Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Siw Malmkvists hälsokur – så håller du dig pigg efter 80

Siw Malmkvist, Towa Carson och Ann-Louise Hanson vid Melodifestivalen i år.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Siw Malmkvist fortsätter att träna och delar med sig av sina bästa tips för ett härligt liv.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Siw Malmkvist stoppades från ”Let's dance” på grund av coronapandemin men deppar inte för det.

Hon fortsätter att träna och delar med sig av sina bästa tips för ett härligt liv efter 80 – det handlar om allt från kost till motion.

– Jag har alltid hållit i gång. Varje morgon, så länge kan minnas, har jag haft ett litet program som jag genomför, säger den 83-åriga schlagerikonen. 

Hade Siw Malmkvist fått vara med i ”Let's dance” skulle hon ha blivit den äldsta deltagaren någonsin.

Det märktes dock inte i träningslokalen där hon överglänste flera av de andra deltagarna i programmet med sin fysik.

– Jag var nog en av få som inte hade träningsvärk överhuvudtaget. Jag hade inte ont någonstans, inget skavsår, ingenting, säger Siw Malmkvist.

Siw Malmkvist stoppades från ”Let's dance” på grund av corona

Nu valde TV4 att stoppa hennes medverkan kort före premiären efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer om att alla över 70 år begränsa sina sociala kontakter den närmaste tiden.

– Det är så ledsamt, det är något av det roligaste jag har gjort och jag hade glatt mig så över att få visa vår fina vals och kläderna och allt det där. Från början fattade jag ingenting men nu förstår jag, epidemiologerna kan ju mer än vi och läget är väldigt allvarligt. Det är lika bra att man gör som de säger, säger Siw Malmkvist.

Siw Malmkvist
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Siw Malmkvist skulle ha dansat med Jonathan Näslund i ”Let's dance”.
Foto: OLLE SPORRONG

Tro dock inte att hon sitter hemma och deppar.

– Jag kan ju inte bra låsa in mig och ligga och gråta, det går ju inte. Man kan ju inte sitta isolerad hemma, man måste ju gå ut också så klart, säger Siw Malmkvist.

Viktigt att röra på sig och motionera

Att röra på sig och motionera är viktigt för henne och hon tror att det är en av hemligheterna bakom den goda fysiken.

– Men jag skulle gå mycket mer än vad jag gör egentligen. Springa vill jag inte göra, jag tycker att det är så jäkla tråkigt. Men gå, det är bra, säger Siw Malmkvist. 

Hon berättar att hon alltid har hållit i gång och att hon har ett program med övningar som hon har genomfört varje morgon så länge hon kan minnas.

– Sedan kanske jag har levt bra. Ätit bra mat och inte supit, inget sådant. Det kanske hjälper till.

Vad är det för övningar som du gör?

– Det är rörelser som jag kan sedan långt tillbaka. Jag har alltid varit vig, rörlig i kroppen. Alla har förvånats över hur vig jag är, ibland var jag vigare än dem som skulle dansa som var yngre än jag. Det kan man bara vara glad för, säger Siw Malmkvist.

– Övningarna går ut på att du sträcker ut dina leder och ryggen, det är väldigt viktigt. De flesta människor har lite ont i ryggen och det är viktigt att man har rörelser för det. Det är mycket stretchning, på morgonen så rullar jag kroppen. Jag sträcker ut benen och tar tag i tårna med händerna, det är en bra stretch. Jag kan också böja hela mig, hela vägen ner till marken, det är också en bra rörelse. 

Du sa också att du äter bra mat. Vad är bra mat för dig?

– Det är mycket rovor. Jag älskar alla sorters kål och rovor och selleri, allt sådant som växer under jorden. Jag äter också mycket fisk, det har jag gjort sedan jag var liten bodde i fiskeläget Borstahusen utanför Landskrona, säger Siw Malmkvist.

– Det var ju torsk och makrill och alla fisksorter. Torsk kostade ju ingenting, det kunde de slänga efter en. Det åt vi och så odlade far sina grönsaker och rovor. Så är jag uppfostrad.

Siw Malmkvists goda fysik har också gjort så att hon har skonats från artros och andra åkommor.

– Tack och lov, ingenting sådant. Jag har aldrig blivit opererad heller och jag hoppas att jag ska slippa det. Jag tror också att det är arv många gånger, min mor var också så där rörlig. Jag kan inte förklara det på något annat sätt, säger hon.

När TV4 stoppade Siw Malmkvist från årets ”Let's dance” erbjöds hon i stället en plats i nästa års tävling.

Nu har hon det som mål för att hålla i gång.

– Först skrattade jag bara åt det. Om ett år kanske jag inte ens lever, är jag död så blir det ingenting. Men min dotter sa att ”ha det som mål för då håller du i gång”. Om jag mår lika bra om ett år som jag gör nu, då skulle jag inte banga och då vill jag ha Jonathan Näslund som partner igen, för han var så himla bra och pedagogisk.

Det är ju bra att ha ett mål!

– Ja, för annars kanske man blir en riktig pensionär och bara sitter hemma. Jag vet inte vad man gör när man är pensionär. Jag har ju läst att det finns mycket att göra, föreningar och gym och allting. Men jag har aldrig riktigt provat på det.

Vann Melodifestivalen 1959 och 1961

Siw Malmvkist, född den 31 december 1936 i Borstahusen i Landskrona, är en ikon inom svensk underhållning med en lång karriär.

Redan 1955 spelade hon in sin första skiva efter att ha vunnit en talangjakt. Genombrottet kom dock 1959 när hon blev värdinna i Lennart Hyland-programmet ”Stora famnen” och senare vann Melodifestivalen med ”Augustin”. Hon vann också Melodifestivalen 1961 med ”April april”.

Genom sin karriär har hon också hunnit med att vara såväl popstjärna i Tyskland som filmstjärna i Danmark. 

Många minns också när hon 2004 slog sig ihop med Towa Carson och Ann-Louise Hanson för att tävla i Melodifestivalen med bidraget ”C'est la vie”. 

2016 valdes Siw Malmkvist in i Swedish Music Hall of Fame och tidigare i år valdes hon också in i Melodifestivalen Hall of Fame. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.