Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skådespelarens kritik: ”Vi i Sverige ska bara göra Bergman”

Bahar ParsFoto: EERO HANNUKAINEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Bahar Pars
Bahar Pars
Bahar Pars
Bahar Pars
Bahar Pars
Bahar Pars
Bahar Pars
Operation Ragnarök
1 / 9

Den svenska actionfilmen ”Operation Ragnarök” spelades in för fem år sen – först nu får den svensk premiär.

Actiongenren är liten i Sverige, och problemen med att hitta finansiering till filmen är anledningen bakom förseningen.

– Vi i Sverige ska bara göra Bergman, säger huvudrollsinnehavaren Bahar Pars.

Den 7 december hade den svenska actionfilmen ”Operation Ragnarök” biopremiär.

Regissören Fredrik Hiller har kämpat med filmen och dess finansiering i nästan ett decennium. Den spelades in redan för fem år sedan, men kunde färdigställas först i år med hjälp av crowdfunding.

– Det har varit en jättelång process. Kanske mindre för mig än för Fredrik Hiller, vi skådespelare var ju klara efter två månader. Eftersom det är en genrefilm, som det inte görs mycket av i Sverige, har det varit svårt att få full finansiering och komma i hamn, berättar en av huvudrollsinnehavarna, Bahar Pars. 

Tillsammans med Jonas Malmsjö spelar Bahar Pars en av huvudrollerna. En lång rad meriterade skådespelare syns i rollistan, däribland Per Ragnar, Eva Rydberg, Zinat Pirzadeh, Rafael Edholm och Malin Arvidsson.

 

 

Skådespelaren: ”En ovanlig pärla”

Bahar Pars berättar om hur det kändes att se filmen nu – fem år efter inspelning.

– Vad ung man var, haha. Det sjuka var att jag slogs av: Gud, storyn är mer aktuell än någonsin i dag, den rör vid ämnen som främlingsfientlighet och rasism. Jävligt obehagligt. Jag kommer ihåg när jag läste manuset, det var faktiskt inför förra riksdagsvalet. Sen hann det gå en mandatperiod till innan filmen kom. Det är sjukt att den är så aktuell. 

Känner du stolthet över att vara med i filmen?

– Ja, absolut. Det är en ovanlig pärla. En genrefilm. Man är så van att se amerikansk action, vi har inte fått lov att utveckla det. Vi i Sverige ska bara göra Bergman. Det gillar jag inte, vi ska också få utforska andra genrer. Det är modigt och häftigt. 

Vad är filmens styrka?

– Igenkänningen i Sverige. Det är en actionfilm, men storyn är väldigt svensk. 

”Operation Ragnarök” utspelar sig i Landskrona som förvandlas till en stridszon efter att en ubåt kraschar in i hamnen. Ett farligt virus sprids som smittar hela stans befolkning. Försvarsmakten sätter då in allt, inklusive JAS-plan, för att hålla staden i karantän, så att viruset inte sprids till resten av Sverige.

 

https://youtu.be/4kte6pgpVeQ

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.