Charlie Norman är svårt sjuk i skelettcancer.
Charlie Norman är svårt sjuk i skelettcancer.

Sista intervjun med Expressen: "Cancern har spridit sig"

Publicerad
Uppdaterad
Pianisten Charlie Norman är svårt sjuk i skelettcancer.
Nu vårdas han i hemmet.
- Det är inte fråga om att bli kurerad, jag är 85 år, säger han till Expressen.
Jazzveteranen Charlie Norman sitter vid pianot hemma i villan i Bro. Fingrarna vet precis vad de ska göra, trots värken och tröttheten. För en månad sedan blev han svårt sjuk igen. - Cancern har spridit sig till skelettet, berättar han. Den folkkära pianisten drabbades av ändtarmscancer 1998. Efter en lyckad operation skrev han en bok om sjukdomen, En liten bok om stor glädje, för att gjuta mod i andra som fått samma diagnos. Förra året insjuknade han igen, i prostatacancer. Även då höll han modet uppe.

Svår värk

Nu har nästa prövning kommit, med metastaser i skelettet och svår värk i kroppen. Han vårdades i två veckor på Ersta sjukhus i Stockholm. Nu tar hustrun Dagny Norman, 80, hand om honom i hemmet. Charlie Norman är först försiktig med orden. Han vill inte oroa någon. - Jag vill inte säga något om jag inte kan säga att det värsta är över. Så är det inte riktigt nu. Jag vill inte göra något om det inte skapar optimism, förklarar han. Men han kommer snart på något att glädjas över: - Jo, jag har en fin tröst att komma med, för sådana som har det lite besvärligt. Den heter ASIH. ASIH, avancerad sjukvård i hemmet, är ett läkarteam som besöker patienterna i bostaden. - Jag kan alltså få hjälp inom en timme utav en ambulerande patrull. Det är bra om fler får veta att den här möjlighet finns.

Sjukhussäng

Teamet har nu installerat en sjukhussäng i hans sovrum. - Det här innebär att jag får det betydligt bekvämare. Det är inte fråga om att bli kurerad, jag är 85 år. Jag menar, face the fact! Men just när det gäller att få lindring vill jag verkligen ta av mig hatten för vår sjukvård. Tack vare det mobila läkarteamet kan Charlie Norman bo kvar hemma. - Jag sitter nu och tittar ut över Mälaren. Det är underbart att det finns en hjälp som gör att man känner sig lugn och trygg. Och skam den som ger sig. Charlie Norman vill gärna spela inför publik igen. - Det gäller bara att öva upp kondisen här så jag kan börja spela ordentligt igen. Jag måste bestämma vilka engagemang som jag ska tordas ställa upp på. Det får jag väl prata med farbror doktorn om. Hur mår du nu?- Det går i vågor. Just nu är det optimistiskt och trevligt. Det får duga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag