Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skådespelaren Larry Hagman dog i natt

Larry Hagman.Foto: Ian Gavan

Skådespelaren Larry Hagman, känd för sin roll som JR Ewing i tv-serien "Dallas", avled i natt.

Vid hans sida fanns vännerna från serien, Patrick Duffy och Linda Gray.

– När han lämnade oss var han omgiven av sina nära och kära, berättar hans familj för Dallas Morning News.

Han blev 81 år gammal.

Den amerikanske skådespelaren Larry Hagman, internationellt känd som JR Ewing i tv-serien "Dallas" är död, uppger flera amerikanska medier.

Hagman dog, 81 år gammal, på ett sjukhus i Dallas på fredagen, skriver tidningen Dallas Morning News.

Kämpade mot cancern

Enligt ett uttalande från familjen avled skådespelaren efter en längre tids kamp mot cancern.

För vänner som såg honom för bara några dagar sedan kom dödsbeskedet som en chock, men de som var nära honom förstod att slutet var nära, skriver Dallas Morning News. Och Larry Hagman var glad att han hade sin familj samlad i staden han älskade.

– Larrys familj och nära vänner hade träffat honom i Dallas för Thanksgiving. När han lämnade oss var han omgiven av sina nära och kära. Det var en stilla bortgång, precis som han önskade. Familjen ber om att vara för sig själv just nu, berättar Hagmans familj till Dallas Morning News.

Hans skådespelarkollegor och vänner, Patrick Duffy (Bobby) och Linda Gray (Sue Ellen), från "Dallas" fanns vid hans sida när han avled på Medical Dallas Hospital.

– Larry var tillbaka till sitt älskade Dallas, och återspelade den ikoniska rollen han älskade mest, säger familjen i ett uttalande.

Det ska komma en andra säsong i serien under 2013.

Larry Hagman levde i Kalifornien tillsammans med svenskan Maj, född Axelsson, som var hans fru i närmare 60 år. Larry Hagman lämnar också efter sig dottern Kristina Hagman, sonen Preston Hagman och fem barnbarn.

300 miljoner tittare

Larry Hagman blev superstjärnan "Dallas" som hade debut 1978. Och när JR blev skjuten i serien fick han en hel värld att fråga; "Vem sköt JR?"

Efter succén hotade Hagman att lämna serien om han inte fick ett nytt kontrakt, och till slut fick han de 700 000 kronorna per avsnitt som han begärde för att fortsätta spela "JR" och Larry Hagman blev en av de bäst betalda i branschen.

– Jag har en lägenhet i New York, en ranch i Santa Fe, ett slott i Ojai utanför Los Angeles, ett strandhus i Malibu och jag funderar på att köpa ett hus i Santa Monica, sa Larry Hagman i en intervju i Chicago Tribune.

Något som han också gillade att samla på sig var cowboyhattar. Enligt BBC ägde han 2000 stycken.

"Dallas" blev världens största tv-serie med en uppskattad tv-publik på 300 miljoner i 57 länder.

Men det var inte i "Dallas" som Larry Hagman fick sitt genombrott. Han är också ihågkommen för sin roll som astronaut i tv-serien "I Dream of Jeannie."

Drabbades av levercancer

Larry Hagman hade svåra alkoholproblem, enligt egen utsago drack han omkring fyra flaskor champagne om dagen. Men 1992 slutade han med spriten efter att hans läkare sagt att hans lever var i sådant eländigt skick att han endast hade sex månader kvar att leva.

Tre år senare diagnostiserades han med levercancer – och slutade då röka. Några månader därpå genomgick han en levertransplantation, skriver TT.

Själv sade Hagman senare att han fortfarande hade smak på livet – trots att han tvingats ge upp sina laster.

– Jag är samme gamle Larry Hagman. Bara lite nyktrare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.