Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skådespelaren anlitar samma advokat som svenske tv-profilen

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från USA.
Den svenska skådespelaren misstänks bland annat för brott som avser sexuella övergrepp mot barn som ännu inte fyllt 16 år. Foto: AMERIKANSK DOMSTOL
Strax före tisdagens förhandling valde skådespelaren att byta advokat. Foto: AMERIKANSK DOMSTOL

VIERA. Den svenske sexbrottsmisstänkte skådespelaren har hastigt bytt advokat. 

Vid en förhandling under tisdagen presenterade sig Alan Grinberg som ny försvarare. 

Han företrädde även den svenske tv-profil som också anklagades för sexbrott i Florida. 

– Jag fick frågan från familjen för en vecka sedan ungefär, säger han. 

Den svenske skådespelaren greps i mitten av juli efter att ha setts med en flicka under 16 år på ett hotell i Palm Bay i Florida. Sedan dess har han suttit inlåst i ett fängelse i Florida, i väntan på att rättsprocessen ska gå vidare.

Mannen misstänks för brott på flera punkter, bland annat brott som avser sexuella övergrepp mot barn som ännu inte fyllt 16 år.

Under tisdagseftermiddagen svensk tid hölls en ny förhandling i domstolen i Viera, sydost om Orlando.

Syftet med förhandlingen var att domaren skulle få en uppdatering av advokat och åklagare om förutsättningarna för en rättegång. 

I stället kom ett nytt besked, strax före att målet ropades upp. 

Den advokat som företrätt svensken sedan i juli, Colleen Adkins DeGraff, uppgav för Expressen att en ny advokat skulle ta över. 

– Jag vet inte vem som har betalat, men den andra advokaten kommer att ta ta över fallet från nu, förklarade hon.

Svenske tv-profilens advokat tog över

Sedan presenterade Alan Grinberg sig för domaren som den tilltalades nye försvarare. Han företrädde även den svenske tv-profil som släpptes i början av året efter sexbrottsanklagelser.

Han säger till Expressen:

– Jag fick frågan från familjen för en vecka sedan ungefär.

Vet du varför de ville att du skulle företräda honom?

– Nej, det vet jag inte.

Grinberg uppger att han ännu inte har satt sig in i detaljerna i fallet, även om han har en generell bild.

– Jag kan inte säga så mycket just nu eftersom jag inte vet så mycket om detaljerna. Men såvitt jag förstår så handlar det här mer om en Romeo och Julia-situation, med två personer som vill vara tillsammans men där regler kring ålder inte tillåter det.

När ska du träffa din nye klient?

– Förmodligen nu, efter att vi har pratat ska jag åka till fängelset har jag tänkt.

Tidigare under dagen berättade den tidigare advokaten Adkins DeGraff att skådespelaren inte tänkte närvara i rättssalen under förhandlingen. 

– Det finns ingen särskild anledning, det är helt normalt för den här typen av förhandling, säger Colleen Adkins DeGraff.

Tidigare har Tod Goodyear vid Brevard County Sheriff uppgett för Expressen att mannen har separerats från andra tunga kriminella i fängelset, eftersom han och andra sexbrottsmisstänkta är måltavlor.

Advokaten: ”Det har varit väldigt svårt för honom”

Adkins DeGraff uppgav under tisdagen att hon har haft flera möten med klienten och beskrev att han upplevt tiden i fängelset som tuff, men att han fått hjälp att hålla kontakt med sin familj i Sverige.

– Det har varit väldigt svårt för honom eftersom det är en hel del saker han måste ta sig igenom för att få tala med sin familj. Det svenska konsulatet har varit väldigt engagerade i att se till att han ska kunna tala med sin familj, jag tycker de har varit väldigt bra eftersom de är väldigt engagerade med sina medborgare.

I de inledande polisförhören berättade mannen själv att han rest till USA för att träffa flickan och ha sex med henne. Även flicka bekräftade för polisen att hon och mannen haft sexuell kontakt, enligt domstolsdokument.

Mannen har tidigare varit verksam på flera större scener i Sverige.

Skådespelaren, som har varit verksam på flera större scener i Sverige, greps på ett hotellrum i USA där han befann sig tillsammans med en flicka.