Skådespelaren Bibi Andersson är död

Bibi Anderson fick en Guldbagge 2008 för Bästa kvinnliga biroll i filmen ”Arn”.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Bibi Andersson och Claes-Håkan Westergren.
Bibi Andersson.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ghita Nørby, Liv Ullmann och Bibi Andersson.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
2009 drabbades Bibi Andersson av en stroke.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG
Bibi Andersson slog igenom som 15-åring.
Foto: JAN DÜSING
Waldemar Bergendahl, producent för filmen ”Arn – Tempelriddaren” där Bibi Andersson hade en roll.
Foto: TT
1 / 8

Skådespelaren Bibi Andersson avled under söndagen, det bekräftar regissören och vännen Christina Olofson.

Bibi Andersson blev 83 år gammal. 

Skådespelarkollegan Krister Henriksson säger till Expressen:

– Hon var fantastisk och det generösaste jag har varit med om.

Skådespelaren Bibi Andersson har avlidit. 

Hon är kanske mest känd för sin medverkan i Ingmar Bergmans filmer ”Persona” och ”Det sjunde inseglet”, och är den enda som belönats med inte mindre än fyra Guldbaggar – senast för ”Arn: Tempelriddaren” 2008. 

Under söndagen bekräftade regissören och kollegan Christina Olofson att Bibi Andersson somnat in.

– Jag kommer att minnas henne som väldigt stark, initiativkraftig, en stor humanist och en fantastisk skådespelerska. Hon har betytt otroligt mycket för vår svenska film- och teaterkultur. Mitt minne av henne är ljust och kraftfullt. Jag minns henne som hon var innan hon blev sjuk, säger Christina Olofson.

”Hon hade en väldig livskraft”

Enligt Christina Olofson har Bibi Andersson haft sin syster och make hos sig den sista tiden. Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en stroke när hon befann sig i Frankrike.

– Det var tufft naturligtvis, det var en väldigt kraftfull stroke. Hon hade en väldig livskraft. Jag träffade henne för några år sedan, och hon var redan då ganska dålig, säger Christina Olofson.


Krister Henriksson minns Bibi Andersson med stor värme.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

”En av mina bästa kärleksaffärer”

Krister Henriksson levde tillsammans med Bibi Anderson i slutet av 70-talet och i början på 80-talet. De träffades när de spelade ihop i pjäsen ”Linje Lusta”.

– Det är en av mina bästa kärleksaffärer. Jag önskar att jag varit modigare, då hade vi haft sällskap ännu längre. Bibi var en väldigt stark kvinna, och jag stod inte ut att känna mig osäker varje sekund, För med henne var man osäker, eftersom Bibi var en blandning av otrolig intelligens, och även ett visst mått av galenskap, säger Krister Henriksson med värme och humor i rösten.

Han fortsätter:

– Hon var fantastisk och det generösaste jag har varit med om. Hon var inte slösaktig, men för Bibi var pengar något man kunde glädja andra med. Det låter kanske som en schablon, men hon var verkligen sån.

Vad tänker du på när du ser tillbaka på hennes karriär?

– Bibi var väldigt jordad, men ändå ett namn som alla kände till. Jag var med henne i USA och Paris och förstod då hur jäkla stor hon var. När vi var i just Paris ringde det på hotelltelefonen och det var Al Pacino som ville träffa henne, och frågade ”är det sant att Bibi Andersson är i stan?”. Yves Montand och Simone Signoret ville också möta Bibi. Så jag fick en fläkt av den stora världen tack vare henne. 

Debuterade redan som 15-åring

Redan som 15-åring debuterade Bibi Andersson som skådespelare, då hon medverkade i reklamfilmer för tvål som just Ingmar Bergman regisserade. 

Det blev starten på en lång och oerhört framgångsrik karriär. Mest känd är hon kanske för sina roller i Ingmar Bergman-filmerna ”Det sjunde inseglet” och ”Persona”. 

Bibi Andersson har fått flera priser för sina skådespelarinsatser genom åren.

Hon mottog alltså även flera Guldbaggar, för rollen ”Persona” och för sina insatser i ”Det blir aldrig som man tänkt sig”, och ”Elina” och ”Arn - Tempelriddaren”.

Dottern Jenny flög in från USA

Dottern Jenny Grede-Dahlstrand, 48, bor i North Carolina i USA, men kom till Stockholm på söndagsmorgonen.

– Min mamma har varit sjuk en längre tid. Tyvärr hann vi inte riktigt fram innan hon avled. Vi visste ju att det kanske inte var så långt kvar, säger Jenny Grede-Dahlstrand till Expressen.

– När jag nu tänker tillbaka på henne gör jag det med stor kärlek. Och stor saknad. 

Dottern beskriver Bibi Andersson vidare som ”enormt stark”.

– Hon var alltid stark och passionerad för det hon tog sig an. Allt från sitt scenengagemang till hennes enorma humanitära engagemang. 

Hur har er relation varit på senare år med tanke på din mors sjukdom?

– Den har varit bra, i varierande grad givetvis. Mentalt var hon med till relativt nyligen. Hon var alltid glad när vi kom på besök och hade med oss barnen. Tyvärr kunde hon inte resa till oss i USA de sista åren.

– Men alltid när vi sågs lyste det i hennes ögon. 

Minns Bibi Andersson med värme

Waldemar Bergendahl var producent för ”Arn,” där Bibi Andersson spelade rollen som Moder Rikissa. Han minns henne med värme. 

– Jag ska minnas henne som en härlig människa, hon var aldrig sur eller ledsen på något sätt. Väldigt engagerad i det hon gjorde, säger Waldemar Bergendahl. 

Beskedet att Bibi Andersson avlidit tar honom hårt. 

– Jag tog det ganska hårt, för jag visste inte att det hade gått så långt tyvärr. Men jag ska minnas henne med all glädje.

Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet:

– Det är en oerhört stor förlust. Filmälskare i hela världen kommer att sakna henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.