Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Skam"-stjärnornas
liv utanför serien

<p>Frida Pettersson spelar Noora.</p>Foto: NRK
<p>"Skam" har blivit en stor succé.</p>Foto: Nrk / NRK

Den norska serien "Skam" tog Sverige med storm under förra året.

Personerna bakom karaktärer som Noora, Eva och Isak har däremot medvetet hållits någorlunda anonyma.

Här är det vi vet om skådespelarna i serien.

Har du sett den nya säsongen av ”Skam”?

Få har undkommit den norska succéserien "Skam" om ungdomarnas liv och svårigheter i utkanten av Oslo.

I den första säsongen får tittarna följa Eva och hennes turbulenta kärleksliv med sin pojkvän Jonas. Eva spelas av 18-åriga Lisa Teige som, precis som sin karaktär, kommer från Bergen.

Lisa Teige spelar Eva

Lisa Teige studerar dans på Edvard Munch-skolan i Oslo. Hon gick på en provfilmning för rollen som Eva mest för att lära sig prestera vid provfilmningar och förvånades när hon fick huvudrollen i den första säsongen.

 

LÄS MER: Så ser du säsong 4 av serien Skam i Sverige

 

Hennes roll i serien har också hjälp henne att slå sig in som skådespelare. Hon har också fått en roll i en kortfilm där hon spelar en psyksjuk kvinna.

– En stund efter att jag tackat ja tänkte jag att det kanske blir för svårt. Det är ett seriöst tema och jag ville göra det bra, har Teige sagt till VG.

Frida Pettersson spelar Noora i Skam

I den andra säsongen får tittarna följa kompisen Noora som inleder ett förhållande med en av skolans populäraste killar – som hennes kompis är förälskad i.

 

LÄS MER: Quiz: Vem är du i norska serien "Skam"

 

Noora spelas av 20-åriga Josefine Frida Pettersen från norska Sigdal. Hon är en av få skådespelare i serien som hade påbörjat sin karriär innan serien.

Hon medverkade innan "Skam" i populära serien "Neste sommer". En serie som handlar om ett par som har tagit över sina föräldrars stuga intill Oslofjorden – och de konflikter med andra stugägare som följer.

Sjukdomen stoppar inte Ozzy – mörkrets furste

ANDERS DAHLBOM: En rocklegendar med stabila kompisar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.