Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skådespelaren Åke Lundqvist är död

Åke Lundqvist blev 85 år gammal.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Skådespelaren Åke Lundqvist har dött 85 år gammal.

Det uppger Stockholms stadsteater som varit i kontakt med familjen, i ett pressmeddelande.

– Med sin säregna skärpa, sin påtagliga värme och sin stora professionalitet kommer han att vara mycket saknad, säger teaterchef Maria Sid i pressmeddelandet.

Åke Lundqvist föddes i Gävle och utbildade sig på 1950-talet till skådespelare i Göteborg, och kom senare att arbeta på Stockholms stadsteater i närmare 50 år.

Under dessa 50 år deltog han i över 80 olika teateruppsättningar, däribland i ”Flugan och Damen i grått i Happy End”, ”Pitou i Sarah Bernhardt” och ”Gawenstein i farmor och vår herre”.

Under onsdagen somnade han in efter en tids sjukdom, uppger Stadsteatern i ett pressmeddelande.

– Åke Lundqvist har varit en del av den fasta ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern sen tidigt 70-tal och med sin säregna skärpa, sin påtagliga värme och sin stora professionalitet kommer han att vara mycket saknad, både på scenen och bakom. Ett teaterliv, ett stycke teaterhistoria är borta, säger teaterchef Maria Sid.

Sörjs av familj och kolleger

Nu sörjs han närmast av sin syster och sin bror, och av kolleger i branschen.

– Åke inspirerade oss ständigt med sin stora hantverksskicklighet, sin kvicka humor och sin maning att alltid verka tillsammans för teaterns bästa. Att få dela scenen med honom var alltid ett stort privilegium. Vilken replikföring, sinnlighet och nerv! Hans outsinliga kärlek till skådespelaryrket fick publiken att resa genom gränslösa queera rymder och oss kolleger att ständigt inspireras och lära oss något nytt. Stadsteatern sörjer. Vi saknar Åke och håller minnet levande av en stor scenkonstnär och uppskattad kollega, säger Robert Fux, skådespelare i Stadsteaterns fasta ensemble, i pressmeddelandet.

Helena af Sandberg har uttryckt sin sorg över dödsfallet i ett inlägg på Instagram.

”Så otroligt glad och stolt att ha fått arbeta med dig. Din kunskap var så stor. Din humor likaså. Och din teater- och människokärlek allra störst. Du tog oss alla som kom till Stadsteatern under dina vingar. Du kommer att vara så oändligt saknad.”, skriver hon i inlägget.

Kollegan Pia Johansson har också hon uttryckt sin sorg, men också sin tacksamhet, i ett inlägg på Instagram.

”Alltid vänlig, generös och busig. Vi delade skvaller, stickrecept och jag hade äran att få dela scenen med dig många gånger och även regissera dig i Peter Pan. Ljuvliga , ljuvliga du! Tack. Tack. Tack.”, skriver hon till en bild på Åke Lundqvist.

https://www.instagram.com/p/CSKpfeRNpjV/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.