Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skådespelarens skräcknatt ensam i skogen: ”Låg intill tallen”

Claire Wikholm vilse i skogen: ”Låg flera timmer i regnet”v
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: OLLE SPORRONG

I somras försvann skådespelaren Claire Wikholm i skogen efter en svamputflykt.

Nu berättar hon om den otäcka natten i skogen innan hon till slut hittades efter 20 timmar.

 – Jag blev plaskvåt, men låg intill den där tallen över natten i hällregn, säger hon till Aftonbladet.

I slutet av juli skulle skådespelaren Claire Wikholm, 75, och hennes man Ingemar Karlsson ut i skogen i Tierp, norr om Uppsala, för att plocka svamp. 

Men den trevliga skogsturen förvandlades i stället till en mardröm. Efter någon timme ute i skogen kom paret nämligen bort från varandra. 

– Jag och min man Ingemar skulle gå åt varsitt håll från bilen. Han skulle plocka kantareller och jag skulle plocka karljohan. Men från år till år så är naturen inte likadan och jag kom vilse. När jag gick i skogen hörde jag bilens tuta, och då gick jag åt det hållet, men den var inte där, säger hon till Aftonbladet.

Eter någon timmes letande utan resultat bestämde sig maken för att hjälp av några grannar i området för att försöka hitta hustrun som inte heller hade någon mobil på sig.

Runt 18-tiden på kvällen så valde Ingemar Karlsson att anmäla Claire Wikholm försvunnen. Strax därefter valde polisen att dra i gång en stor sökinsats efter den försvunna skådespelaren. Tio patruller och flera frivilliga deltog i sökandet.

Hittades nerkyld: ”Blev plaskvåt”

Under natten anordnade polisen skallgångskedjor tillsammans med en frivilligorganisation. Men Claire Wikholm återfanns inte förrän många timmar senare, under tisdagsmorgonen.

Vid 10-tiden kom glädjebeskedet från polisen – Claire hade hittats med hjälp av helikopter. Skådespelerskan hittades sittandes på ett kalhygge.

Efter den ensamma natten i skogen har Claire Wikholm varit ganska tystlåten om händelsen. Men nu väljer hon att berätta:

– Jag blev plaskvåt, men låg intill den där tallen över natten i hällregn. Sedan hittade de mig efter tjugo timmar med helikopter och då var min kroppstemperatur nere på trettiofem grader, säger hon till Aftonbladet.

Drabbades av en chock

Hon berättar också om tiden efter händelsen och att hon drabbades av en chock, vilket gjorde att hon låg hemma i sängen i en månad. 

– I skogen var det inga problem, jag var glad som en sardin och tänkte att det här klarar jag, Men dagen därpå när jag hade kommit hem så fick jag en chock. Jag låg i sängen i en månad och mådde inte bra, säger hon till Aftonbladet.

Men Claire Wikholm låter inte den här upplevelsen stoppa henne. Hon berättar att hon och maken Ingemar Karlsson redan gett sig ut i skogen på nytt för att plocka svamp.