Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rederiet-skådespelaren är död – blev 68 år gammal

Anders Larsson blev känd för rollen som ”Malte” i ”Rederiet”.
Foto: SVT
Foto: SVT

Skådespelaren och författaren Anders Larsson har dött, rapporterar Yle

Larsson blev känd för rollen som ”Malte” i 90-talssåpan ”Rederiet”.

Han blev 68 år.

Dramatikern, författaren och skådespelaren Anders Larsson har gått bort. Det rapporterar Yle under måndagen.

Anders Larsson är framför allt känd för sin insats i långköraren ”Rederiet”, där han spelade ”Malte” mellan 1994 och 2001. ”Malte” var en återkommande gäst på färjan Freja och var vän med Joker och Uno. 

Larsson föddes i Västervik 1952 och växte upp i småländska Tranås. Han examinerades från Statens Scenskola i Göteborg 1979 och började därefter att arbete både som skådis, författare och dramatiker. Han var verksam vid Malmö stadsteater och Åbo svenska teater och flyttade till Finland i slutet av 70-talet, där han levde fram till sin död. 

Han skrev ett tjugotal teaterpjäser och sju böcker, och har prisats för sina insatser för den Finlandssvenska teaterscenen, skriver Yle. 

”Dog mitt i sin gärning”

”Vi på förlaget kommer att sakna Anders både som den människa han var och som författare. Inom sin genre novellen var han en mästare, vilket han än en gång bevisade förra hösten med Ögon i mörkret. Vi ser att Anders dog mitt i sin gärning. Ett oförglömligt intryck gjorde Anders på tusentals läsare med Kalevala för lata, som är nästan lika klassisk som sin förlaga”, skriver Anna Friman, litterär chef i ett mejl till Hufvudstadsbladet, som var först att rapportera om dödsfallet. 

Han gjorde sin skönlitterära debut med ”Fiskbilen och andra fabuletter” och i fjol gav han ut novellsamlingen ”Ögon i mörkret”.

Anders Larsson bodde fram till sin död i Helsingfors tillsammans med finlandssvenska författaren och poeten Susanne Ringell, 66. Paret arbetade tillsammans, bland annat med radioföreställningen ”Väktaren – Askarin”.

Anders Larsson blev 68 år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.