Siw: ”Willys död är en skugga från barndomen”

Siw Malmkvist, en av landets främsta underhållare.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Siw Malmkvist är en av Sveriges mest folkkära artister.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sångerskan Siw Malmkvist, 85, är en glädjespridare på scenen.

Samtidigt bär hon med sig mörka minnen från barndomen. Hela familjen hölls instängd under ett allvarligt difteriutbrott i Landskrona.

– Två barn på vår gård dog. En av dem var min bästa kompis Willy, berättar Siw Malmkvist i radioprogrammet ”Sommar i P1”.

Siw Malmkvist sommarpratar på dagen 25 år efter att hon var värd för programmet förra gången.

Den här gången går hon ännu längre tillbaka i tiden, före de hundratals skivorna, film-, scen- och tv-produktionerna och genombrottet som vinnare av Melodifestivalen 1959.

Siw Malmkvist tar i en målande skildring lyssnarna med tillbaka till de tidiga uppväxtåren i Landskrona.

Där levde hon i ett nybyggt barnrikehus i centrala staden. Familjen med tio barn fann sig väl tillrätta i en trerumslägenhet.

Egen toalett

Man hade egen toalett och rinnande vatten. Men alla familjer i huset fick dela på ett gemensamt badrum med badkar längst upp i huset.

– Vi fick bada var nionde dag. Vi satt i karet tills vi blev rena, berättar Siw i programmet.

En av dem hon lärde känna och som senare blev hennes bästa vän var den jämnårige Willy. 

– Han var så söt. Med pannlugg och vackra blå ögon. Och med mulligt runda kinder. Han var dessutom alltid med på bus, säger Siw och låter lyssnarna förstå att det nog handlade om en tidig förälskelse i livet.

Men lyckan i barnrikehuset skulle senare ta en dramatisk vändning. När difteriutbrottet 1943 förlamade staden tvingades familjerna isolera sig i sina lägenheter.

Hemsk sjukdom

– Det var ju en hemsk sjukdom, mycket farligare än i dag när man har penicillin. Den börjar som halsinfektion, orsakar slem och svullnad och går det riktigt illa kvävs man. Det är en fruktansvärd död, säger Siw.

Hon kan än i dag inte förstå att familjerna hölls instängda i de begränsade lägenheterna, när sjukdomen just trivs i små rum med många inneboende.

– Jag minns att jag missade min allra första skolexamen på grund av detta. Men alla i familjen klarade sig i alla fall, säger Siw.

För två av barnen i huset gick det sämre. En av dem som miste livet livet var bästa vännen Willy.

Siw låter förstå att hon än i dag har svårt att komma över tragedin.

– Vi var många barn i huset som var på begravningen i kyrkan. Jag minns att Willys kista var vit och så liten. Jag förstod inte att han låg där inne. Vi sjöng ”Tryggare kan ingen vara” och sedan blev Willy kvar där i kistan medan vi andra gick ut, berättar Siw i sommarprogrammet.

Vaccinera viktigt

– Willys död är en liten skugga över min barndom, som jag i övrigt uppfattar som mjölk och honung, säger hon vidare.

Siw Malmkvist drar samtidigt en lans för vikten att vaccinera sig.

– Jag har själv fått både barn och barnbarn och är så otroligt glad att det finns vaccin i dag. Jag har svårt att förstå föräldrar som inte vill vaccinera sina barn.

I programmet släpper Siw flera anekdoter om sitt liv.

En är händelsen om när hon reste på sommarkollo till Bjärnum i norra Skåne. I sängen bredvid i den stora sovsalen låg Gun-Britt. Enligt Siw kissade hon i sängen varje natt.

Det utnyttjade Siw en kväll efter att själv ha blivit kissig. 

Kissade i sängen

– Pottan var så långt bort och Gun-Britt sov. Jag tänkte att ingen skulle märka om jag kissade i Gun-Britts säng, berättar Siw.

I programmet ber hon tusen gånger om ursäkt.

– Om du hör det här Gun-Britt vill jag säga förlåt. Men det är ju över 80 år sedan. Fast det är inget jag är stolt över.

– Och om det kan vara till någon tröst kan jag meddela att jag senare i livet slutat kissa i andras sängar.

Till sist får vi återigen lyssna till berättelsen om hur Siw 1955 upptäcktes genom en sångtävling i Landskrona Folkets Hus. 

Låten hon sjöng var ”Secret love” av Doris Day. Resten är som man brukar skriva historia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.