Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström död

Lennart Hjulström blev 83 år gammal.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
Marie Richardson säger att hon alltid har beundrat Lennart Hjulström.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Samuel Fröler spelade ihop med Lennart Hjulström i både ”Tre kärlekar” och ”Den goda viljan”.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström är död, bekräftar dottern Carin Hjulström för Expressen. 

Han blev 83 år gammal.

– Han var oerhört omtyckt och respekterad och älskad, säger skådespelaren Marie Richardson om Hjulström.

Lennart Hjulström har avlidit vid 83 års ålder. 

Dottern Carin Hjulström bekräftar dödsfallet för Expressen, vilket hon först berättade om i ett inlägg på Instagram. 

”Nu har vår älskade pappa och make somnat in efter en tids sjukdom. Saknaden är oändlig”, skriver Carin Hjulström på Instagram.

Både hon och Lennart Hjulströms son Niklas Hjulström tackar vårdpersonalen på boendet där pappan vårdades i varsitt inlägg. 

Spelat i Jönssonligan-filmen

Lennart Hjulström har spelat i flera svenska filmer och serier som ”Mitt liv som hund”, ”Ondskan”, ”Black jack” och har även spelat rollen som Martin Becks ärkefiende Lennart Gavling i flera Beck-filmer. Senast 2020 spelade han Ragnar Vanhedens pappa Göran Vaneden i filmen ”Se upp för Jönssonligan”.

Han var också regissör och har bland annat regisserat filmerna ”Berget på månens baksida” och ”Rusar i hans famn”.

Hjulström jobbade dessutom mycket inom teaterns värld och har varit regissör och skådespelare på Dramaten i Stockholm och på Folkteatern i Göteborg.

Marie Richardson: ”Fin person och stor teatermänniska”

Skådespelaren Marie Richardson som jobbade med Lennart Hjulström i flera produktioner, bland annat i filmen ”Livvakterna” säger att hon alltid har beundrat honom.

– Han var en av våra stora teaterregissörer som betydde otroligt mycket. Han hade en enorm betydelse för den moderna teaterutvecklingen i Sverige. Han var oerhört omtyckt och respekterad och älskad. Det kommer kännas tomt, jag sörjer honom. En mycket, mycket fin person och en stor teatermänniska, säger hon.

Samuel Fröler: ”Stor kunskap om skådespeleri”

Skådespelaren Samuel Fröler spelade tillsammans med Lennart Hjulström både i dramaserien ”Tre kärlekar” och filmen ”Den goda viljan” som Ingmar Bergman skrev manus till. Fröler minns Hjulström med värme.

– Han var väldigt behaglig att jobba med och också väldigt bestämd och tydlig. Han var lugn med stor integritet men också med en stor kunskap om skådespeleri. Han var en bra förebild, säger Fröler.

https://www.instagram.com/p/CflrSseDIGt/

Nyligen la sonen Niklas Hjulström ut en bild på sin pappa tillsammans med vännerna Marie Göranzon och Jan Malmsjö. Något som fick flera att reagera med kärlek, bland andra skådespelaren Helena af Sandeberg och författaren Sofie Sarenbrandt. 

”Såååå fint!”, kommenterade också Malin Berghagen bilden, tillsammans med ett hjärta.

https://www.instagram.com/p/CeRJn36jIso/?hl=sv

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.