Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skådespelarens krav – för att slippa straff

Se mer om fallet.
Svensk skådespelare är gripen i USA misstänkt för sexbrott mot barn. Foto: Amerikansk domstol / Amerikansk domstol
Den sexbrottsmisstänkte skådespelaren kräver att rättegången hålls framför en jury. Foto: Amerikansk domstol

Den svenske skådespelaren greps vid ett hotell i USA, där han befann sig med en minderårig flicka.

Nu har skådespelaren, som misstänks för grooming och sexuella övergrepp mot flickan, lämnat in en kravlista till domstolen.

– Jag vet inte varför han pratade med polisen. Alla försvarsadvokater skulle ge rådet att inte prata med polisen, och utnyttja rättigheten att vara tyst, har chefen över försvarsadvokaten sagt.

Den svenska skådespelaren i 40-årsåldern som greps vid ett hotell i USA tidigt i juli, där han befann sig med en flicka under 16 år, sitter häktad i Florida.

Mannen är misstänkt för flertalet brott, däribland grooming och sexuella övergrepp mot flickan, som i Sverige motsvarar våldtäkt mot barn om flickan är under 15 år. Svensken erkände i ett första förhör med polisen att han rest till USA för att träffa flickan, men har sedan ändrat sin inställning till anklagelserna.

– Jag har inte pratat med mannen själv. Enligt polisrapporten pratade han frivilligt med polisen och sa att han flugit till Florida för att vara med den här flickan, har chefen för den försvarsadvokat som företräder svensken sagt och fortsatte då:

– Jag vet inte varför han pratade med polisen. Alla försvarsadvokater skulle ge rådet att inte prata med polisen, och utnyttja rättigheten att vara tyst.

Skådespelarens krav

I ett dokument till domstolen i Florida från den offentliga försvararen, Blaise Trettis, finns nu ett skriftligt nekande, samt flera krav från skådespelaren. Svensken kräver att rättegången hålls framför en jury och vill även ha 90 dagar på sig att få fram bevis för sin oskuld och på så sätt få fallet nedlagt.

Mannens borgen är satt till 190 000 dollar, vilket motsvarar strax under 1,8 miljoner svenska kronor.

Under sin tid i det amerikanska häktet får skådespelaren inte använda internet eller ha någon kontakt med det misstänkta offret eller dennes familj. Det meddelade domaren i rätten under tisdagen.

– Jag är bekymrad över din bostadssituation. Jag är bekymrad över anklagelserna, sa domaren Kelly Ingram och slog fast:

– Du får inte ha någon kontakt med den här individen, eller hennes familj.

Skådespelaren ska framträda i rättssal för att formellt bli anklagad den 15 augusti. Om han döms riskerar han upp till 15 års fängelse.

På UD kommenterar man skådespelaren så här. 

”UD känner till att en svensk medborgare, en man i 40-års åldern, sedan i lördags är frihetsberövad i USA. Mannen är hemmahörande i Svealand. Sveriges ambassad i Washington står i kontakt med lokala myndigheter”, skriver man i ett uttalande.