Skådespelerskan Carrie Fisher är död

Skådespelerskan Carrie Fisher är död, uppger People Magasin.
Foto: Rex / REX REX FEATURES
Carrie Fisher som prinsessan Leia i "Star Wars"
Foto: Anonymous / AP 20TH CENTURY-FOX FILM CORPORATION
En nyfödd Carrie Fisher med sina föräldrar.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Carrie Fisher som 16-åring.
Foto: Jerry Mosey / AP TT NYHETSBYRÅN
Carrie Fisher som 16-åring.
Foto: Jerry Mosey / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: O'Malley/Rex/Shutterstock / O'MALLEY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Mrm / Splash News / ALL OVER PRESS NATIONAL PHOTO GROUP
Foto: Nils Jorgensen/Rex/Shutterstock / NILS JORGENSEN/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: / LUCASFILM
Foto: / FILMBOLAG
Foto: Century Fox/Rex/Shutterstock / CENTURY FOX/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Vince Bucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: David Edwards/Insight Media / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES
Foto: Orion/Rex/Shutterstock / ORION/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Century Fox/Rex/Shutterstock / CENTURY FOX/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Chris Pizzello / AP
1 / 18

I slutändan var kraften inte med henne.

Skådespelerskan Carrie Fisher, känd som prinsessan Leia i "Stjärnornas krig"-filmerna, avled i går, 60 år gammal, i sviterna av den hjärtattack hon drabbades av i fredags.

Enligt uppgifter till TMZ återfick hon aldrig medvetandet.

Dödsfallet bekräftas av familjen.

"Inga ord. Förkrossad", skriver Mark Hamill, som spelade Luke Skywalker i filmerna.

Simon Hall, talesperson för Carrie Fishers familj, lämnade nyss ett skriftlig uttalande från Carrie Fishers dotter Billie Lourd.

"Det är med djup sorg som Billie bekräftar att hennes älskade mamma Carrie Fisher avled 08:55 i morse. Hon var älskad av många och kommer att vara djupt saknad. Hela familjen vill rikta ett tack för alla som bett för henne och skänkt henne en tanke".


LÄS OCKSÅ: Stjärnorna sörjer Carrie Fishers död


Carrie Fisher i "Star Wars".
Foto: Century Fox/Rex/Shutterstock / CENTURY FOX/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

På sociala medier har hyllningarna strömmat in. "Stjärnornas krig"-kollegan Mark Hamill, som spelar Luke Skywalker i filmerna, skriver på Twitter:

"Inga ord. Förkrossad".https://twitter.com/HamillHimself/status/813816434073579521


LÄS MER: Carrie Fisher avslöjar romans med Ford


Carrie Fisher drabbades av en massiv hjärtattack ombord på en flygning från London till Los Angeles, 23 december.

Hjärtattacken inträffade bara 15 minuter innan landning. En ur kabinpersonalen ska ha ropat ut i högtalarsystemet om det fanns någon sjukvårdskunnig passagerare ombord, och en sjukvårdsutbildad person som satt längre bak i planet kom fram till första klass där filmstjärnan befann sig, och satte i gång med livräddande åtgärder.


Oron växer för mamman Debbie Reynolds

Carrie Fishers närmsta familjemedlemmar är hennes mamma Debbie Reynolds , hennes bror Todd Fisher och hennes enda barn, dottern Billie Lourd. Hon har också två halvsystrar, skådespelerskorna Joely Fisher och Tricia Leigh Fisher.

Nu växer oron för hur Debbie Reynolds ska kunna hantera sin dotters död. Debbie Reynolds är 84 och har skrev själv på Twitter på juldagen att hennes dotters tillstånd stabiliserats.

Carrie Fisher och Paul Simon.
Foto: Marty Lederhandler / AP TT NYHETSBYRÅN

– Debbie var hos dottern på sjukhuset nyligen och var väldigt optimistisk. Men i morse brakade allt samman igen, sade en uppgiftslämnare till Radaronline i går.


Har vårdats på sjukhus

När planet landat i Los Angeles fanns ambulans- och sjukvårdspersonal på plats. De arbetade med henne i 15 minuter innan de förde henne till sjukhuset UCLA Medical center - där hon sedan dess vårdats i respirator.

Brad Gage var passagerare ombord på samma flygning. På Twitter skrev han att han satt på raden framför stjärnan.

"Jag vet inte vad som hände. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra just nu, men jag hoppas att hon är okej", skrev han då på Twitter.

Carrie Fisher befann sig på en resa för att lansera en bok, "The Princess Diarist", som innehåller detaljer om vad som hände bakom kulisserna under inspelningen av den första "Stjärnornas krig"-filmen, som hade premiär 1977.

Bland annat har hon avslöjat att hon under inspelningen hade en tre månader lång romans med sin medskådespelare Harrison Ford. Hon var då 19 år gammal, han var 33.

Förutom rollen som Prinsessan Leia i "Stjärnornas krig"-filmerna har hon spelat i en mängd filmer, bland annat "Charlies Änglar - utan hämningar", från 2003.

Hennes debut i filmsammanhang skedde 1975 i filmen "Shampoo", där hon spelade mot Warren Beatty.

Boken "Postcards from the Edge" som Carrie Fisher skrivit, bygger på hennes relation med sin mor. Den har filmatiserats och där spelar Meryl Streep den alkoholiserade före detta filmstjärnan som tvingas flytta ihop med sin mor, även hon känd skådespelerska.

Gift med Paul Simon

Carrie Fisher var gift och skild två gånger, ena gången med musikern Paul Simon. Hon var också under en period tillsammans med skådespelaren Dan Akroyd.

Äktenskapet med Paul Simon beskrivs som stormigt, och höll bara i två år, 1983 till 1984, även om de fortsatte att träffas även efter skilsmässan. Enligt hans självbiografi tog det slut delvis på grund av hennes drogmissbruk.


LÄS MER: Stjärnornas reaktioner efter Fisher-beskedet


Carrie Fisher var öppen med sitt drogmissbruk och har berättat att hon började röka marijuana redans om 13-åring.

– Men jag drack aldrig alkohol. Jag brukade säga att jag var allergisk mot alkohol, har hon tidigare berättat för tidningen Herald Tribune, där hon också sagt att hon i stället för alkohol provade andra droger, och som 21-åring började använda LSD.

1985 fick hon diagnosen bipolär, och blev då aktiv i kampanjen för ökad medvetenhet om mentalsjukdomar.

Allt högre upp i ålder fokuserade hon mer och mer på sitt skrivande. Men 2015 återkom hon i en storstilad comeback i filmens värld i samma roll som först satte fart på hennes karriär: som Prinsessan Leia, nu i "Stjärnornas krig"-filmen "The force Awakens".

Carrie Fisher föddes 1956 i Beverly Hills, som dotter till sångaren Eddie Fisher och skådespelerskan Debbie Reynolds.

Tuff start i livet

Men hennes liv fick en tuff start. Blott två år gammal lämnade hennes far modern för en annan kvinna, skådespelerskan Elizabeth Taylor, som då var änka efter faderns bästa vän.

Följande år gifte Carrie Fishers mamma om sig med en man som kom att spendera bort hennes livs besparingar.

Carrie Fisher själv kom under skoltiden att börja sjunga och skriva poesi. Hon debuterade 1973 som sångerska på Broadway i uppsättningen av ”Irene” där hennes mamma hade en roll. Hennes engagemang där ledde till att hon aldrig avslutade gymnasiet.

Hon lyckades senare samma år komma in på en dramautbildning i London och därifrån fick hon som 19-åring rollen som Prinsessan Leia.

Hennes närmsta familjemedlemmar är hennes mamma, hennes bror Todd Fisher och hennes enda barn, dottern Billie Lourd. Hon har också två halvsystrar, skådespelerskorna Joely Fisher och Tricia Leigh Fisher.

Carrie Fisher blev 60 år.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.