Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjödin vaknade av chefens övergrepp

Agneta Sjödin.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Agneta Sjödin. Foto: OLLE SPORRONG

När Ingvar Oldsberg, 72, sparkades från "Bingolotto" var det Agneta Sjödin, 50, som blixtinkallades som ersättare.

Samtidigt arbetar programledaren på en ny roman som utspelar sig i tv-branschen. Nu berättar Agneta Sjödin om hur hon tvingades ändra i boken efter att #MeToo-kampanjen slagit ned med full kraft, om sin hemliga kärlek, hur hon besegrade de självdestruktiva tankarna och om hur hon gick vidare efter att ha utsatts för ett sexuellt övergrepp.

– Det skulle klassas som våldtäkt i dag, säger hon.

”Tur i kärlek”, ”Sikta mot stjärnorna”, ”Fångarna på fortet”, ”Gladiatorerna” och ”Let’s dance”.

Sedan början på 90-talet står Agneta Sjödin stadigt som en av Sveriges mest populära programledare. De senaste åren har dock författarkarriären fått allt större fokus. Därför var det säkert många tittare som höjde på ögonbrynen när Agneta Sjödin plötsligt dök upp i ”Bingolotto”-studion under två avsnitt.

– Jag försökte fokusera på arbetsuppgiften. Den där konflikten är ju inte en del av mig utan jag måste fokusera på att göra ett så bra jobb som möjligt i en sådan här situation. Jag personligen har ju ingen konflikt med någon av parterna, säger hon.

Konflikten handlar så klart om att Ingvar Oldsberg, programledare för ”Bingolotto” sedan 2014, plötsligt fick sparken efter att internutredning visat på ”allvarliga arbetsmiljöproblem”.

– Uppgiften i sig var inget problem. Sedan är alltid tråkigt att hoppa in och jobba när det ligger en konflikt i grunden, det känns jävligt trist. Men jag fokuserar på jobbet jag ska göra i första hand, det andra har ju inte med mig att göra, säger Agneta Sjödin, som tidigare arbetat med Ingvar Oldsberg under ”Bingolottos Miljonkampen”.

Hur gick det till när du fick hoppa in?

– De ringde mig och nu vet jag ju också att det blir så här ibland. Vi går in i en ny tid där det är nolltolerans mot dålig arbetsmiljö. Det är en ny epok som är väldigt omvälvande för väldigt många människor. Det skakar om på olika sätt.

Hur var stämningen?

– Eftersom alla är så professionella fokuserar man naturligtvis på att göra ett bra jobb. Men sådana här saker påverkar naturligtvis.

Ingvar Oldsberg har sagt att programledare måste vara auktoritära och ”styra och diktera” men du håller inte med om det?

– Nej, tv är ett lagarbete. Alla är bra på sin sak och det försöker jag ofta tänka på. Det jag ska ha kontroll på är mitt jobb, jag ska leverera och göra bra ifrån mig. Gör man inte det är man oprofessionell, man har ju ett ansvar gentemot tittarna. Sedan får man lita på att de andra vet vad de ska göra. Det går ju inte att kontrollera alla utan det är faktiskt ett lagarbete.

 

LÄS MER: Sjödin om Cruise: "Kunde haft sex" 

 

– Det är klart att jag som programledare är ansiktet utåt men det betyder inte att jag kan allt och allas jobb. Man förändrar ju världen där man står. Min uppgift är att skapa bra stämning så det blir trevligt för alla. Det är min filosofi. Jag håller inte riktigt med om att man måste vara hård utan tycker att man kan få minst lika bra tv om inte bättre med en annan livsåskådning. Men det kanske var mer så förr.

Hur tycker du att TV4:s ledning hanterat skandalen kring Martin Timell?

– Ja, du, det är svårt att gå in och kritisera sin arbetsplats så där. Jag är också en person som alltid går in och försöker förstå alla inblandade parter oavsett om det är offer eller förövare. Alla är offer någonstans på något sätt. Och jag tror att det blev en total chock med allt som rullades upp så snabbt där. Men jag känner att det är en total nolltolerans nu, det har man ju förstått.

I somras sa du att du inte har så många uppdrag på TV4 som du skulle vilja?

– Ja och det förändrades ju plötsligt. Nej men jag har ju mitt skrivande och jag sitter med en ny bok nu. Det är en roman som utspelar sig i tv-branschen så den har man ju fått jobba om lite kan jag säga.

På vilket sätt?

– Tv-branschen är mer en kuliss i den här boken men det handlar om att läsaren ska bli inspirerad att förändra sitt liv och vinna något av att läsa boken. Men eftersom den utspelar sig i tv-branschen och jag hade börjat skriva innan allt det här hände (#MeToo, reds anm.) har jag naturligtvis fått ändra en hel del. Men det är ingen #MeToo-bok även om den kommer vara väldigt spännande att läsa. Jag måste ju ha med det här också. Boken kommer i augusti innan Bokmässan.

Du tog en paus från tv-karriären för att du behövde något mer?

– Ja precis, något som kändes som en utmaning inifrån mig själv, något som går in på djupet. Även om man ställer sig lite utanför kommer jag aldrig ångra beslutet att börja skriva böcker. Genom mitt författarskap får jag inspirera och beröra människor och det känns som en stor rikedom. Sedan hinner jag göra en del tv emellan och det tycker jag är väldigt kul. Författaryrket är ju väldigt isolerat och ensamt så det är fantastiskt kul att få komma ut och träffa lite folk ibland.

 

Sjödin: "Kunde inte kontrollera alkohol på den tiden"

Foto: OLLE SPORRONG

Hur ser du på allt som hänt kring #MeToo?

– Det är verkligen ett skifte. Sedan är det alltid så att när det sker sådana här skiften skruvar man först upp till högsta volym innan man hittar någon sorts balans i vad det här är och vad ska det innebära för alla inblandade. Nu har vi haft hög volym ett tag och ibland behövs det för att alla ska höra.

– Sedan landar vi förhoppningsvis i någon slags balans. För det viktiga är den här medmänskligheten, att vi ska vara medmänniskor oavsett kön, läggning, ursprung eller vad det nu kan vara. Det är det vi måste landa i.

Du har själv valt att inte delta i kampanjen?

– Nej jag gjorde aldrig det. I min roman ”En kvinnas resa” (från 2007 reds anm.) beskrev jag min egen upplevelse av ett övergrepp. Det skulle klassas som våldtäkt i dag. Jag funderade, ”ska jag skriva om det här nu igen?”, men nej. Jag kände att det är så många andra röster som behöver höras och ta plats.

– Men jag kommer ta upp det i min nya roman också. När jag hade den här upplevelsen var jag 21 år gammal så det var innan jag började i tv-branschen, där har jag inte haft de där problemen. Men det som den här upplevelsen förde med sig var att jag blev väldigt bestämd om någon kom för nära på fyllan eller om jag kände att någon tog på mig på ett konstigt sätt. Jag har inte någonsin haft några upplevelser på mitt nya jobb men det var ju i och för sig på jobbet och det var en chef.

Vad var det som hände?

– Jag jobbade i serveringen på en Skärgårdsbåt. Det var personalfest, jag var ung och vi fick en jäkla massa gratissprit av våra chefer. Jag blev jätteberusad och fick hjälp in i en hytt för att sova ruset av mig. Sedan vaknade jag av det här. Jag kunde inte kontrollera alkohol på den tiden så jag var väldigt berusad. Men jag vaknade av att en av mina chefer höll på. Det var jobbigt.

– Nyligen fick jag höra begreppet ”frysreaktion” på tv för första gången och det var precis vad som hände mig. Jag tänkte bara att han får göra klart det här så är det klart sen. Man känner naturligtvis en skam. Jag tog på mig skulden och tyckte att jag fick skylla mig själv eftersom jag var så full. I efterhand har jag insett att det är extremt vanligt att tjejer blir fulla och utnyttjas och det var en av anledningarna till att jag skrev min bok. 

I ”En kvinnas resa” skriver du också om en destruktiv relation?

– Ja, jag hamnade ju i en destruktiv relation vilket också väldigt vanligt. Jag är ju från Hudiksvall och jag gråter varje gång jag läser om det där tragiska kring Tova (Moberg, som mördades, reds anm.) för det hade kunnat vara jag eller vem som helst. Det är så lätt när man är en ung tjej och fastnar i ett destruktivt förhållande och sakta men säkert bryts man ner. Det går så jäkla fort. Jag ryser när jag tänker på det. Det hade kunnat vara vem som helst. Man ska inte dricka så jäkla mycket alkohol helt enkelt och vara vaksam. För man kan hamna i händerna på fel personer.

Det här måste ha påverkat dig mycket?

– Ja men samtidigt är det här är så länge sedan. I dag känner jag mig aldrig som ett offer utan jag ser på mig själv som en väldigt stark och klok kvinna. Jag vill gärna inspirera andra och jag tycker att jag ser det på tjejer som växer upp nu, de är kloka, vet vad de vill och har ett helt annat driv. Det växer upp en bra generation.

Din dotter Maja är ju 19 år, är du orolig för hennes skull?

– Nej, hon är så klok och har en sådan koll. Dessutom dricker hon inte. Jag tycker faktiskt att jag har världens klokaste tjej, säger hon och skrattar.

Du verkar väldigt lycklig just nu?

– Ja, jag mår väldigt bra i mig själv. Jag har en fantastiskt bra relation med mig själv och det jag har jobbat hårt och intensivt för att nå hit. Sedan vet jag också att det är en färskvara så jag vårdar relationen till mig själv varje dag. För det måste jag. Precis som man måste vårda alla relationer kring sig måste man också vårda relationen till sig själv.

 

LÄS MER: Agneta Sjödins stora längtan efter en man 

 

Har du alltid trivts med dig själv?

– Nej, det har kommit på senare år och jag började jobba på det för 18-19 år sedan.

Hur mådde du innan du tog tag i det?

– Då mådde jag dåligt. Jag hade väldigt självdestruktiva tankar. Jag såg bara massor av fel hos mig själv. Tankarna är en riktig bov, är det någonstans man ska börja är det där. Skiftar du dina tankar kan du förändra ditt liv, säger hon och fortsätter:

– Men det är ofta det som blir vändpunkten som gör att man känner att man måste förändra något. På det sättet kan det vara positivt att må dåligt, man vill må bättre. Så var det för mig. Sedan är det naturligtvis än ständigt pågående resa.

Vad blev startskottet för dig?

– Att jag blev mamma. Det var den stora vändpunkten. Jag kände att jag hade ett så stort ansvar att vara en bra förebild. 

Du skadade ju höften i en cykelolycka, har du fått ordning på det?

– Ja, idog träning, stretchning och massage. Det känns faktiskt som att jag har gjort en bra resa men det har krävt mycket jobb.

Foto: LISA MATTISSON

Du fyllde 50 i somras, hur var det?

– Jättekul, jag är glad att jag tog tag i det och ordnade en fest. Jag är inte en person som ordnar så mycket middagar och fester så det var lite nervöst bara det. Men vi hade väldigt kul. Vi hade en dagsfest för jag är inte så mycket kvällsmänniska.

Hur känner du inför att bli äldre?

– Jag tycker att det är väldigt skönt, framför allt inombords. Det är lugnt och jag känner mig mycket coolare. Jag tror att det var Hjalmar Söderberg som sa att det är skönt att bli gammal, att vara ung var för jävligt. Jag gillar det citatet.

Lever du fortfarande som singel?

– Jag tänker inte gå in så mycket på det men jag har mycket vacker kärlek i mitt liv. Det kan jag säga.

Och då pratar du inte om kärleken till ditt barn?

– Nej, jag har bra kärlek på alla fronter i mitt liv just nu och det känns bra.

Du är inte singel?

– Nej.

Det verkar viktigt för många att leva i en parrelation?

– Ja men vissa verkar ju inte tycka att det är så viktigt och att det är rätt skönt att leva själva. Jag tror att det där är väldigt individuellt. Men jag vet att det är viktigt att man har en bra relation med sig själv innan man går in i en relation. Man ska komma ihåg att vårda relationen till sig själv lika mycket som relationen till sin partner. Det blir lättare att ha bra relationer kring sig då.

Hur ska du fira jul?

– Det blir med Maja och några andra nära familjemedlemmar. Det ska bli jättemysigt att få hänga med Maja hela julafton. Förstår du vilken grej?, säger hon och skrattar.

 

Agneta Sjödin

NAMN: Agneta Helena Sjödin.

ÅLDER: 50

YRKE: Författare, programledare.

BOR: Bostadsrätt i Nacka söder om Stockholm.

FAMILJ: Dottern Maja, 19, artist (med musikern Niklas Strömstedt, 59).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Hudiksvall med en tre år äldre syster (Margareta, 53). Föräldrarna skildes när Agneta var tre år och hon har en tretton år yngre halvbror på mammans sida (Niclas, 36). Har en fyra år äldre halvsyster på pappans sida (Lotta, 54) och två yngre halvsyskon (Oskar, 40, och Elin, 38).

MAMMA ÄR: Barbro Kernby, 70, arbetar med barn- och ungdomsteater. 

PAPPA ÄR: Karl Erik Sjödin, 75, pensionerad skogsarbetare.

UTBILDNING: Tvåårigt gymnasium.

KARRIÄR: Assisterande ljustekniker vid Göteborgs stadsteater. Ljustekniker hos MTV Studios i Göteborg som jobbade för TV4. Programledare för "Tur i kärlek", "Fångarna på fortet", "Jakten på röda rubinen", "Sikta mot stjärnorna", "Småstjärnorna", "Faddergalan", "Agnetas nyårskarameller", "Saknad", "Gladiatorerna", "Let´s dance" (där hon även tävlat med Tobias Karlsson), "Förkväll", "Drömkåken", "Vardagspuls". Böckerna "Vändpunkter" (2005), "En kvinnas resa" (2007), "En av de tolv" (2008), "Ett ljus i mörkret" (2010), "Flickan från paradiset" (2011). "En kvinnas hjärta" (2012), "Av egen kraft" (2015).

AKTUELL: Med en ny roman som utspelar sig i tv-branschen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.