Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skådisens liv i häktet: ”Tuffa förhållanden”

Blaise Trettis om skådisens liv i häktet
Svenska skådespelaren är gripen i USA misstänkt för sexbrott mot barn. Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol
Skådisen har stått på Sveriges största scener och gjort karriär både i Europa och på hemmaplan. Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol
Blaise Trettis, försvarsadvokat. Foto: Expressen

FLORIDA. Den svenske skådespelaren ertappades och greps på ett hotellrum i Florida tillsammans med en minderårig flicka.

Nu sitter han inlåst bland 1700 andra intagna i häktet – misstänkt för sexuella övergrepp mot henne.

– Det är väldigt högljutt, väggar helt i betong, golv helt i betong. Väldigt lite tid utomhus, om någon alls. Så det är en väldigt tuff miljö, säger offentliga försvararen Blaise Trettis om häktet.

I en skrivelse till rätten meddelar han att skådespelaren nekar till brott.

Skådespelaren, en man i 40-årsåldern, greps på ett hotellrum i Florida, USA, tidigare i juli efter att en ”oroad medborgare” ringt polisen om att en ung flicka och en äldre man ”verkade vara intima” med varandra. Det framgår i dokument från den lokala polisen.

När polisen kom till hotellrummet hittades svensken och flickan som är mellan tolv och 16 år gammal. Båda togs till polisstationen och skådespelaren erkände direkt att han haft sexuellt umgänge med flickan.

Visste att det var olagligt

Vidare berättade han att han och flickan träffades via sociala medier, att de hållit kontakten med varandra via Instagram, sms och videosamtal och att han rest till USA två gånger för att träffa henne. Först två veckor i mars, sen återvände han i maj och har stannat sen dess.

Skådisen har under tisdagen fått träffa en domare som nekade mannen borgen. Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol

I ett första förhör erkände mannen att han rest till USA just för att träffa flickan. 

”Den misstänkte säger att han vet att det är ett brott i USA att träffa NN, för han undersökte det innan han kom hit, men han älskar NN så han bestämde sig för att chansa.”

Mannen har sedan dess ändrat sin inställning till anklagelserna. I en skrivelse till rätten meddelar offentliga försvararen Blaise Trettis att skådespelaren nekar till brott.

Flickan berättade

Enligt egen utsago har mannen bara träffat flickan i verkligheten två gånger.

Även flickan har berättat för polisen att hon och mannen haft sexuellt umgänge med varandra.

Enligt dokument från polisen i Florida har flickans vårdnadshavare inte vetat om att hon träffat svensken.

Mannen sitter nu häktad anklagad för ett flertal brott, däribland grooming och sexuella övergrepp mot flickan. Om flickan är under 15 år motsvarar de misstänkta brotten bland annat våldtäkt mot barn.

Detta har hänt i fallet.

Borgen: 1,8 miljoner

Mannens borgen är satt till 190 000 dollar, motsvarande strax under 1,8 miljoner kronor.

Under sin tid i häktet får svensken inte använda internet eller ha någon kontakt med det misstänkta offret. Det meddelade domaren i rätten i går, där svensken dök upp iförd en lång, grön häktesdress.

– Jag är bekymrad över din bostadssituation. Jag är bekymrad över anklagelserna, sa domaren och slog fast:

– Du får inte ha någon kontakt med den här individen, eller hennes familj.

Svensken stod med nedböjt huvud i rättssalen innan han fördes till sin cell. Han ska framträda i rättssal för att formellt bli anklagad den 15 augusti. Om han döms riskerar han upp till 15 års fängelse.

”Väldigt tuff miljö” i häktet

Expressen har pratat med chefsförsvararen i området, chefen för den försvarsadvokat som ska företräda svensken.

– Jag har inte pratat med mannen själv. Enligt polisrapporten pratade han frivilligt med polisen och sa att han flugit till Florida för att vara med den här flickan.

– Jag vet inte varför han pratade med polisen. Alla försvarsadvokater skulle ge rådet att inte prata med polisen, och utnyttja rättigheten att vara tyst.

Om häktet säger han:

– Det är ett väldigt otrevligt ställe att vara på. Jag kan tänka mig att han sitter med andra intagna, det finns inget som tyder på att han sitter i avskildhet.

Svensken sitter med 1 700 andra

Enligt chefsförsvararen sitter 1 700 andra intagna i häktet.

– Det är i princip fullt.

Vad kan du säga om miljön där inne?

– Det är väldigt högljutt, väggar helt i betong, golv helt i betong. Inga trämöbler, bord av rostfritt stål med sitsar i rostfritt stål, inga möbler man kan flytta på. De har inget att göra mer än att kanske titta på tv med två kanaler. Väldigt lite tid utomhus, om någon alls. Så det är en väldigt tuff miljö.

Hur länge kan han komma att sitta där?

– Du vet, ett sådant här fall är allvarligt. Det kan helt klart ta ett och ett halvt år att lösa det. Det är ett väldigt allvarligt brott.

Expressen har ansökt om att besöka svensken i häktet – han vill inte träffas.

Tomas Kvarnkullen rapporterar från Florida.