Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelerskan Lil Terselius är död

Somnade in i sviterna av en hjärnblödning – blev 76 år gammal.
Foto: LENNART ISAKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: © SÖREN VILKS

Skådespelerskan Lil Terselius är död.

Hon avled på tisdagskvällen och blev 76 år gammal.

– Hon kommer vara djupt saknad av alla kolleger som fick förmånen att arbeta med henne, säger Dramatens teaterchef Mattias Andersson ett pressmeddelande.

Lil Terselius somnade in på tisdagskvällen i sviterna av en hjärnblödning, meddelar hennes familj genom ett pressmeddelande från Dramaten.

– Det är med stor sorg vi tar emot beskedet om Lils borgång, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare, i ett uttalande.

Via tv-serier som ”Någonstans i Sverige” (1973), ”De tre från Haparanda” (1974) och Selambs (1979) blev Lil Terselius känd för den breda publiken.

”Fantastisk skådespelare”

På Dramaten har hon spelat 92 roller. År 1970 var hon klar med sin utbildning vid Scenskolan och samma år började hon på Dramaten. Debutrollen var Aksinia i ”Leo Tolstojs testamente”, skriven av Arne Törnqvist och i regi av Mats Ek.

Hon har också spelat i ”Trettondagsafton” av Ingmar Bergmans regi och Lars Noréns ”Höst och Vinter” – bland många andra uppsättningar.

– Lil var en fantastisk skådespelare som varit en del av Dramatens moderna historia. Intelligent, vital, knivskarp, total tonsäkerhet i text och med en oemotståndlig förmåga att finna humor i det svarta, säger Mattias Andersson.

Fick en Guldbagge

För rollen som Lydia i ”Den allvarsamma leken” belönades hon 1978 med en Guldbagge. Två år senare fick hon de italienska filmkritikernas pris vid filmfestivalen i Venedig och hon tilldelades 2004 medaljen Litteris et Artibus av kungen.

Lil Terselius har också medverkat i flera musikaler, som ”Cabaret” i Helsingborg 1978 där hon spelade huvudrollen Sally Bowles och i ”Chicago” på Oscarsteatern år 2000.

Under sin långa karriär har hon även översatt pjäser, däribland monologen ”Zelda” av Paul Robinson Hunter.

Den sista rollen Lil Terselius spelade på Dramaten var i en uppsättning av ”De sista vittnena” av Svetlana Aleksijevitj, som hade premiär 2017 och sedan åter sattes upp 2019.

Se också:

Vissångaren blev 76 år gammal


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.