Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skådespelaren Inga Ålenius död

Skådespelaren Inga Ålenius har avlidit, hon blev 78 år gammal. Foto: TRULS BÄRG
Skådespelaren Inga Ålenius har avlidit efter en tids sjukdom Foto: BO HÅKANSSON

Skådespelaren Inga Ålenius har avlidit efter en tids sjukdom, skriver DN.

Mest känd är hon för sin roll i Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander", men under karriären hann hon med ett 40-tal filmroller.

Inga Ålenius  arbetade bland annat med Ingmar Bergman och Nils Poppe och hade roller i flera av 1900-talets stora tv-serier.

– Mamma tyckte att höjdpunkterna i karriären var när hon arbetade med Nils Poppe och Ingmar Bergman. Att medverka i "Fanny och Alexander" sa hon var fantastiskt. Hon älskade sitt yrke och att arbeta med människor på det sättet som man gör där, säger hennes dotter Cathrine Ålenius, till DN.

Inga Ålenius utbildades vid Stadsteaterns elevskola i Norrköping. Därifrån fortsatte karriären med roller på Folkteatern i Göteborg, Länsteatern i Västerås och Riksteatern. 

Uppträdde med Nils Poppe

Hon filmdebuterade i mitten av 1960-talet som "Fröken Fräken" i Sven-Ingvars filmfiasko "Under mitt parasoll".

– En märklig roll i en märklig film. Jag skulle stå där mitt i sommaren med fräknar och blont hår och vara söt samtidigt som Sven-Erik Magnusson sjöng Tore Skogmans textrader "Lilla söta Fröken Fräken, ifrån Fryken....", sade hon 2013 i en intervju med Helsingborgs Dagblad.

År 1990 uppträdde hon med Nils Poppe i "Två man om en änka" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Hon medverkade även i Nils Poppes "Spanska flugan" 1992 och "Bröderna Östermans huskors" 1993.

Mest känd för svenska folket genom TV-serier som "Raskens", "Mor gifter sig" och "Hem till byn". Hon medverkade i Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" och "Masjävlar".

Rollen som Astrid i "Hem till byn", i serien som kördes i 30 år, är en av de roller som satt djupast spår, har hon sagt.

– Jag har växt upp och åldrats med Astrid. Jag var 30 år när första avsnittet spelades in och 60 år i det senaste, sade hon 2013 till Helsingborgs Dagblad.

Inga Ålenius gjorde ett fyrtiotal roller för film och tv. Hon hade sällan huvudrollen, utan blev känd som en ständig birollsskådespelerska.

DN skriver att Inga Ålenius flyttade till Helsingborg efter att hon fyllt 70. Hennes sista roll blev "I sista minuten" på stadsteatern tillsammans med Eva Rydberg och Ewa Roos.

Inga Ålenius blev 78 år.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!