Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelarens svar: ”Det är redan dömt”

I en ny dokumentär framkommer detaljer om hur Josefin Nilsson blev misshandlad av en pojkvän.
Foto: SVEN LINDWALL
En ljusmanifestation hölls för Josefin Nilsson under helgen.
Foto: HANS SHIMODA / IBL BILDBYRÅ

I en ny dokumentär framkommer detaljer om hur Josefin Nilsson blev misshandlad av en pojkvän. 

I misshandelsdomen står om hennes rädsla – och våldet hon utsattes för.

– Jag har kontaktat en advokat som gått igenom det här. Jag har inte orkat göra det själv, säger mannen, som är skådespelare, nu till Expressen.                

”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen” skrev Josefin Nilsson i den självbiografi som inte hann publiceras före hennes död.

Många har sett och upprörts av SVT-dokumentären om Ainbusk-sångaren Josefin Nilsson. 

Ilskan har riktats mot den man som är dömd för att ha misshandlat och hotat henne - samt mot mannens arbetsgivare eftersom han inte tvingats lämna sitt arbete. 

Mannen jobbar som skådespelare och säger själv nu till Expressen att han inte tagit del av det som skrivits om honom. Han ligger sjuk i 40 graders feber och säger att han är yr. 

– Just nu vill jag bli frisk och komma på benen och kunna tänka klart. Jag förstår att det är storm och bombardemang runtomkring mig och den här tjugo år gamla skiten. Jag kan mycket väl tänka mig att ge min version men inte i dag.

– Jag har kontaktat en advokat som gått igenom det här. Jag har inte orkat göra det själv men har fått det förklarat för mig. 

Många är arga och upprörda på dig just nu efter vad som framkommit i dokumentären.

 – De får vara det så länge. Det är inget jag kan göra nåt åt nu. Det är en gammal historia och bygger på vad en människa säger och hur hon upplever det här.

Det finns en dom på detta också, det är inte bara åsikter.

– Den domen har jag ju i så fall redan fått genomlida för tjugo år sedan. Det är ju som att gå till vilken kriminell som helst och säga att nu ska man gå igenom det igen. Det går inte till så i svensk rättvisa.  

– Ni vill skriva om detta men det är sådant som folk egentligen inte bryr sig om. Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras. 

Det har aldrig varit någon från ledningen som tagit dig åt sidan angående ditt beteende?

– Jag tas åt sidan ideligen för jag har en nära kontakt med ledningen (på arbetsplatsen) men vad de säger till mig och vad jag säger till dem, det är ingenting jag går ut med. 

”Ska inte bete sig som ett svin”

Efter att SVT-dokumentären sändes i fredags säger kolleger till skådespelaren som Expressen pratat med att de ser det som svårt för honom att fortsätta arbeta där. 

– Nu är det dags att styrelsen agerar och inte bara att anonyma kolleger, säger en medarbetare.

En annan medarbetare säger:

– Det blir svårt för honom att jobba kvar. Jag har många kolleger som är upprörda över detta. Det är klart att man inte ska bete sig som ett svin. Det får man betala för.

Många har sett och upprörts av SVT-dokumentären om Ainbusk-sångaren Josefin Nilsson.
Foto: JONTE WENTZEL

”När han blir arg blir han farlig”

I misshandelsdomen från 1998 finns beskrivet att Josefin Nilsson och mannen blev ett par i september 1994. Två år senare kände hon att hon mådde dåligt av deras förhållande. Mannen var ”elak mot henne såväl psykiskt som fysiskt”. 

Hon kom hem till honom för att bryta förhållandet. 

”Det var dock svårt att säga något - när han blir arg blir han också farlig”, säger hon.

Hon satte sig på sängkanten och berättade att det var slut. Det ledde till att mannen blev vansinnig, beskriver hon i domen. 

Blödde från armen

Skådespelaren tog då en vass brevkniv och höll fram den när hon satt i soffan. Hon skyddade sig med armarna. Hon var rädd och chockad och plötsligt märkte hon att det blödde från ett skärsår på armen.

Det står i domen från tingsrätten.

En annan händelse som är beskriven i domen från tingsrätten är när han knuffar omkull henne och sparkar henne i magen med sina cowboy-boots. Händelsen är från 1997.

Morgonen efter tryckte han upp henne mot väggen och höll strypgrepp.

”Min hämnd kommer bli ljuv”

I SVT:s dokumentär läses transkriberade telefonmeddelanden från mannen upp. De står också nedskrivna i förundersökningen: 

”Min ilska är enorm, Josefin, den är enorm. Jag vet inte hur jag ska komma över det här. Den är enorm, den är enorm. Jag tror aldrig att jag varit så här galen, ilsken någon gång i mitt liv tidigare. Ta det i betänkande.”

Ett annat samtal: ”Jag vaknar hela tiden av hat. Din tjocka grisfarmarfitta. Jag vaknar av hat till dig. Ett enormt jävla hat. Jag lovar dig min hämnd, den kommer att bli ljuv. Jag ska tänka ut något raffinerat åt dig, just åt dig. Som du förstår (ohörbart) hållit på med. Förstår du det? Din feta jävla gris.”

Mannen skriver i brev: ”Det hatet jag kände i cellen på Södermalms polisstation är nog det värsta jag känt. Man ska aldrig hopblanda sig med människor som sysslat med 1000-årig inavel. Men vi ses.” 

I tingsrätten berättar och gråter Josefin Nilsson

– Han blev djävulsk mot mig. Men då var jag så kär att jag inte kunde ta mig loss. 

Mannen säger i rätten att han är ”något slags dubbelnatur”.

– Jag kan inte förklara. Det är som att be Dr Jekyll förklara Mr Hyde. 

Domen: Villkorligt

Skådespelaren dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud.

 I hovrätten mildrades domen och han fick villkorlig dom.

Mannen har berättat att han har ett ”väldigt häftigt temperament”, att han behandlat Josefin Nilsson dåligt - men att det berott på att hon misstänkt honom för otrohet.

I samband med ett bråk i januari 1997 har han sagt att han gav henne ett knytnävsslag på hennes revben - för att hon skulle lugna ned sig.

Mannens försvarstal

Nu är det mars 2019 och den nyligen sända tv-dokumentären har väckt ilska bland allmänhet och kändisar. 

En ljusmanifestation på lördagskväll samlade hundratals deltagare. 

Utanför mannens dörr har någon ställt två ljus och lappen där det står nedskrivet #brinnförjosefin. 

Hashtaggen har i skrivande stund använts nästan fem tusen gånger på Instagram.

Expressen har sökt vd, vice vd och styrelseordförande vid arbetsplatsen där mannen arbetar. De har inte gått att nå. 

Styrelsen hänvisar till styrelseordförande. 

Pressavdelning skriver i ett mejl att man inte kommenterar enskilda personalärenden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.