TV4:s nya tv-serie "Syrror" får skarp kritik från sjuksköterskor. Foto: Pressbild/TV4TV4:s nya tv-serie "Syrror" får skarp kritik från sjuksköterskor. Foto: Pressbild/TV4
TV4:s nya tv-serie "Syrror" får skarp kritik från sjuksköterskor. Foto: Pressbild/TV4
Jenny Olsson på Vårdförbundet tycker att serien borde läggas ned. Foto: PrivatJenny Olsson på Vårdförbundet tycker att serien borde läggas ned. Foto: Privat
Jenny Olsson på Vårdförbundet tycker att serien borde läggas ned. Foto: Privat

Sjuksköterskornas kritik mot "Syrror"

Publicerad

TV4:s tittarsuccé ”Syrror” får skarp kritik från sjuksköterskor för att vara overklig.

– Serien borde läggas ned, säger Jenny Olsson på Vårdförbundet.

Men TV4 försvarar sjukhusdramat.

– Vi rannsakar oss hela tiden, säger Josefine Tengblad, dramachef på TV4.

Kritiken i sociala medier mot TV4-serien ”Syrror” var massiv efter onsdagens premiäravsnitt. Flera personer som arbetar inom vården menar att serien ger en felaktig bild av deras yrke.

Jenny Olsson, avdelningsordförande i vårdförbundet Västerbotten, är djupt kritisk mot skildringen av sjuksköterskorna i ”Syrror”.

– Bara titeln på serien blir jag provocerad av. Det är ett akademiskt yrke och så gör man ner oss till syrror. Jag är utbildad sjuksköterska, syrra är jag till mina bröder och min familj, säger hon.

Olsson tycker att det är problematiskt att karaktärerna hoppar mellan olika avdelningar – för det sker inte inom vården.

– Om du ska bli operationssköterska eller intensivvårdssköterska krävs det fyra års högskolestudier. Att hoppa mellan rollerna under ett arbetspass gör man bara inte. Det är overkligt, säger hon.

 

LÄS MER: Premiär: Så bra är ”Syrror” i TV4

 

Jenny Olsson menar att serien har en taskig kvinnosyn och skildrar övertid – som om det vore normalt.

– Den ska vara betydligt mer trovärdig. Jag tänker i min värld att om den skulle locka 100 personer att välja vårdyrket – så blir de helt lurade. Det är som en ofrivillig parodi. Jag tycker att den ska läggas ner, för den är så fruktansvärt dåligt gjord, säger hon.

Vårdförbundet: ”Ofrivillig parodi”

Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More, har tagit del av kritiken mot programmet.

– Vi rannsakar oss hela tiden. Vi tar in allt som publiken reagerar på och vi kommer jobba med det framåt. Men vi kommer aldrig kunna göra alla glada, säger hon konstaterar:

– Sedan är det omöjligt när man skapar fiktion att göra det helt överensstämmande med verkligheten.

 

LÄS MER: Anders Öfvergård lämnar Kanal 5 – går till TV4

 

Josefine Tengblad lyfter fram att man anlitat medicinsk expertis vid inspelningarna och att man förhandsvisat två avsnitt för hundratals sjuksköterskor i Göteborg.

– Det är dessutom många inom vården som kommenterat och påpekat att det här är fiktion och inte någon dokumentär, säger hon.

Finns det möjlighet att göra om programmet för att rätta till faktamissar? 

– Vi kan inte göra om det vi har filmat. Men kan vi göra ändringar som kommenterats, så kommer vi försöka få till dem, säger Tengblad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag