"Jag kan inte fatta hur jag kunde röka så länge. Kan ibland tänka på hur det var när Lill-Babs och jag satt på hotellrummet och röte var sitt paket. Hur kunde vi sova därinne", säger Siw Malmkvist. Foto: Christer Wahlgren
"Jag kan inte fatta hur jag kunde röka så länge. Kan ibland tänka på hur det var när Lill-Babs och jag satt på hotellrummet och röte var sitt paket. Hur kunde vi sova därinne", säger Siw Malmkvist.  Foto: Christer Wahlgren

Siw Malmkvist fick stroke av rökningen

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Nästan på dagen för fem år sedan höll Siw Malmkvists liv på att slås i spillror. Karriären hade gått som på räls i drygt 50 år.
Så plötsligt, under en turné i Tyskland tillsammans med Wenche Myhre och Gitte Henning, small det till.
Siw hade fått en stroke och bröt ihop inne på sjukhuset när hon fick beskedet.

Blossade med Lill Babs

- I dag vet jag att det var rökningen som orsakade min stroke, säger Siw till Expressen när vi pratar om hennes memoarbok "Tunna skivor av mig" (Norstedts).
Siw Malmkvist, 73, började röka när hon var 16. Det blev ett par paket om dagen. Minst. Fram till det att hon skulle fylla 69. Då slutade hon på väg hem från Tyskland.
- Min skatterådgivare Ove Hansson hämtade mig i Hamburg eftersom jag inte vågade flyga hela vägen hem. I bilen tände han en cigarett, jag tog ett bloss och bestämde mig för att sluta. Sen dess har jag inte rökt en enda cigarett och kommer aldrig att börja igen.
- Jag kan inte fatta att jag kunde röka så länge. Kan ibland tänka på hur det var när Lill-Babs och jag satt på hotellrummet och rökte var sitt paket. Hur kunde vi sova där inne.

Smygande symptom

Den stora turnén i Tyskland - "Gitte Wenche Siw - Die Show" - var Siw Malmkvists comeback på de stora scenerna. I samband med en föreställning i München förstod hon att allt inte stod helt rätt till.
Ett par dagar senare började Siw misstänka att hon drabbats av en stroke.
Sen kom symptomen smygande. Kramp i benet, konstig känsla i vänster sida och svindel.
Ett par dagar senare gick Siw till en läkare i München och tog alla nödvändiga prover. Men på kvällen stod hon ändå på scenen.
- Jag hade turen att det var en liten stroke och den hade drabbat "rätt" sida så att talförmågan inte påverkades.
Siw återhämtade sig ganska snabbt men känner att hon inte gått helt opåverkad genom om sin stroke.
- Jag rör mig lite långsammare, men det har jag vant mig vid nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag