Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skådespelarna misstogs för riktiga poliskonstaplar

I serien får du följa med i polisens vardag.
Inspelningen av ”Tunna blå linjen” påbörjades sommaren 2019 i Malmö. Enligt Oscar Töringe trodde vissa förbipasserande att skådespelarna var riktiga poliser.
Foto: ANAGRAM/SVT
Oscar Töringe tycker att karaktären Magnus är en komplex person med en del osympatiska drag.
Foto: Linus Eklund /Anagram
Oscar Töringe gör en av huvudrollerna i SVT:s ”Tunna blå linjen” som utspelas i Malmö, där han själv bott i flera år.
Foto: Carolina Romare /SVT

Som skåning tycker skådespelaren Oscar Töringe, 37, att hyllade Malmödramat ”Tunna blå linjen” ger en modig och nyanserad bild av staden – och polisen.

Under inspelningarna misstogs ibland skådespelarna för riktiga konstaplar.

– Man märker att alla inte har en genomgående positiv erfarenhet av polisen, säger han.

Mottagandet har varit varmt. Flera ur produktionen samlades efter premiären på SVT förra helgen utomhus på Långholmen för att fira.

– Det har varit överväldigande med nästan genomgående superlativ. Reaktionerna från tittare och vänner har varit otroligt positivt, säger Oscar Töringe.

Ambitionen med ”Tunna blå linjen” är att ge en realistisk bild av polisens vardag.

Oscar Töringe tvekade inte att tacka ja till rollen som Magnus.

– Serien är modigt skriven. Framför allt tar den upp ämnen som är kontroversiella. Polisen är kontroversiell och folk har åsikter om polisen.

Tycker att Malmö svartmålas

För honom personligen var det avgörande att platsen var Malmö.

– Det är en stad jag bott i många år och bryr mig väldigt mycket om. Jag tyckte det var en intressant utmaning att bredda bilden av Malmö. Ibland svartmålas staden och ofta finns ett Stockholmsperspektiv på staden i söder som oförtjänt blivit kallad Sveriges Chicago.

– Jag tycker att lika mycket som vi skildrar den sociala misär som finns i staden så tar vi också upp värmen och kärleken, det vackra med Malmö.

Oscar Töringe lever i dag i Stockholm. Men han är uppvuxen i Lund och har som vuxen bott flera år i Malmö.

– Staden är ett myller av människor med en stadsbild väldigt olik Stockholm. Visst finns det problem, men jag tycker fördelarna överväger. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och där syns det och det är det härliga med det.

Hur var det att spela in i de miljöerna?

– Spännande. Det skapar intresse. Många kommer fram och ställer frågor. Man märker att många är skeptiskt inställda till uniformerna. Signalvärdet är starkt och många har svårt att se förbi det.

”Problem med rasprofilering”

Trots stora kameror och skyltar hände det att Oscar Töringe och de andra skådespelarna misstogs för riktiga poliser.

– Folk frågade vad som hänt. Många gånger var de skeptiskt inställda och undrade ”Vad gör ni här?”, säger han.

Oscar Töringe beskriver sin roll som en komplex person med osympatiska drag. Till exempel finns en scen där hans Magnus ger sig på två unga killar baserat på deras utseende.

– Polisen har problem med rasprofilering. Det finns många fantastiska poliser, men sådant här förekommer. Jag tycker det är vågat att en av våra huvudroller gör det, samtidigt som man ska förstå och sympatisera med honom.

Skådespelaren Oscar Töringe

Ålder: 37

Bor: Stockholm

Familj: Lever med skådespelaren Rakel Benér. De har två barn och ett tredje på väg.

Bakgrund: Uppvuxen i Lund i en konstnärlig familj, där mamma Sanna Töringe är författare och pappa Anders Granström skådespelare. Skådespelarutbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och Fridhems Folkhögskola.

Aktuell: Spelar polisen Magnus i ”Tunna blå linjen”, som hade premiär på SVT den 17 januari, och prins Carl Bernadotte i den kommande norska storsatsningen ”Atlantic crossing”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.