Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandal i ”Big brother” – deltagare misstänkt för våldtäkt efter läckta tv-bilder

Dagens tre största nöjesnyheter.
Carlota Prado får nu stort stöd i sociala medier – och på politisk nivå.Foto: Endemol Shine Group

Kritik riktas mot produktionsbolaget bakom ”Big brother” i Spanien.

Det efter att de tvingat en kvinnlig deltagare att titta på videobilder som visar hur hon blir utsatt för en misstänkt våldtäkt inne i huset.

En skandal har rullats upp i den spanska versionen av långlivade dokusåpan ”Big brother” som är Sverigeaktuell under 2020 igen.

Det är hemligt videomaterial från 2017 års upplaga som aldrig sändes på tv – men nu har nått spanska medier

I videomaterialet kan man, efter en festkväll, se hur den kvinnliga deltagaren Carlota Prado, 24, leds till sovrummet av José María López som hon inlett en relation med inne i huset. Den spanska tidningen El Confidencial skriver att Carlota Prado säger ”nej, jag kan inte” till sin ”Big brother”-kollega, varpå han ändå lägger sig i sängen och sedan uppges förgripa sig på henne sexuellt. Brittiska BBC skriver att José María López anklagas för att ha penetrerat Carlota Prado när hon låg utslagen.

Enligt El Confidencial avbröt José María López den misstänkta våldtäkten först när tv-seriens producenter pratade med honom via det inbyggda högtalarsystemet.

Då hade det gått drygt fem minuter. 

Carlota Prado och José María López.Foto: Endemol Shine Group

Skickades till ”bikten”

Dagen efter åt paret frukost tillsammans som vanligt, och José María López förklarade för Carlota Prado att han hade ”tagit hand om henne” efter den blöta festkvällen.

Själv mindes hon ingenting av natten.

Men senare samma dag tvingades José María López lämna programmet plötsligt, samtidigt som Carlota Prado skickades till det som vanligtvis är känt som ”bikten” i ”Big brother”, ovetande om vad som hänt eller var på gång.

Och det var här som Carlota Prado tvingades bevittna övergreppet genom att titta på de inspelade tv-bilderna, skriver BBC.

”Kommer människor se detta?”

I det hittills okända videomaterialet kan man se hur en chockad Carlota Prado tvingas titta på händelsen och hörs säga ”snälla, sluta nu, snälla” samt vädjar till produktionsbolaget att stänga av tv-skärmen.

När Carlota Prado tvingades bevittna övergreppet.Foto: Endemol Shine Group

Enligt tidningen El Confidencial finns det ytterligare ett videoklipp i vilket Carlota Prado brister ut i gråt och frågar efter lugnande tabletter samt förklarar att ”mitt hjärta slår helt galet snabbt”.

El Confidencial återger också Carlota Prados ordväxling med den röst som kommunicerar med deltagarna inne i huset.

– Kommer människor att få se det här? frågar Carlota Prado och säger att hon givetvis vill prata med de andra om det som hänt.

https://twitter.com/AnitaGH__/status/912087174421544960

Då förklarar rösten att José María López har fått lämna huset, att de inte står bakom det som hänt och att hon har programmets fulla stöd. Hon erbjuds även psykologhjälp.

– Jag vill inte prata med någon psykolog, jag vill prata med mina vänner där ute (i huset). Och jag vill att ni lovar mig att det här inte kommer att sändas, svarar Carlota Prado då.

Carlota Prado vägras då träffa vännerna i ”Big brother”-huset, och en röst ber även henne om att incidenten borde stanna mellan dem, att ”det inte borde lämna det här rummet”.

Det misstänkta övergreppet rapporterades senare till polisen av produktionsbolaget. Efter att ha tillbringat fem dagar på hotell återvände Carlota Prado senare till ”Big brother”-huset för att återförenas med sina vänner.

Får stöd av fansen

Efter att videomaterialet läckt till spanska medier har produktionsbolaget presenterat åtgärder för att garantera deltagarnas säkerhet i framtiden. Man har också meddelat att det inte kommer att erbjudas alkohol i framtida upplagor av programmet. 

I oktober konstaterade en domare att det finns vissa bevis som pekar på att José María López kan ha begått övergrepp och att en rättegång bör inledas.

José María López själv förnekar brott.

– Han tillbringade natten med att se efter Carlota Prado när han insåg att hon var berusad, säger deltagarens advokat till El Confidencial

Fallet har även nått politisk nivå, enligt BBC. En spansk parlamentariker för vänsterpartiet Podemos säger att producenterna bakom programmet borde utredas för att dels ha misslyckats med att skydda Carlota Prado, dels för att ha prioriterat underhållning framför deltagarens välmående när man tvingade henen bevittna övergreppet i efterhand. 

Samtidigt har en kampanj starts i sociala medier för att stötta Carlota Prado, däribland hashtagen #CarlotaNoEstasSola – ”Carlota, du är inte ensam”.

I ett svar på Instagram skriver ”Big Brother”-deltagaren:

”För första gången känner jag mig inte ensam. Allt det här omvandlas till kärlek”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.