där.

Även superstjärnan Angelina Jolie ska ha trakasserats av Weinstein, när hon medverkade i filmen "Playing by Heart". 

"Jag drabbades av Harvey Weinstein när jag var ung. Och som ett resultat av det jobbade jag aldrig mer med honom och har varnat andra för hans beteende", skriver hon i ett mejl till tidningen New York Times. 

Så uppdagades skandalen 

Den stora skandalen uppdagades efter ett reportage i New York Times och Harvey Weinstein har i efterhand bett om ursäkt för sitt beteende, och till viss del erkänt några av sina handlingar.

– Jag har insett att sättet jag tidigare betett mig på mot kollegor har orsakat mycket smärta och det ber jag verkligen om ursäkt för. Även om jag försöker göra bättre, vet jag att jag har en lång väg att gå, sa han i ett uttalande.

Harvey Weinstein har nu fått sparken från företaget som han jobbade på. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.