Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelaren Rolf Skoglund död

Känd från "Vi hade i alla fall tur med vädret"
Claire Wikholm och Rolf Skoglund i ”Vi hade i alla fall tur med vädret”.
Foto: INKÖPT DN/XP / INKÖPT DN/XP TV 2
Foto: SF
Rolf Skoglund på Dramaten 2008.
Foto: MATS ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / JOHAN JEPPSSON TT NYHETSBYRÅN
Rolf Skoglund och Johan Glans i "Vi hade i alla fall tur med vädret - igen!".
Foto: SF
Claire Wikholm och Rolf Skoglund.
Foto: SARA PETTERSSON
Foto: SONET FILM
1 / 8

Skådespelaren Rolf Skoglund är död, uppger familjen för TT.

Den folkkäre skådisen vårdades tidigare i våras med en elaktartad cancer.

Nu sörjs han av familj, vänner och kolleger.

– Det är jättesorgligt, säger regissören Kjell-Åke Andersson.

Skoglund gjorde under sin långa karriär en rad välkända rolltolkningar såväl på scen som på film och tv, däribland den koleriske pappan Gösta Backlund i Kjell Sundvalls tv-klassiker ”Vi hade i alla fall tur med vädret” från 1980, där Kjell-Åke Andersson var manusförfattare.

– Han var en väldigt bra skådespelare med fin humor. Han var väldigt bra att arbeta med, säger han.

Duon arbetade ihop 38 år senare med uppföljaren ”Vi hade i alla fall tur med vädret – igen”.

– Vi pratade någon gång jag och han om att vi skulle göra en ytterligare, men det blev aldrig av, minns Kjell-Åke Andersson.

Rolf Skoglund anställdes på Dramaten 1967 och var därefter verksam på nationalscenen under 50 års tid. Under sin karriär medverkade han även i 35 filmer, och spelade även bland annat rollen som Bébé Fouras i TV4:s ”Fångarna på fortet”. 

Han gjorde även rösten till muränorna Kroken och Snoken i Disneys ”Lilla Sjöjungfrun” från 1989, samt spelade karaktären Gammelman i tv-serien ”Hem till Midgård”.

Hans sista framträdande var som ur-tomten, Sankt Nikolaus, i tv-serien ”Mer panik i tomteverkstan”, som sändes i SVT 2019.

Elakartade cancern

Skoglund var under våren inlagd på Sabbatsbergs sjukhus med svåra smärtor. Sedan några år kämpade han också med en elakartad prostatacancer. Han berättade då för Aftonbladet att varken strålning eller operation var aktuellt.

– Jag har så jävla ont i nedre delen av buken och sedan sprider det sig ned i benen. Inget vet vad det här är, sa han i april.

– Jag får en spruta var tredje månad som håller det i schack.

Expressen kunde tidigare i juni berätta att Skoglunds definierande film ”Vi hade i alla fall tur med vädret” var nära att stoppas av SVT, som inte tyckte om manuset.

– De sa att de inte kunde producera det, berättade regissören Kjell Sundvall.

Rolf Skoglund blev 81 år.

Kjell-Åke Anderssons bästa minne med Rolf Skoglund

Skådespelaren Rolf Skoglund är död, uppger familjen för TT. Den folkkäre skådisen vårdades tidigare i våras med en elaktartad cancer. Nu sörjs han av familj, vänner och kolleger. ”Det är jättesorgligt” säger regissören Kjell-Åke Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.