Knarkkungen El Chapo greps i fredags, dagen efter publicerar tidningen Rolling Stone en intervju som kan ha lett till själva gripandet. Foto: XINHUAKnarkkungen El Chapo greps i fredags, dagen efter publicerar tidningen Rolling Stone en intervju som kan ha lett till själva gripandet. Foto: XINHUA
Knarkkungen El Chapo greps i fredags, dagen efter publicerar tidningen Rolling Stone en intervju som kan ha lett till själva gripandet.  Foto: XINHUA
Ingen mindre än Sean Penn är det som intervjuar El Chapo. Foto: Clemens BilanIngen mindre än Sean Penn är det som intervjuar El Chapo. Foto: Clemens Bilan
Ingen mindre än Sean Penn är det som intervjuar El Chapo. Foto: Clemens Bilan

Skådisens intima intervju med El Chapo

Publicerad

Knarkkungen El Chapo greps i fredags.

Dagen efter publicerades en intervju med El Chapo i tidningen Rolling Stone, en intervju som kan ha lett till själva gripandet.

Intervjuaren var: Skådespelaren Sean Penn – som bland annat avslöjar genanta detaljer om Mexikos regering.

Det är New York Times som skriver att myndigheterna lyckades gripa Joaquín Guzmán Loera, mer känd som mexikanske knarkkungen El Chapo, efter att han ställt upp på en intervju i tidningen Rolling Stone.

Den exklusiva intervjun hölls i El Chapos gömställe någonstans i Mexiko i höstas och behandlade bland annat världspolitik och hur knarkkungen lyckades bygga sitt "imperium". På lördagen publicerades intervju, en dag efter att El Chapo gripits.

Den som intervjuar Guzmán är skådespelaren Sean Penn och enligt spekulationerna kan anledningen vara att El Chapo velat göra en biofilm. Något han själv hintar om i intervjun. För Sean Penn erkänner Guzmán också sina brott, något han varit mycket sparsam med att göra tidigare.

– Jag levererar mer heroin, metamfetamin, kokain och marijuana än någon annan i världen. Jag har en flotta av ubåtar, flygplan, lastbilar och båtar.

Greps i fredags

Efter att El Chapo greps i fredags sa Mexikos riksåklagare Arely Gomez att kontakter med filmbranschen och skådespelare gjort att man kunnat gripa honom. Det är anledningen till att spekulationerna nu tagit fart om att intervjun med Sean Penn varit avgörande för gripandet.

Penns genanta avslöjanden om Mexikos regering

I artikeln berättar El Chapo också – bland annat – att han tidigare överösts av erbjudanden från Hollywood om att göra film samtidigt som han satt i fängelset.

Det var i somras som El Chapo under spektakulära omständigheter rymde från högsäkerhetsfängelset och sedan dess har myndigheterna i Mexiko jagat honom febrilt. De har i sin tur kritiserats hårt för att de inte lyckats fånga knarkkungen och i artikeln med Sean Penn framkommer också genanta detaljer om den mexikanska regeringen.

I Rolling Stone skriver nämligen Sean Penn hur han vinkas igenom en vägspärr på väg till mötet med El Chapo – något som enligt Penn beror på att soldaterna kände igen knarkkungens son som också satt i bilen, vilket bland andra TT berättar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag