Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelaren Maj-Britt Thörn död – blev 99 år

”Många av hennes nära vänner och släktingar finns inte längre. De gick i förväg, hon var nog sist ut. Så hon har väl ett party med dem nu”, säger dottern och artisten Anne-Lie Rydé.
Foto: Tim Aro/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mamma och dotter, 1993.
Foto: Privat.

Skådespelaren Maj-Britt Thörn har gått bort, 99 år gammal.

Det bekräftar hennes dotter Anne-Lie Rydé.

– Hon hade ett roligt och fartfyllt liv. Jag tror att hon var rätt nöjd nu när hon gick, väldigt nöjd, säger hon.

Skådespelaren och dansaren Maj-Britt Thörn gick bort 26 januari, 99 år gammal. Nu sörjs hon närmast av sina barn, David Murphy Thörn, 63, och artisten Anne-Lie Rydé, 66.

– Hon somnade in på natten när vi precis hade varit och sagt hejdå, för vi förstod att det var nära. Sedan så somnade hon in. Hon var väldigt tydlig med att ”nu räcker det”, säger Anne-Lie Rydé.

– Jag har inte riktigt hunnit smälta än att hon inte riktigt finns längre. Jag tror att det tar ett tag. Det var likadant med min pappa, det tog flera år att bearbeta att han inte längre var här längre.

”Hon hade kul”

Maj-Britt Thörn slog igenom som skådespelare i slutet av 1940-talet och var under 50-talet ett vanligt inslag på teaterscenen såväl som på vita duken.

I samband med att hon blev mamma blev det mindre jobb och mer tid i hemmet. Men hon levde inte sitt liv i stillsamhet, tvärtom.

– Det var otroligt mångfacetterat. Även när hon var hemma med oss barn under de åren var hon ute i svängen. Det var ett väldigt aktivt, mångfacetterat och roligt liv. Hon hade kul.

Men livet på scen var inte slut för Maj-Britt Thörn.

– Hon gjorde en liten comeback när hon var 66 år. Hon var precis lika gammal som jag är nu, när hon jobbade med Povel Ramel med ”Tingel tangel” på Tyrol.

Skådespelaren Maj-Britt Thörn

Teater:

Tingel-tangel (1947)

Parkera här (1948)

Välj Odéon (1948)

Färg över stan (1949)

Förtjusningens hus (1950)

Komik på liten gata (1950)

Knäppupp I (1952)

Djuprevyn 2 meter (1953)

Tingel-tangel (1988-89)


Film och tv:

Kvinnan som försvann (1949)

Gatan (1949)

Pimpernel Svensson (1950)

Stjärnsmäll i frukostklubben (1950)

Tryck och sprutt (1950)

Kvartetten som sprängdes (1973)

Maj-Britt Thörn när hon spelade i Povel Ramels ”Knäppupp”, 1952.
Foto: Kamerareportage/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anne-Lie Rydé tillsammans med sin mamma Maj-Britt från april 1957.
Foto: Privat.
Christer Sjögren och Maj-Britt Thörn i ”Vem tror du att du är?” 2010.
Foto: SVT

Anne-Lie Rydés mamma och pappa, Kurt Rydé, skilde sig efter nära 35 år som gifta 1984. Hon gifte aldrig om sig.

– Hon var singel – som hon sa. Och det var hon jävligt glad för sa hon också, många gånger. Hon var nöjd med det, säger Rydé och skrattar.

– Hon reste runt, hon hade ett hus i Lerdala som hon lät bygga själv, där hon var på somrarna. Hon var väldigt aktiv fram till för tio år sedan, då började kroppen ge efter.

Hon bodde själv i sitt hem fram till slutet av 2022. Då flyttade hon till ett äldreboende efter en fallolycka.

– Där var det väldigt självklart att hon skulle ta farväl på något sätt.

Begravs på Lidingö

Maj-Britt Thörn föddes i Göteborg men levde större delen av sitt liv på Lidingö i Stockholm. Det är också i Lidingö kyrka hon begravs 2 mars.

– Mamma blev nästan 100 år. Det är fem veckor kvar till 100-årsdagen och vi kommer alltså att ha hennes begravning när hon skulle fyllt 100. Och det hade hon gillat, tror jag, säger Anne-Lie Rydé.

– Mamma gillade människor, så ju fler som kommer ju gladare blir hon. Just att det är hennes 100-årsdag också, det tror jag också att hon tycker väldigt mycket om.

Begravningen kommer att fokusera på att uppmärksamma hennes liv.

– Jag har varit på så många begravningar i mitt liv. Jag tycker att en begravning är också att fira ett liv som har varit. En begravning är inte bara ett farväl, det är det också, men dessutom firar man ett liv.

– Många av hennes nära vänner och släktingar finns inte längre. De gick i förväg, hon var nog sist ut. Så hon har väl ett party med dem nu. Om det finns något mer så har hon ett party nu.

Det låter som att hon var levnadsglad?

– Mycket levnadsglad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.