Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöng ”orten”-sång i TV4 – kritiseras: ”Avhumaniserade”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Claes Malmberg i ”Parlamentet”.
Foto: TV4
Nattalie Ström Bunpuckdee är aktivist och poet.
Foto: Privat / Privat

Claes Malmberg och Petra Mede kritiseras för att skämta om skjutningar och människor som bor i förorten i ”Parlamentet” i TV4.

– I ett hus i ortens slut, liten gangster tittar ut, sjöng Malmberg.

Kritiken framförs bland annat av aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee.

– Det är inget annat än att visa hur avhumaniserade vi har blivit, säger hon.

Samtidigt slår Johan Janrell, producent för ”Parlamentet”, i från sig kritiken.

”Det är inte programmets jobb att vara oförargligt”, skriver han i ett sms.

Claes Malmberg, 60, skämtar i det senaste avsnittet av ”Parlamentet” om skjutningar i förorten. I programmet sjunger komikern en omskriven text till den kända barnvisan ”I ett hus vid skogens slut”. Texten Malmberg sjöng löd:

”I ett hus i ortens slut, liten gangster tittar ut

Svenne lobba brann så fort knacka på dess port

Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig

Annars skjutas mig

Kom ja, kom i huset in, låt mig flå ditt skinn.”

Petra Mede, 51, följde sedan upp med ett skämt om att en langare skjutits utanför hennes port.

– Det är så många offer och så mycket lidande, säger Petra Mede i programmet och fortsätter:

– I lördags sköts en langare precis utanför min port, så jag fick ingenting på hela helgen.

I sociala medier får Claes Malmberg och Petra Mede nu kritik för skämten och på deras Instagram-konton har flera kommenterat arga och nedsättande kommentarer.

”Är inte satir”

Kritiken som framförs är att komikerna gör narr av dödsskjutningar som sker i förorter samt offren och deras anhöriga. Aktivisten och poeten Nattalie Ström Bunpuckdee, 28, från Hjulsta, är en av de som uttryckt kritik mot skämten. 

Under onsdagen publicerade hon ett inlägg på Instagram om programmet. I skrivande stund har inlägget över 14 000 gillamarkeringar.

– Det här är inte satir. Att man gör sig rolig genom att sjunga den här vaggvisan eller referera till våra bröders död som ”en langare sköts utanför min port”, det är inget annat än att visa hur avhumaniserade vi har blivit, säger Nattalie Ström Bunpuckdee.

– Vi får inte andas, vi får inte sörja, vi får inte leva. Och sedan ska man, på allt det här, på bästa sändningstid applådera och skratta åt att folk dör här.

https://www.instagram.com/p/CTjVY5RoM8Y/?utm_medium=copy_link

Ber om ursäkt

Claes Malmberg menar att han kan förstå kritiken, samtidigt påpekar han att ”Parlamentet” är ett satirprogram.

– Det var inte min mening att håna vare sig förort eller människor som lider. Utan snarare så tror jag ibland att humor kan vara en väg att ännu mer förstå allvaret i det. 

– Men som sagt, som med all satir så kan det givetvis missförstås. Har den gjort det så är det givetvis inte min mening att få folk att bli upprörda eller arga. Det var ett humorprogram som är byggt på satir i alla år där det har sagt sådana här saker hela tiden i princip.

Han fortsätter:

– Är det så att folk känner sig kränkta och upprörda så ber jag givetvis om ursäkt. 

Är det du själv som skrivit skämtet? 

– Nej det är det inte, jag gör något som jag får i ett manuskript och sedan så läser jag ju givetvis vad jag tycker att man ska göra och inte göra. Det här är ju något man får ta upp med ansvarig utgivare i så fall, de har det yttersta ansvaret.

Producenten: ”Inte programmets jobb att vara oförargligt”

Samtidigt menar Claes Malmberg att han kan säga ifrån om han skulle känna att det är ett manus han inte vill göra.

– Jag bedömer och läser de manus och förslag på humor jag får. Det är klart att i den meningen är ju jag skyldig, jag hade kunnat säga att det här vill jag inte göra, det här tycker jag inte är roligt.

I ett sms till Expressen skriver Johan Janrell, producent för ”Parlamentet”:

”Vi har också sett kritiken, och det är inget konstigt att folk reagerar. 'Parlamentet' är politisk satir och det är inte programmets jobb att vara oförargligt.”

Vidare skriver Johan Janrell att panelmedlemmarna inte spelar sig själva i programmet utan att ”de karikerar och överdriver”.

”’Parlamentet’ tar upp aktuella ämnen genom att skämta om dem, i det här fallet våldsproblematiken. Det är inget hån mot de som drabbas, det hade varit mer av ett hån att undvika ämnet.”

”Skämten i programmet är en blandning av improvisationer och manusbundet, och sedan sitter mycket av humorn i leveransen och tajmingen. Det är inte TV4:s sak att recensera skämten eller censurera. Vi tar inte ställning i sak eller smak, vår bedömning var att det här går att sända.”

Expressen har sökt Petra Mede.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.