Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sissela Kyles tårar under inspelning

Det är inte bara tittarna som rörs av orättvisorna i "Fröken Frimans krig".

Även huvudrollsinnehavaren Sissela Kyle har varit nära att börja gråta under inspelningarna.

– Det blir nästan så att jag börjar gråta när jag tänker på det, säger hon.

Sissela Kyle och övriga i "Fröken Frimans krig" följs av miljoner tv-tittare under julen. Serien om kvinnornas jämställdhetskamp i ett Sverige för inte allt för länge sedan gör succé.

Och det är inte bara vi framför tv-apparaterna som berörs av strävandena i serien. Skådespelarna känner av sitt eget arbete.

En scen:

Kontexten för bråket är om Svenska Hem ska ta sig an och försöka förbättra villkoren som stadens prostituerade lever under. Det vill säga det som är den bärande storybågen för seriens tredje säsong.

När jag ber Sissela Kyle att beskriva hur det var att spela in den här scenen med Sofia Ledarp fastnar orden för henne under ett kortare tag. När Kyle säger att hon ”nästan börja gråta” så är det också efter en liten paus.

Låt oss borra in oss i en scen, den där du och Sofia Ledarp, eller Dagmar och Kinna, bråkar och man anar en spricka i relationen. Hur var den scenen att spela in, för tidigare har ju relationen mellan rollfigurerna nästan varit som handen i handsken.  

– Ja, de fann ju varandra som systrar, kompisar, följdes åt och jobbade och har tragglat och bråkat. Kinna är ju emotionell och Dagmar är mycket mer förnuftig och vill tänka först och tänka på andra, medan Kinna rusar iväg som tåget. Och det där har de hållit på att brottas med och här kommer de i skarpt läge.

– Men vi har ju byggt de här karaktärerna så mycket och vår vänskap så mycket, så det känns väldigt… ja, det var hemskt att spela in faktiskt.

  Det förstår jag. Jag inbillar mig faktiskt, eller: Man ser ju i ditt ansiktsuttryck… det skär rakt in i hjärtat.  

– Det blir nästan så att jag börjar gråta när jag tänker på det. Det är så hemskt att hon vänder det här mot Dagmar. ”Du har aldrig haft någon, du vet inget om det här”. Och hon bara står där: ”Nej, det har jag ju inte”. Det är hjärtslitande, men jag tycker att det är modigt att det går så där långt.

Även Sofia Ledarp säger att det var ”jättejobbigt” att spela in scenen där hon måste ta i från tårna för att effekten ska bli den önskade:

  Den här scenen där du och Sissela bråkar… då blir det väldigt tydligt hur olika personer Kinna och Dagmar är. Hur var den scenen att spela in? Ni är ju ändå polare.  

– Det var jättejobbigt. Det var hemskt, för jag kände verkligen ”aj, öm tå”, nu gick jag över gränsen, när jag fick därifrån. Efteråt sa jag: ”Sissela, jag tycker om dig”. Men det var ju bra, för meningen var att Kinna skulle gå för långt. Hon skulle köra för hårt i det läget.

  I den här kontexten så är det ju väldigt hårda ord.  

– Det är extremt hårda ord och det är elakt. Så det har man lite ångest för, men det är skönt att de löser det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.