Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjödins nya liv med kärleken – berättar nu

Agneta Sjödins nya "Drömdagboken" toppade listorna redan innan den ens hade kommit ut.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Första officiella bilden på paret Martin Lamprecht och Agneta Sjödin togs vid bokreleasen i måndags.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
"Jag visste vad "Drömdagboken" skulle innehålla och sedan har saker förändrats under resans gång. Och jag visste att jag ville att det skulle finnas en separat anteckningsbok till försäljning så att jag kunde inspirera folk att ha koll på vad de drömmer om och kan påminna sig om det på kvällen eller morgonen då de skriver i den", säger Agneta Sjödin.
Foto: Andreas Lundberg/Harper Collins
Expressens Karin Sörbring intervjuar bokaktuella Agneta Sjödin på restaurang Mangiare i Stockholm.
Foto: Ellen Pan
"Jag visste vad "Drömdagboken" skulle innehålla och sedan har saker förändrats under resans gång. Och jag visste att jag ville att det skulle finnas en separat anteckningsbok till försäljning", säger Agneta Sjödin.
Foto: Harper Collins
Agneta Sjödin satsar numera helhjärtat på skrivandet. Dyker intressanta programidéer upp tar hon ställning till dem då, men hon har redan en plan för uppföljaren till "Drömdagboken" (som kommer 2020).
Foto: ANDREAS LUNDBERG / HARPER COLLINS
1 / 7

Tv-erbjudandena blev färre, singellivet kändes inte längre lika lockande och klimakteriet gav sömn- och hudproblem.

Då bestämde sig Agneta Sjödin för att börja jobba med sin inställning till livet.

– Jag vände på steken och sade i stället till mig själv "jag är väldigt trygg, det är lätt att träffa någon, det finns många fantastiska män och det händer spännande saker i mitt liv", förklarar Agneta som tackat nej till ett nytt kontrakt med TV4 och som i dag har en ny kärlek vid sin sida och satsar helhjärtat på skrivandet.

Agneta Sjödin har varken hunnit äta frukost eller lunch när hon föreslår att hon kan komma till det italienska lunchhaket vid Expressen i stället för att vi – som avtalat – ska ses i hennes lägenhet i Nacka. 

–  Du ska ju vidare och sända tv efteråt. Då blir det mindre stressigt för dig om jag kommer till dig. Och jag ska ändå köra Martin (Lamprecht, pojkvännen) till Bromma flygplats och Maja (dottern) till Arlanda, säger Agneta.

Det är dagen efter releasefesten för nya "Drömdagboken".

– I natt har jag inte sovit så mycket – och jag vaknade redan 05.30. Jag har varit så spänd inför den här tillställningen. 

Foto: Ellen Pan

Man känner igen många saker i huvudpersonen Helenas liv från händelser i ditt eget. Helena är till exempel frustrerad över att den stora tv-kanalen inte hör av sig då det är dags att förnya årsavtalet...

– Det här med ovissheten i branschen är ingen lek...

Hur har det gått med ditt kontrakt med TV4?

– Nej, jag har inget kontrakt med TV4. Det blev så. Det var inte något beslut från TV4. Jag tackade för ungefär ett år sedan nej till ett program som TV4 ville att jag skulle göra för Sjuan. Det kändes inte helrätt för mig med den programserien. Hade jag tackat ja hade vi haft ett avtal, men nu fanns det inte tillräckligt mycket att knyta upp ett avtal på. Det var mycket pengar jag tackade nej till, men sett i backspegeln var det helt rätt.


LÄS MER: Agneta Sjödin om vallningarna och om längtan efter kärlek 


"Bingolotto"-pengarna finansierar boklanseringen

Vad fick dig att våga tacka nej?

– Jag bestämde mig för att ha tillit. Hade jag tackat ja hade jag inte haft "Drömdagboken" liggande här på bordet framför mig. Jag behövde få in pengar för att kunna ägna mig åt boklanseringen i höst, men det löste sig för i våras fick jag hoppa in och göra "Bingolotto". 

Fakta/Började som ljustekniker

NAMN: Agneta Helena Sjödin.

ÅLDER: 51.

YRKE: Författare, programledare.

BOR: Bostadsrätt i Nacka söder om Stockholm.

FAMILJ: Dottern Maja, 20, artist (med musikern Niklas Strömstedt, 60). Pojkvännen Martin Lamprecht, 55, entreprenör. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Hudiksvall med en tre år äldre syster (Margareta, 54). Föräldrarna skildes när Agneta var tre år och hon har en tretton år yngre halvbror på mammans sida (Niclas, 38). Har en fyra år äldre halvsyster på pappans sida (Lotta, 55) och två yngre halvsyskon (Oskar, 42, och Elin, 40).

MAMMA ÄR: Barbro Kernby, 71, arbetar med barn- och ungdomsteater. 

PAPPA ÄR: Karl Erik Sjödin, 77, pensionerad skogsarbetare.

UTBILDNING: Tvåårigt gymnasium.

KARRIÄR: Assisterande ljustekniker vid Göteborgs stadsteater. Ljustekniker hos MTV Studios i Göteborg som jobbade för TV4. Programledare för "Tur i kärlek", "Fångarna på fortet", "Jakten på röda rubinen", "Sikta mot stjärnorna", "Småstjärnorna", "Faddergalan", "Agnetas nyårskarameller", "Saknad", "Gladiatorerna", "Let´s Dance" (där hon även tävlat med Tobias Karlsson), "Förkväll", "Drömkåken", "Vardagspuls". Böckerna "Vändpunkter" (2005), "En kvinnas resa" (2007), "En av de tolv" (2008), "Ett ljus i mörkret" (2010), "Flickan från paradiset" (2011). "En kvinnas hjärta" (2012), "Av egen kraft" (2015). "Från hjärtat: Inspiration, hälsa, träning, förändring" (2017).

INKOMST: 690 400 kronor (2016).

AKTUELL: Med romanen "Drömdagboken" (Harper Collins) och med nyutgåvor av de fem tidigare romanerna hon gett ut.

Men du programleder ju "Spårlöst" och "Fångarna på fortet"?

– "Fortet" spelade vi in tidigare, inte i år, och "Spårlöst" har jag bara gjort ett avsnitt av i sommar, från Taipei. Det är typ "Nyårskaramellerna" som jag har kvar. Då tog jag det valet. Det kändes naturligtvis läskigt. Jag har ju varit knuten till TV4 i 27 år. Samtidigt är det så mycket som är förändrat på Fyran.

Efter 27 år på TV4 har Agneta Sjödin inte längre något kontrakt med kanalen. "Fångarna på fortet" som visas nu på tv spelades in tidigare.
Foto: FOTO: DAVID A. KARLSTRÖM

Vad har förändrats på TV4?

– Det verkar inte finnas lika många uppdrag. Och så har jag valt att lägga mer tid på skrivandet.

Din romanfigur Helena säger att andra tror att den stora kanalen tar hand om sin personal, men att det inte alltid riktigt är så?

– Det kanske är en känga från min sida, men så är nog branschen överlag. En kollega på SVT sade att TV4 framstod som en enda stor familj, men jag tror att branschen generellt är ganska tuff och cynisk och det finns ingen supertrygghet om du inte har lyckats bita dig fast. Har du släppt taget där så är andra snabbt på plats.

– Jag tycker inte att jag är utfasad, men det som TV4 erbjöd mig var ingenting jag ville göra.

"Jag tycker inte att jag är utfasad, men det som TV4 erbjöd mig var ingenting jag ville göra".
"Jag vet inte vart mitt författarskap tar vägen. Samtidigt tycker jag att det är kul att göra tv. Programlederiet är ett bra komplement till det ensamma författarjobbet", säger Agneta Sjödin.
Foto: Andreas Lundberg/Harper Collins

Så boostade Agneta Sjödin sig själv

Helena bestämmer sig i "Drömdagboken" för att vända på steken och boosta sig själv. Och du har gjort samma sak?

– Jag kom till insikten att jag inte kan gå runt och tänka att det är så svårt att träffa någon, att alla bra män är upptagna. Genom att tänka så skapar jag sanningar som jag sänder ut i energi omkring mig. Det är lite mer än ett år sedan, på våren 2017, som jag hade börjat inse att jag måste förändra mitt sätt att tänka. Då började jag skriva ett slags drömdagbok där jag studerade mig själv och mina tankar, vaktade på mig själv.

Vad sade du åt dig själv då?

– Det motsatta. "Jag är väldigt trygg. Det är lätt att träffa någon, det finns många fantastiska män, det händer spännande saker i mitt liv, jag får spännande erbjudanden".

Hur lång tid efter detta träffade du din nuvarande pojkvän, entreprenören Martin Lamprecht?

– Det var på hösten i fjol, i början av november.

"Jag hade en annan och mer positiv inställning till att det var möjligt", berättar Agneta Sjödin om skillnaden i hennes sätt att tänka som bidrog till att skapa en bra relation med kärleken Martin Lamprecht, entreprenör.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Vad var skillnaden i din inställning den här gången?

– Jag hade en annan och mer positiv inställning till att det var möjligt. Jag gick in i den känslan, att det är möjligt men att man själv måste ta steget och aktivera sig i tanke och känsla, våga göra saker. 


Berättar om ett verkligt övergrepp

Romanens Helena berättar om det övergrepp hon som 21-åring var med om på skärgårdsbåtarna. Där skildrar du en verklig händelse?

– Ja, det kändes viktigt att i min samtidsroman ha med en egen erfarenhet av MeToo så att läsarna vet att jag bottnar i ämnet. 

Du beskriver hur man under ett övergrepp kan drabbas av så kallat "freezesyndrom"?

– På den tiden, då jag var 21, pratade jag inte ens med mina kompisar om det som hade hänt. Jag tyckte att jag fick skylla mig själv, att jag hade varit så full. Jag hörde en idrottstjej intervjuas om att hon drabbats av "freeze" och det var då jag fick namn på hur jag reagerade. Jag minns att jag hade dåligt samvete efteråt för att jag inte försökte slå mig loss, men då visste jag inte att det är en vanlig reaktion att man som utsatt blir just tyst och stilla.

Agneta Sjödin har i likhet med Helena i "Drömdagboken" valt kreddiga sammanhang som inte ger så mycket pengar, som att spela in dokumentärfilm i Västpapua. "Det ger ju mig någonting också. Livet handlar för mig inte bara om pengar. Kan jag välja att göra saker jag älskar och tjäna någonting på det så väljer jag det", säger Agneta.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Bokjagets Helena uppmanas av sin PT att ha mer sex och våga testa "engångsligg"?

– En del kvinnor tänker nog att de ska ta för sig på samma sätt som killar. Jag upplever det som svårt. Jag tycker att det är jättetrevligt att ha en stabil och trygg relation där man litar på varandra och behandlar varandra med kärlek och respekt. 

Har du valt partner annorlunda den här gången för att nå just en stabil och trygg relation?

– Ja, jag har valt klokare och på ett sätt som passar mig bättre, men det handlar inte bara hur jag fungerar i en kärleksrelation utan i förhållande till hela min närmaste krets av nära och stabila vänner.


Agneta Sjödin fick akne och vallningar av klimakteriet

Boken handlar också om hur det är att hamna i klimakteriet?

– Jag fick vallningar, svårt att sova. Det kom som en skjuts, oväntat. Jag fick också väldigt mycket hudproblem med akne på hakan. Det var kaos. Kroppen reagerade rejält på flera sätt.

Du valde att ta östrogen?

– Det har hjälpt mig jättemycket och gjort att jag känner mig som mig själv igen. Jag tror att många kvinnor går runt med besvär utan att ta hjälp. Jag har haft så jobbigt med PMS och jag minns hur tacksam jag var då någon för en gångs skull berättade i intervjuer om besvären. Igenkänningsfaktorn betyder mycket. Därför kände jag att det kanske kan betyda något att jag står för det här med klimakteriet, att det är jobbigt och att jag tar östrogen. 

"När Kristallengalan drog i gång var jag inte längre mitt i, jag hade börjat gå på nya vägar. Jag syns ju inte heller lika mycket längre i tv", säger Agneta Sjödin.
Foto: ROJA STUDIOS / STELLA PICTURES

Bokens Helena känner sig inte alls bekväm vid tv-branschfesten Kristallen?

– Det är intressant att betrakta den här branschen och världen från en mogen kvinnas perspektiv. Det perspektivet hade jag inte när jag på 1990-talet åkte runt och gjorde "Fångarna på fortet", "Jakten på den röda rubinen" och "Sikta mot stjärnorna". Jag hade så himla mycket jobb att jag nästan gick in i väggen. Då var jag ingen betraktare, då var jag mitt i allt. Sedan förändras saker.

Vad har förändrats?

– Jag har börjat skriva, det har klivit in andra aktörer som får makt och som tillskansar sig bra placeringar och då är det som det är. Att jag började skriva är det bästa jag har gjort. Det har varit min livboj. 


"Syns inte längre lika mycket i tv"

Man kan tänka att 27 år i de största tv-produktionerna borde ha genererat ett antal Kristaller?

– Ja, det kan man kanske tänka, men jag har mina två tv-priser från Expressen och ett från Aftonbladet. När Kristallengalan drog i gång var jag inte längre mitt i, jag hade börjat gå på nya vägar. Jag syns ju inte heller lika mycket längre i tv.

Men är du inte bättre nu än vad du var som ny i yrket?

– Jo, när det kommer till mitt yrke har jag jättebra självförtroende. Jag tycker att jag är bra på det jag gör. Och så är jag lugnare och coolare i dag. 

Skulle du tacka ja till SVT?

– Jag vet inte. Kommer det ett bra erbjudande från vilken kanal det än må vara så tar jag ställning till det då. Just nu fokuserar jag på mitt författarskap. Jag ska redan nu dra i gång med uppföljningen till "Drömdagboken" som kommer 2020.

"Om jag bodde i Hudiksvall och inte hade lika stora omkostnader hade jag kunnat leva på bokskrivandet på ett annat sätt", säger Agneta Sjödin.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Din dotter Maja är på väg ut ur boet, precis som bokens Helenas barn?

– Ja och det är en omställning, men vi har en sådan härlig relation. Jag varit en aktiv och närvarande förälder, men jag har missat ganska många skolavslutningar för att det är precis den tiden på året som vi har spelat in "Fångarna på fortet". Det gjorde ont i hjärtat då jag missade Majas student, men det gick inte att flytta inspelningen. I år då hon inte längre hade någon avslutning var det ingen inspelning och det kändes snopet. Men jag får gå och rösta med henne. Hon är förstagångsväljare och det känns nästan ännu större. Vi ska se valvakan, laga en god middag och så ska hon få fotmassage som hon älskar. 


Vill inte ha fler barn

Du träffade Martin Lamprecht i ett skede i livet då du gick in i klimakteriet och inte längre kunde få biologiska barn?

– Jag vill inte ha fler barn ändå och jag tycker att jag fortfarande har massor av roliga saker att upptäcka med Maja. Dessutom händer det många spännande saker i mitt liv. Jag njuter verkligen av livet.

Är ni särbor, Martin och du?

– Han är delvis i Göteborg, men bor mycket i Stockholm och då bor vi tillsammans. Vi hittar bra lösningar hela tiden, för att vi vill det. 

"Jag visste vad "Drömdagboken" skulle innehålla och sedan har saker förändrats under resans gång. Och jag visste att jag ville att det skulle finnas en separat anteckningsbok till försäljning så att jag kunde inspirera folk att ha koll på vad de drömmer om och kan påminna sig om det på kvällen eller morgonen då de skriver i den", säger Agneta Sjödin.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Agnetas val

Fotboll – X Ishockey

Thailand – X Fjällen

Vin – X Vatten

Soffa – X Löpband

X Kungen – X Drottningen

X Seriemaraton - Filmkväll 

X Ostbågar - Ostbricka 

X Hudvårdsrutin - Tvål 

X Retro - Trendigt

Deckare - X Roman

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.