Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelaren Oliver Loftéen död: ”Stor sorg”

Oliver Loftéen slog igenom som karaktären ”Åke” i filmerna om ”Bert”.
Oliver Loftéen slog igenom som karaktären ”Åke” i filmerna om ”Bert” på 1990-talet som gjorde stor succé bland barn och ungdomar.
Foto: SVT
Oliver Loftéen slog igenom som karaktären ”Åke” i filmerna om ”Bert” på 1990-talet som gjorde stor succé bland barn och ungdomar.
Foto: SVT
Efter ”Bert”-filmerna var Oliver Loftéen kvar i skådespelarbranschen och var bland annat med i den Guldbagge-belönade filmen "Tic Tac" från 1997, tillsammans med Tuva Novotny.
Foto: FOTO: SANDREWS/TV4 / FILMBOLAG SANDREW

Skådespelaren Oliver Loftéen, som spelade Åke i ”Bert”-filmerna, är död.

– Han var en fallen stjärna, som nu har slocknat, skriver hans syster Josefine Loftéen till Aftonbladet.

Han blev 42 år gammal.

Oliver Loftéen slog igenom stort som karaktären ”Åke” i tv-serien och filmen om ”Bert” på 1990-talet, som gjorde stor succé bland barn och ungdomar. 

Familjen bekräftar dödsfallet för Aftonbladet. 

– Oliver lämnade oss plötsligt och jag och hans familj och vänner är i stor sorg, skriver hans syster Josefine Loftéen i ett meddelande.

Systern berättar att de tidiga framgångarna med ”Bert” tog hårt på hennes bror och att han länge kämpade med psykisk ohälsa. 

– Oliver levde ett snabbt liv, han blev känd tidigt i livet och nådde ett yrke och en berömmelse i väldigt unga år. Med det så har han levt ett långt liv, ett liv med karriär, en strävan att få finnas kvar i branschen och den stilla bortglömda ålderns höst.

I en intervju med Aftonbladet 1999 berättade Loftéen att uppmärksamheten han fick för rollen som ”Åke” var mycket jobbig. 

– Jag fick mycket beundrarbrev från tjejer. Till slut blev det nästan för mycket. Jag var så ung och allt blev för privat och närgånget. Jag tycker att barnskådespelare ska få bättre betalt än de får i dag, som barn kan man verkligen få lida. Det händer att jag fortfarande blir kallad Åke när jag är ute på stan, sa han då till tidningen. 

Efter ”Bert”-filmerna var Oliver Loftéen kvar i skådespelarbranschen och var bland annat med i den Guldbagge-belönade filmen "Tic Tac" från 1997 och ”Vägen ut” från 1999. Hans första roll gjorde han redan 1991, tolv år gammal, i ”Underjordens hemligheter”. Där spelade han mot Gösta Ekman och Robert Gustafsson.

Fick diagnosen autism

Hans sista framträdande var dramafilmen ”Sex, hopp och kärlek” 2005, där han bland annat spelade mot Krister Henriksson och Lennart Jähkel.

Därefter lämnade han rampljuset helt.

Systern berättar att Oliver Loftéen fick diagnosen autism för några år sedan, något hon önskade hade kunnat upptäckas tidigare. 

– Oliver blev för en kort tid sedan diagnostiserad med autism, Aspergers. Jag som syster begrundar nu den här diagnosen och har med hjälp av hans diagnos lite lättare för att förstå honom. Önskar att han hade kunnat få den här diagnosen i yngre ålder, förundras över att han föll igenom på något sätt.

Oliver Loftéen gick bort 30 augusti, vid 42 års ålder. 


”Vägen ut” från 1999, där Loftéen spelade mot Björn Kjellman och Michael Nyqvist.
Foto: FILMBOLAG

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.