Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skådespelaren Wayne Rogers död

Wayne Rogers Foto: Jordan Strauss
Wayne Rogers var mest känd som Trapper John McIntyre i tv-serien M.A.S.H. Foto: 20th Cent. Fox/TV4

Skådespelaren Wayne Rogers känd från tv-serien M.A.S.H avled på nyårsafton.

Rogers blev 82 år gammal.

Wayne Rogers blev känd som karaktären Trapper John McIntyre i tv-serien M.A.S.H. – inspirerad av Robert Altmans storfilm med samma namn – som utspelar sig på ett militärsjukhus under Korea-kriget.

Kirurgen Trapper delade tält med Hawkeye Pierce, spelad av Alan Alda, och de två drack ofta martini och skämtade efter långa operationspass. Från början hade Rogers och Alda lika stora roller, men Wayne Rogers ska ha irriterat sig på att alltmer fokus hamnade på Alan Aldas karaktär. Efter bara tre säsonger lämnade Rogers serien efter en dispyt med producenterna. Samtidigt lämnade även McLean Stevenson, som spelade överste Henry Blake, serien. Enligt Rogers ville producenterna införa en "moralklausul" i hans nya kontrakt.

– Det stod att den som uppträder på ett, i produktionsbolagets ögon, omoraliskt sätt, skulle stängas av. Men ingen ville definiera vad "omoraliskt sätt" innebar, berättade Rogers i en intervju 2012.

När han gjorde klart att han inte tänkte acceptera det ska de ha sagt.

– Vi är en hit-show, om du inte skriver på så, hej då.

Han har senare sagt att om han insett att M.A.S.H. skulle vara en så stor succé i så många år, så skulle han kanske inte ha varit så envis.

 

 

Investerare

Innan han anslöt till den populära tv-serien hade han spelat i flera kortlivade western-serier.

Rogers hade en examen i historia från prestigeuniversitetet Princeton och det var också där han började med skådespeleriet, uppger Reuters. Under den senare delen av sitt liv blev Wayne Rogers också en framgångsrik affärsman och arbetade med flera ekonomiprogram på tv-bolaget Fox. Men han lämnade aldrig skådespeleriet helt och hade bland annat en återkommande roll i "Mord och inga visor". 2005 fick han en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Han dog i sviterna efter en lunginflammation på nyårsafton.

Rogers efterlämnar sig fru, barn och barnbarn.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!