Skådespelaren James Arness är död

Publicerad

James Arness har gått bort.
Skådespelaren är mest känd som Zeb Macahan i tv-serien "Familjen Macahan".
Han blev 88 år gammal.

James Arness somnade in på fredagen i sitt hem i Brentwood, skriver Los Angeles Times. Han talesperson Ginny Fazer säger att han dog av naturliga orsaker.
På skådespelarens officiella hemsida går det att läsa ett brev som Arness skrivit för att publiceras postumt, rapporterar nyhetsbyrån AP. 
"Jag hade ett underbart liv och var välsignad med många älskvärda personer och fina vänner", skriver han bland annat.

"Turen att få vara en del av"

"Jag vill tacka er alla för alla de år som ni har varit fans av "Gunsmoke", "The Thing", "How the west was won" och andra projekt som jag hade turen att få vara en del av", fortsätter Arness.
I Sverige är James Arness framförallt känd för sin roll som Zeb Macahan i tv-serien "Familjen Macahan".
I USA slog James Arness igenom när han gjorde rollen som Matt Dillon i långköraren "Gunsmoke", som i Sverige fick heta "Krutrök". Serien visades för första gången 1955 och fortsatte sändas till 1975. Tre gånger blev Arness nominerad till en Emmy för sin rolltolkning, skriver Los Angeles Times.   

"Samma fel som vem som helst"

- Han är väldig mänsklig och har samma fel som vem som helst som försöker göra ett svårt jobb på det bästa sätt han vet, har Arness sagt om sin karaktär i "Gunsmoke", skriver Los Angeles Times.  
James Arness föddes 1923 i Minneapolis. Drygt 20 år senare tog han värvning i armén och var med vid offensiven mot Monte Cassino, då amerikanska och brittiska trupper bland annat landsteg bakom de tyska linjerna i Anzio, Italien, skriver Los Angeles Times.
Innan sina framgångsrika år i tv medverkade Arness i ett antal science fiction-filmer, bland annat klassikern "The Thing From Another World". 

Fick tre barn

1948 gifte James Arness sig med skådespelerskan Virginia Chapman. Ett äktenskap som slutade i skilsmässa 1963, skriver AP. De fick tre barn tillsammans, Rolf, Craig (som gick bort 2004) och Jennie, tragiskt död 1975 av en överdos.
Arness gifte senare om sig och överlevs nu av frun Janet, samt sönerna Rolf och Jimmy samt sex barnbarn. Arness bror, skådespelaren Peter Graves, avled i mars 2010.
James Arness blev 88 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag