Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelarens tårar – berättar om sjukdomen

Nina Gunke, 66, berättar om sin diagnos i ”Nyhetsmorgon”.
Julia Andrén, guddotter till Nina Gunke, fick en stroke bara månader innan Gunke fick sin diagnos, berättar hon i TV4.
Bild från Nyhetsmorgon.

Nina Gunke, 66, har drabbats av alzheimer. 

Skådespelaren berättar om rädslan – och den självupplevda skammen – i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

Mitt i sin berättelse om när hon förstod att något var fel bryter hon ihop. 

– Jag bara sprang därifrån, säger hon. 

Skådespelaren, känd från bland annat Skilda världar och Varuhuset, berättar om sin diagnos i ”Nyhetsmorgon”. 

– Det började med att jag glömde bort saker. Men det säger ju alla, att ”det gör jag också”. Sen tycker jag att det blev sämre, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Nina Gunke berättar att det definitivt gick upp för henne att något var fel under en inspelning. Hon som är van vid att memorera textstycken hade plötsligt svårt att komma ihåg en textrad. 

– Jag kom inte ihåg vad det var och det hände gång på gång. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Där bryter Nina Gunke ihop och har svårt att få fram orden. Efter en liten paus fortsätter hon: 

– Under en inspelning sa regissören att ”det fixar vi, ingen fara”. Då sprang jag bara därifrån och tänkte: Det är något allvarligt. 

”Förstod att det var alzheimer”

Skådespelerskan sökte läkare i ”flera omgångar” och fick senare en tid där hon uppmanades att ta sig ytterligare en person.

– Då förstod jag att det var alzheimer. Det har varit tufft, men samtidigt den här lilla människan, som sitter bredvid mig, säger hon och tittar på guddottern Julia Andrén.

– Alla har ju stöttat mig. Jag har inte velat träffa folk. Och jag har sagt: ”Säg ingenting till folk”. Nu säger jag bara: ”Nu ska vi prata om det”.

Nina Gunke berättar att hon först kände en skam över sjukdomen eftersom hon ”kände sig dum” när hon inte kunde svara på vanliga frågor. 

Nu vill hon i stället prata om sin diagnos. 

– Nu ska jag vara positiv. Julia har hjälpt mig väldigt mycket, för att inte tala om mina barn, min man och folk omkring. Jag skäms inte längre. Nu kämpar jag för det och jag ska klara det länge, berättar Gunke i ”Nyhetsmorgon”.

För Expressen berättar Nina Gunke om beslutet att prata öppet om sjukdomen.

– Jag ville få ut det nu, när jag gått och gömt det så länge. Så nu ville jag göra någonting som är bra utav det.

Hon hoppas nu att fler ska uppsöka vård för att upptäcka alzheimer i tid.

– Det är tufft emellanåt, det är det ju, men jag är lättad att jag kan prata ut. Det har varit så många nu som tackat för det och kanske är det flera nu som också kommer gå i väg så att man inte blir sjukare.

Hur känns det nu efter att du berättat?

– Det är en befrielse. Nu känner jag att nu kan jag gå ut på gatan utan att vara orolig att träffa någon. Det känns bra. Nu ska jag kämpa på mitt håll och göra så gott jag kan.

Niklas Svensson möter Nina Gunke (från 2019)

Nina Gunke om dramatiska födseln: ”Vattnet gick, jag tog bilen och körde”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.