Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Siw Malmkvists beslut om corona – vägrar isolera sig

Siw Malmkvist om ”Let's dance”: ”Två program sen ryker jag”
Siw Malmkvist vill inte anpassa sitt liv allför mycket för coronaviruset.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
På fredag drar hon igång säsongen i ”Let's dance” tillsammans med dansaren Jonathan Näslund.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Siw Malmkvist, 83.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

På fredag ska Siw Malmkvist, 83, tävla i premiären av ”Let's dance”. 

Folkhälsomyndigheten har uppmanat äldre att isolera sig – men det kommer inte att stoppa henne.

– Vad fasen ska jag göra? Jag kan ju inte sitta hemma och glo, säger hon.

Siw Malmkvist, 83, är just nu aktiv i TV4:s ”Let's dance”. Repetitionerna pågår för fullt inför fredagens premiär, samtidigt som oron för coronaviruset sprider sig i samhället. Hon är den äldsta deltagaren någonsin i ”Let's dance” och på grund av hennes ålder är hon i riskgruppen för viruset.

Hon berättar att repetitionerna inför premiären på fredag rullar på som vanligt, men att hon är extra försiktig.

– Jag tar det i högsta grad på allvar. Jag aktar mig mycket och är noga med vad jag rör på. Det är pengar, det är koder du trycker in, det är ledstänger. Men det gäller att sprita in sig och tvätta händerna hela tiden, säger Siw Malmkvist.


”Jag kan ju inte isolera mig”

Folkhälsomyndigheten gick i måndags ut och uppmanade äldre att stanna hemma, men det tycker inte Siw Malmkvist är nödvändigt.

– Jag kan ju inte isolera mig, herregud. Jag är försiktig, men jag kan ju inte undvika människan, det tycker jag låter fruktansvärt, säger hon.

Hon vet om att hon är i riskgruppen, men vill inte stanna hemma så länge hon är frisk.

– Det låter ju inte klokt att jag ska skyddas. Jag är ju inte sjuk, jag är ju helt frisk. Det är bara min ålder som är lite högre. Jag har ju sett att från och med 80 år är det farligt. Men vad fasen ska jag göra? Jag kan ju inte sitta här hemma och glo.

”Hemsk historia alltihop”

Hon säger att man lätt kan bli hysterisk när man ser hur börsen rasar och samhället stängs ner, men att man ska försöka leva som vanligt så mycket som möjligt.

– Man blir ju bara ängslig för att andra människor inte är så rädda om sig och tvättar sig och tar den där spriten och allt det där. Det kan man vara lite rädd för, säger hon och fortsätter:

– Jag bara hoppas att smittorisken stannar av snart. Usch, det är en hemsk historia alltihop.

Hon berättar att de på ”Let's dance” inte har pratat om karantän utan att alla uppmanas att vara försiktiga, tvätta sig och ta del av vad experterna säger.

– Jag mår hur bra som helst och tycker att det är roligt som bara fanken, så jag hoppas att de inte låser in mig någonstans, säger hon och skrattar.

– Det får vi hoppas. Åh, vad jag hoppas att jag håller mig frisk, säger Siw Malmkvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.