Sjuksköterskornas kritik mot "Syrror"

TV4:s nya tv-serie "Syrror" får skarp kritik från sjuksköterskor.
Foto: Pressbild/TV4
Jenny Olsson på Vårdförbundet tycker att serien borde läggas ned.
Foto: Privat

TV4:s tittarsuccé ”Syrror” får skarp kritik från sjuksköterskor för att vara overklig.

– Serien borde läggas ned, säger Jenny Olsson på Vårdförbundet.

Men TV4 försvarar sjukhusdramat.

– Vi rannsakar oss hela tiden, säger Josefine Tengblad, dramachef på TV4.

Kritiken i sociala medier mot TV4-serien ”Syrror” var massiv efter onsdagens premiäravsnitt. Flera personer som arbetar inom vården menar att serien ger en felaktig bild av deras yrke.

Jenny Olsson, avdelningsordförande i vårdförbundet Västerbotten, är djupt kritisk mot skildringen av sjuksköterskorna i ”Syrror”.

– Bara titeln på serien blir jag provocerad av. Det är ett akademiskt yrke och så gör man ner oss till syrror. Jag är utbildad sjuksköterska, syrra är jag till mina bröder och min familj, säger hon.

Olsson tycker att det är problematiskt att karaktärerna hoppar mellan olika avdelningar – för det sker inte inom vården.

– Om du ska bli operationssköterska eller intensivvårdssköterska krävs det fyra års högskolestudier. Att hoppa mellan rollerna under ett arbetspass gör man bara inte. Det är overkligt, säger hon.


LÄS MER: Premiär: Så bra är ”Syrror” i TV4


Jenny Olsson menar att serien har en taskig kvinnosyn och skildrar övertid – som om det vore normalt.

– Den ska vara betydligt mer trovärdig. Jag tänker i min värld att om den skulle locka 100 personer att välja vårdyrket – så blir de helt lurade. Det är som en ofrivillig parodi. Jag tycker att den ska läggas ner, för den är så fruktansvärt dåligt gjord, säger hon.

Vårdförbundet: ”Ofrivillig parodi”

Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More, har tagit del av kritiken mot programmet.

– Vi rannsakar oss hela tiden. Vi tar in allt som publiken reagerar på och vi kommer jobba med det framåt. Men vi kommer aldrig kunna göra alla glada, säger hon konstaterar:

– Sedan är det omöjligt när man skapar fiktion att göra det helt överensstämmande med verkligheten.


LÄS MER: Anders Öfvergård lämnar Kanal 5 – går till TV4


Josefine Tengblad lyfter fram att man anlitat medicinsk expertis vid inspelningarna och att man förhandsvisat två avsnitt för hundratals sjuksköterskor i Göteborg.

– Det är dessutom många inom vården som kommenterat och påpekat att det här är fiktion och inte någon dokumentär, säger hon.

Finns det möjlighet att göra om programmet för att rätta till faktamissar? 

– Vi kan inte göra om det vi har filmat. Men kan vi göra ändringar som kommenterats, så kommer vi försöka få till dem, säger Tengblad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.