Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelerskan Anita Ekberg är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skådespelerskan Anita Ekberg avled i förmiddags.
Foto: Tomas Leprince
Vännen Jaques Lipkau-Goyard anlände till sjukhuset strax efter Anitas död.
Foto: Tomas Leprince
Anita Ekberg i sitt hem i genzano utanför Rom.
Foto: Lasse Svensson
1951 vann Ekberg skönhetstävlingen Fröken Sverige. Hon gjorde filmdebut i Hollywood 1953.
Foto: ? ?
Anita Ekberg 1951.
Foto: ? ?
Hon är mest känd för rollen som Sylvia i Federico Fellinis "Det ljuva livet" mot Marcello Mastroianni 1960. Där badar hon i en berömd scen i Fontana di Trevi i Rom.
Foto: - -
Anita Ekberg med Marcello Mastroianni i "La Dolce Vita".
Foto: - -
Anita Ekberg tog sig på regissörens order ett dopp i Roms berömda Fontana di Trevi under inspelningen av filmen "Det ljuva livet".
Foto: Rex Features / Ibl Bildbyrå
Anita Ekberg poserar vant. Året är 1958.
Foto: ? ?
Bob Hope och Anita Ekberg på flygplatsen.
Foto: ? ?
John Wayne och Anita Ekberg vid premiären av John Waynes film "Erövraren".
Foto: ? ?
Anita Ekberg tillsammans med Hagge Geigert i Göteborg inför "Gäst hos Hagge"Bilden tagen 10 januari 1982.
Foto: Bengt Dobrin
Anita Ekberg med Fred Berghoff under en tv-inspelning.
Foto: ? ?
Anita Ekberg i mars 1957.
Foto: ? ?
Bilden tagen 4/9-64.Anita Ekberg reste till Malmö för att filma. Skulle vara med i Bo Widerbergs film "Kärlek -64" som spelades in i Kåseberga.
Foto: Ingvar Andersson
Anita Ekberg blev 83 år gammal.
Foto: Ronny Johannesson
2001 medverkade Anita Ekberg under "Fröken Sverige"-tävlingen. Nuvarande programledaren Malin Olsson tog hem vinsten. Ekberg var inte så imponerad av tävlingen. Hon medgav dock att Malin Olsson såg väldigt bra ut, men ville påpeka att dagens flickor såg ut att äta alldeles för lite. På bilden påpekar Malin att Anita faktiskt har tiaran upp och ner.
Foto: Tommy Pedersen
Anita Ekberg och 2001-års Fröken Sverige Malin Olsson. Idag väldigt omtyckt programledare i SVT.
Foto: Tommy Pedersen
Här kom Anita Ekberg, 81, till Kastrup för ett blixtbesök i Malmö 2013. Hon landade vid 16-tiden och gjorde storslagen entré som en primadonna. Ekberg lämnade hemstaden Malmö 1952, då hon flyttade till Hollywood för sin skådespelerkarriär. Sedan slutet av 50-talet bodde hon i Rom.
Foto: Lasse Svensson
1 / 20

Anita Ekberg är död, rapporterar flera italienska medier.

Den svenska filmstjärnan ska ha avlidit vid 10.30-tiden på kliniken San Raffaele, där hon var inlagd en tid.

– Anita var väldigt allvarligt sjuk. Men hon insåg inte att hon skulle dö, säger nära vännen Lars Hector.

Ekberg blev 83 år gammal.

Anita Ekberg är död, rapporterar flera italienska medier och nyhetsbyrån TT.

Enligt italienska Rai News avled skådespelerskan under söndagsförmiddagen, vid 10.30-tiden. Hon ska då ha befunnit sig på en klinik i staden Rocca di Papa utanför Rom.

Anita Ekberg föddes den 29 september 1931 i Malmö och växte upp med sju syskon. Hon inledde sin karriär som fotomodell och vann 1951 skönhetstävlingen Fröken Sverige. Vinsten tog henne till Miss Universum i USA, och därefter tog skådespelarkarriären fart.

Hon tog sig snabbt in i drömfabriken, och uppmärksammades för sin roll i "Krig och fred" från 1956.

Ville begravas i Italien

Mest känd är Ekberg dock tveklöst för rollen som Sylvia i Frederico Fellinis klassiker "Det ljuva livet" från 1960. Inte minst scenerna där Ekberg badar i fontänen Fontana di Trevi i Rom har kommit att bli berömda och klassiska.

2005 var Anita Ekberg en av sommarpratarna i radions "Sommar i P1", och så sent som 2013 medverkade hon i P4 Extra med programledaren Lotta Bromé. Hon färdades med rullstol till intervjun efter att ha brutit lårbenshalsarna året innan, och berättade rakt och ärligt om sin syn på döden.

– Jag vill bli begravd i Italien - kremeras och spridas i medelhavet, sa hon i P4 Extra. 

Berättade om den hemliga kärleken

Åldern hade påverkat den glamourösa divan.

– Jag har aldrig velat ha barn, min familj är mina hundar. Jag är ju änka du vet. Min make dog i en hjärtattack i en ambulans på väg till sjukhuset, sa hon i radio om familjelivet.

2013 gjorde hon också en intervju med Kvällsposten, där hon berättade mer om livet - inte minst kärleken till "kungen av Italien", bilindustrimagnaten Gianni Agnelli som dog för tio år sedan. Deras 20 år långa kärlekshistoria var Italiens bäst bevarade hemlighet.

Hon berättar även om sin kärlek till Italien, landet hon tillbringade allt mer tid i efter äktenskapet med Anthony Steel, som tog slut 1959.

– Jag älskade omedelbart landet! Underbara människor, underbart land, sa Ekberg till Kvällsposten. 

Trots det stora genombrottet var det främst i Italien som Anita också kom att bli älskad. Hon kände inte samma kärlek i Sverige, berättar bland andra tidigare kulturministern Leif Pagrotsky som bjöd henne på en officiell lunch då Svenska Filminstitutet firade hennes 75-årsdag.

– När hon då var i Stockholm bjöd jag på en officiell lunch, Sveriges regering bjöd henne. Jag ansträngde mig för att hon skulle känna att det var det officiella Sverige. Hon var väldigt ledsen över att hon aldrig fick något erkännande i Sverige, som hon kände, säger Pagrotsky.

De sista tuffa åren

De senaste åren var svåra för Ekberg. Hon var i princip rullstolsburen, utblottad och ensam. 2011 var hon inlagd på en långvårdsklinik söder om Rom, och hennes hem hade drabbats av både inbrott och brand.

– Hon skulle gärna återvända till sitt hem men faktum är att hon inte kan göra det eftersom hon inte har pengar till att restaurera sitt hus som skadades i en brand, sa advokaten Massimo Morais då. 

En av Anita Ekbergs vänner, festfixaren Lars Hector, 65, pratade med Ekberg för en dryg vecka sedan.

– Hon visste inte – eller rättare: hon insåg inte att hon skulle dö. Anita hade cancer, det var den bidragande orsaken till att hon avled. Anita var dessutom i princip rullstolsburen – hon kunde bara gå kortare sträckor efter en dålig höftoperation, säger Lars Hector om stjärnans sista tid.

Anita Ekberg blev 83 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.