Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siw Malmkvists ord efter barnens beteende

Siw Malmkvist säger att det var en rolig resa, att få återuppleva 1949.
Foto: TV4
På 1940-talet var det radion som gällde, barnprogrammet med farbror Sven var populärt.
Foto: TV4
Siw Malmkvist berättar att de var ute väldigt mycket när hon var barn.
Foto: TV4
I stället för tv-spel var det fysiska spel och lekar som gällde.
Foto: TV4
Siw Malmkvist tar med sig sonen och barnbarnen till 1949.
Foto: TV4

Siw Malmkvist tar med sig sonen och barnbarnen på en resa till 1949 i TV4-programmet ”Hälsningar från” – en resa som bjuder på fina minnen och lärdomar.

Artisten slår fast att människor i dag tillbringar för mycket tid med sina smarta telefoner.

– I dag kan man sitta i timmar och glo på den där, det kan inte vara bra. Jag tror inte alls att det är bra, säger Siw Malmkvist.

Skådespelerskan och sångerskan Siw Malmkvist, 82, är en av Sveriges mest folkkära namn. Med låtar som ”Augustin” och ”Alla andra får varann” har hon gjort avtryck i den svenska musikhistorien.

I TV4:s ”Hälsningar från” delar hon nu med sig av sin barndom, när hon tar med sig sonen, Henrik, och barnbarnen, Habib och Amira, till året 1949.

– Hur kommer de att uppleva det här? Ja det är ju absolut en helt ny värld för barnbarnen, säger Siw Malmkvist i programmet.

Siw Malmkvist: ”Ibland är det för mycket”

Det finns en hel del som var annorlunda under Siw Malmkvists barndom, förklarar hon. Det var inte alla hem som hade kylskåp, utan kylde varorna utanför fönstret eller i källaren, toalettpappret var glansiga små rektangulära bitar och i stället för alla de teknikprylar som finns i dag var det fysiska spel och lekar som gällde.

– Livet har ju fullkomligt förändrats när man har fått en sådan här telefon, du har hela världen i din hand och det är både bra och dåligt. Ibland är det för mycket, säger Siw Malmkvist till Expressen.

På 1940-talet var den stora informationskällan tidningen och radion. Det var där man fick veta saker och även där det enda barnprogrammet med farbror Sven sändes. Till skillnad från alla de olika barnprogrammen och tv-spelen som finns i dag var det fysiska spel som gällde när Siw var barn.

”Ja ni dör inte av lite regn, ut igen”

”Fia med knuff” och ”Monopol” är två av de spel hon minns väl. Hon beskriver att hon var 12 år gammal 1949, och att de då spenderade väldigt mycket tid med att leka utomhus. De var hela tiden på språng och det fanns alltid mycket att göra, säger Siw Malmkvist.

– Jag kommer ihåg att vi sa att det regnade när vi var små så sa mor att ”ja ni dör inte av lite regn, ut igen”, säger hon.

Att vara mer aktiv, spendera tid utomhus i stället för i sina telefoner är något som Siw Malmkvist menar att vi i dag kan lära oss av. Hon förklarar att hon ser barnen som går på gatorna och trottoarerna och tittar ner i sina telefoner, något hon säger att hon inte tycker om.

På det viset var det bättre förr, tycker Siw Malmkvist och säger att är det något vi i dag kan lära av 40-talet så är det att vara utomhus mer.

– Man kan ju lära av att man lekte mer ute, att man var ute mycket mer. I dag kan man sitta i timmar och glo på den där, det kan inte vara bra. Jag tror inte alls att det är bra, säger Siw Malmkvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.