Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukdomen tvingade Harryson att flytta

Foto: STOCKHOLM-KÖPENHAMN / SVT
Foto: NORA LOREK
Foto: TOMMY HOLL / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]

Peter Harryson fick lämna sitt liv på ön Åstol och flytta till Göteborgs innerstad tillsammans med hustrun.

Anledningen var hans skröplighet – i en intervju med News 55 berättar den älskade programledaren om problemen – och det nya livet i stan.

– Jag kan inte gå så bra längre, mina knän har slutat fungera, säger Harryson.

Peter Harryson och hustrun Charlotte Kuylenstierna har lämnat ön Åstol utanför Marstrand och flyttat till Göteborgs innerstad, Linnéstaden närmare bestämt, efter 19 år utanför stan. 

I en intervju med News 55 berättar den tidigare SVT-profilen om omställningen. Det var Peter Harrysons skröplighet – han lider av artros – som var orsaken till flytten. 

 

LÄS MER: Harryson: "Finns inte mycket kvar att testamentera"

 

– Det var jag som blev så skröplig. Jag kan inte gå så bra längre, mina knän har slutat fungera. Det var för mycket backar och dalar och knaggliga stenar där ute. Dessutom var huset tre våningar, så man måste gå en trappa upp till köket och en trappa upp till sovrummet, säger han till News 55. 

Harryson har flyttat till Göteborg

Harryson går i dag med käpp. 

Flytten gick för tre år sedan, berättar Harryson för Expressen. Han trivs med närheten till teatrar och konserthus. Han går på konserter med klassisk musik, berättar han.

Om artrosen säger han:

– Jag är 70 år. Man klarar av det så gott det går. Jag har inga problem. Men jag kan inte gå så ofta och så bra som jag kunde förr. Jag kan inte röra mig. Jag är 70 bast så det är inte så märkvärdigt. Det finns ju 70-åringar som hoppar omkring, men de är ju få. De är ju undantagen, säger Harryson.

I intervjun med News 55 får Harryson frågan om hur han känner för att åldras. Han berättar att han tänker ofta på döden. 

Harryson om döden

– Det har aldrig varit skrämmande för mig. Men en sak är klar, det går inte en dag utan att jag tänker på döden. Det ska ju sluta någon gång, det är det enda man vet helt bestämt, att livet kommer att ta slut. Varför kämpa emot? Försök göra det bästa möjliga av tiden du har kvar här istället, säger Harryson. 

Peter Harryson är inte rädd för att bli dement. Däremot är han rädd för att hans anhörigas skull. 

 

LÄS MER: Harrysons romantik – med hustrun

 

– Går jag in i dimman så är jag ju där. Det är jobbigast för anhöriga. Det måste vara förfärligt att en människa som man levt med i många år plötsligt försvinner och inte känner igen en. Jag och min fru går och åldras och tittar på varandra och säger ”Jo, jag känner igen dig fortfarande”.

Hur hanterar man åldrandet i en relation?

– Pratar gör man väl kanske. Men åldern betyder inte så mycket. Man blir äldre så länge man lever. Det är bara att acceptera det. De som inte accepterar det, och går och botoxar sig, de har allvarligare problem. 

Är det något annat som händer i ditt liv?

– Nej. Inte mycket. Jag ser på OS. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.